Člověk nemusí bejt ani moc chytrej aby věděl že PPPoE server na RBčku musí logicky zatížit procesor víc než samotnej routing či bridging.
Stando, proboha, nemusí! :-) Běží jenom tolik pravidel, kolik je aktuálně autorizovaných klientů. Pokud bys měl vždy 100% klientů autorizovaných, což nikdy nemáš, tak ano, nároky u PPPoE by byly v řádu nějakých pár procent nahoru. Ale to je naprosto zanedbatelné zvýšení oproti nárokům, které vznáší na výkon bezdrátová režie.
Ono to stejně musí routova a bridgovat že?
Nemusí! Pokud tomu chceš přijít na kloub, bude opravdu nutné, abys prostudoval, jak PPP, resp. PPPoE pracuje. To jsou právě ty /32 sítě, o kterých se psalo na předcházející stránce.
PPPoE je tam jaksi navíc a všechno navíc žere výkon. Pak jistě že pokud člověk shapuje na RBčku musí se smířit s podstatnou zátěží obzvlášť když tam má MIPS 400MHz a zapnutý NV2 nebo NSTREME. Tady je spíš otázka jaký tam máš průtoky.
Stando, pochop, že pokud budeš usilovat o maximálně "neprůstřelnou" službu ethernetové přístupové sítě, tak se nevyhneš ničemu, co "neroste od L2". To znamená DHCP nebo PPPoE. A protože podvrhnout MAC adresu není nic těžkého, tak PPPoE je lepší volba. Podotýkám, že se bavíme v rovině WIFI přístupové sítě.
Já neříkám že je PPPoE špatně ale ten procesor to prostě zatíží víc a obzvlášť když tam i shapuješ. Nevzniklo náhodou tohle vlákno právě z obavy přetížení centrálního PPPoE serveru? Takže jaký pindy?
Znovu opakuju, zanedbatelně.
Co se týká toho přetíženého Omnitiku, problém není v PPPoE, ale na 90% v režii bezdrátu, případně v "přepravidlování" Jaká je konkrétní konfigurace?
No já bych neřekl že je tam přepravidlováno, není tam žádné pravidlo krom Déčkovejch :)
Já bych spíše viděl problém že je tam deset lidí který mají burst a to může být náročnější. Navíc jsem postřehl, že lidé co mají PPPoE tak nenabízí tak velké rychlosti na WIFI.
Asociovaný je vždy skoro stejný počet, ty co nejsou asociovaní jsou tak 1%, lidé co mají PPPoE na PC či telefonu.
No nicméně čeká nás upgrade a omnitik bude obsluhovat pouze WIFI a QS a /32 sítě bude obstarávat už jen RB2011. Pro nás je prostě na AP nepřijatelné aby tam bylo ve špicích 80%. Normálně je tam tak kolem 40%-60%