Tak jestli je možnost udělat mezi těma barákama výkop, tak bych tam dal kopoflex a protáhl tím nějaký FTP/STP a bylo by. Výjde to nejlevněji, spolehlivý to taky bude (snad nejmíň aktivním prvků, různejch konektorů a přechodů) a životnosti bych se nebál, protože tě to určitě bez problémů přežije . . . : Do budoucna s případnejma poruchama je i cvičená počítaćová krysa schopná odhalit problém a na odstranění stačí novej kabel, 2 konektory a klešte. V případ optiky by si dotyčnej už musel někoho zvát aby trasu proměřil atd. A zadara to nikdo dělat nebude. Toť můj názor . . . :
Pak je otazka, za jak dlouho te omrzi menit umrely porty po kazde bource, kdy nekde v okoli bouchne blesk. Na 80m uz bude slusny spad potencialu a obavam se ze zadne zemeni nepomuze. Optika je naporad a muzes po ni v budoucnu (za 20-30let) tahat klidne 100Gb :)
Zdravím,
tak ty proražené porty bych viděl jako argument nade vše. Máme pár lokalit, kde je vzálenost mnohem menší a když praští blesk, zrovna balíme tašku a jedem. Bohužel se mi nepodařilo vysledovat přesný mechanismus toho průrazu. Takže jsme zatím nemohli ani udělat žádná protiopatření. Co jsme zkusili, nefungovalo. A navíc, nejen blesk je příčinou. Pokud RGV zapíná okruhy nebo z nějakého důvodu vyletí pojistky, dojde někdy k průrazu ETH i při tom.
Trošku odbočím, určitě by Mikrotik udělal záslužnou práci, kdyby nějak sjednotil obvody ethernetu a použil součástky pájitelné běžnými nástroji. Ten ETH modul stojí pár korun, IO dalších pár. Když jsem je ovšem pracně sehnal, začali používat jiné typy. Výsledek - RB, hlavně 711-ky se nám hromadí a už je to za docela dost pěněz.
Takže - hlasuji pro optiku.
mpcz, 16/08/2012