Já si myslím, že tady všichni ztrácíte čas, na hloupou otázku shootera na počátku lze dát jenom jednoduchou odpověď.
Spoj bude chodit za ideálních podmínek třeba i stovky kilometrů, ale hlavní otázka je, jakou část roku, což je věcí statistiky.
Já doporučuji, aby si otevřel třeba ten náš kalkulátor (ALCOMA) na webovkách, na jehož vývoji jsem se podílel, myslím si, že je to velmi užitečná pomůcka a je tam zaprogramována i metodika výpočtu dostupnosti spoje dle doporučení ITU vztažená na srážky. Tam si lze i třeba snadno nasimulovat, kam by spoj chodil, když by nebyly srážky a tím pádem potřeba rezervy na únik. Pokud si tam do simulace zadá nejnižší modulaci z adaptivky (např. QPSK), tak si lze nasimulovat, jak to bude vypadat, když spoj podřadí. Jestli má někdo pocit, že je šizen anebo že praxe je diametrálně odlišná od této metodiky, tak já osobně jsem toho názoru, že se mýlí.
Jinak ty doporučení ITU nejsou jedinné postupy, které se ve světě používají, jsou i jiné metody, jako například Vigans-Barnett, Okamura Hata atd...
Jenom pro jistotu nebo inspiraci přikládám reálný graf, jak je to s útlumem trasy ve vztahu ke kmitočtu a různému typu deště:
Na otázku jak to komu konkrétně funguje nechť odpoví ten, kdo co provozuje, ale má to pouze subjektivní výpovědní hodnotu, vzhledem k době, po jakou má většina lidí spoje nainstalovány. Statistiky ITU (a to je to jediné, oč se dá trošku opřít) jsou za desítky let a dokonce je tam řečeno, že nějaký rok může být extrémní a proto i norma na takové eventy myslí a je třeba ještě pár decibelů na rezervě pro takové speciální případy přidat.
Jinak já budu rád, protože sbírám i reálná data o šíření, tak pokud mi někdo pošle (nebo to sem napíše) včetně meteosituace (obrázek z radaru nebo data ze srážkoměru), tak je to samozřejmě velmi cenné, protože chytit i nějaký monzunový déšť zrovna v cestě spoje je klika a extrémy pod ty cca 3minuty ročně nepostihne ani ta metodika, a tím pádem nic a tím ani dostupnost spoje se nedá považovat za zcela 100.000%.
S pozdravem krásná je teorie, ale zelený je strom života,
Zdraví,
Vojta, ALCOMA.