hapi
Výpis na webu "hlidacstatu.cz" je krásný, gratuluji.
??? Co tím chtěl pán říct ? Docela by mě to zajímalo, ale nic mě nenapadá. Hoď ten link ...
A teď trochu věcně, pojdme opravit několik zavádějících informací, co tu padlo:
- argument ty IPv6 adresy ti nepatří je sice hezkej, ale úplně stejně můžeš argumentovat u IPv4 adres. Situace je naprosto stejná. Tedy tento argument je IMHO nevalidní.
- RIPE za IP adresy nic nechce. Sorry jako. Jsou zdarma.
- RIPE účtuje administrativní poplatek registrátorovi (LIR) a to aktuálně 1550€ ročně. Dále pak 50€ za přiřazení zdroje (v tomto případě rozsahu k LIR). Nemusíš být LIR, aby ti patřil rozsah. Potřebuješ jen AS, abys ho mohl používat pro sebe. Za ten se opět nic neplatí. Existuje statut hosting LIRa, který ti registruje tvoje zdroje. Řešení je tedy hned několik. Sehnat si hosting LIR co tyhle služby nabízejí. RIPE má pak mechanismy i pro případ jejich krachu nebo nečekaných událostí, takže ty rozsahy jsou skutečně tvoje a nepřijdeš o ně. Na jednoduchej dotaz na googlu jsem dostal hned nabídku ASN+IPv6 za 30$ měsíčně. Tedy 360$ ročně, co už je míň než cena 1 WaveLR. Dobrý ne ? Náklady cca na 1/5. A určitě se to dá sehnat ještě levněji. Další možností je třebas domluvit se v počtu X menších organizací, založit třeba spolek, družstvo nebo s.r.o. (dneska to skoro nic nestojí a náklady na LIRa sdílet, clověk se pak dostane v 10 kusech na nějakých 200-250€ ročně včetně nákladů na provoz tý společnosti.
A nakonec k dalším pseudoproblémům
budeš pak při změně dodavatele konektu vypínat IPv6 u tisícovky lidí? To nemluvím třeba o tom jak vyřešit záložní linku kam s tebou ty adresy nepůjdou.
Ne, proč bych měl něco vypínat. I když připustím scénář, že budu měnit adresy, pak existuje něco, čemu se říká DHCP. Ale primárně mám ASN a přes BGP oznamuji do kolika linek chci, kde ten rozsah leží. Pokud jedu praxi na hraně mám NAT a půjčenej rozsah, kterej za kterej se maskuju, pak ... raději "no comment".
Jako "organizace" dostaneš to co doporučuje ripe a to je /48 takže 256 userů max. Tedy prakticky kdy máš rozdávat /48 budeš zase terčem toho že seš k*kot a špatně čísluješ. Však znáš místní osazenstvo.
Tohle je úplný nesmysl. LIR to je schopen vyřídit jakýkoli rozsah po /29, i když spíš přiděluje /32 což ti stačí naprosto v pohodě. Je to jen o komunikaci s RIPE. Pošle žádost o alokaci rozsahu s odůvodněním, RIPE buď přidělí a nebo si to nechá vysvětlit a případně navrhne jiné řešení pokud se mu zdá lepší. Pokud ale LIRa znají, tak se moc neptají.
Celé je to o "Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod." Vzhledem k tomu, jak je to snadné a nenákladné to o ničem jiném není. Sorry jako.