Dovolím si také přispět naší troškou do mlýna.
Na síti jich máme nasazeno v současné době 18 kousků, mnohé z nich již máme přes rok. Používáme CPS600E a CPS1000E, šestistovky standardně s 100AH bateriemi, k tisicovkám máme připojeny 2x100AH. Většina z nich drží hlavní body sítě, standardní vybavení co se v síti nachází jsou AD55/AD155 trafa pro POE 24V, běžně dostupné Gbit POEčka s 45-54V, hloupé switche i ty chytřejší (HP5120, HP4800) a na jedné z nich rovněž sedí MeanWell 48V/120W, dva počítače postavené na supermicru.
Na všech místech nemusíme řešit krátkodobé výpadky, které vykryjí právě EPSky, při dlouhodobějších výpadcích pak nemusíme řešit, kterej chudák bude půl dne dřepět vedle centrály a hlídat jí, aby nám jí méně majetný spoluobčan neodnesl. Stačí mít v záloze alespoň dvě stále nabité 100AH baterie a dovézt je na místo problému, kdy tím pádem má EPSka k dispozici až 400AH hodin, nemusíme nikterak razantně řešit ani pěti-osmihodinové výpadky dodávky el. energie.
Standardně nepřetěžujeme EPSky přes 40%, v případě že se tak stane, jde na bod místo šestistovky tisícovka. Jinak se EPSky mají tendenci přehřívat, tím pádem více hlučet a snižuje se doba, kdy nám odzálohuje bod.
Vypozorovali jsme zatím jenom jedno nepříjemné chování EPSek - pokud jí posadíte za jistič, kde si nebude moci špičkově (po obnovení elektřiny elektřiny) sáhnout pro cca 10-12A, shodí vám jistič + se nepříjemně kousne - poznáte to podle konstantního pískotu na celé kolo a podle toho toho, že vám přestane držet zazálohovanou technologii.
Co se týče otázek ohledně přepínacího času, vše je jenom o konfiguraci stroje a jejím zatížení, nikdy jsme neřešily problém, že by nám přepnutí na baterie rebootlo jakékoliv zařízení. Nejdůležitější je přenastavit vstupní a výstupní napětí (nikdy jsem se nesetkal s tím, že mi z ní lezlo něco neslušného) + nabíjecí proud, který je vyjádřen v procentech - tím můžete razantně pomoci životnosti baterie a také si tím budete moci nabít baterii na plnou kapacitu.
Snad jsem s tím někomu pomohl, pokud má někdo bohatější zkušenosti, budu také rád za ponaučení :)