Krásný den,
dovolím si použít toto vlákno, ať zbytečně nezakládám nové.
Mám následující problém s APC Back-UPS 1400VA. Používám ji doma ke krátkodobé záloze Racku, aby se stihly korektně vypnout servery atd. Klasika. Odběr celého racku je průměrně okolo cca 270W.
Před dvěma dny u nás došlo ke krátkodobému výpadku, kdy udělala elektrika "blik/blik" v řádu zlomku sekundy. Stačilo to ale k tomu, aby doma klasicky "zdechly" hodiny na troubách atd.
Po tomto mikrovýpadku UPS začala pískat a okamžitě vypnula svoje výstupy = celý rack instatně off. Pokud jsem s správně díval, tak při pískání nesvítila ani neblikala žádná LED na přední straně. Stojíc před tím s tím, že nechápu, co se stalo podržím zapínací tlačítko, kdy pípání ustalo - předpokládám, že se vypla. Tak jsem ji chtěl opět nahodit opětovným zapnutím.
Ve chvíli, kdy jsem tlačítko zmáčkl, se ozvala rána jak "prase" vyletěla z toho někde velká jiskra (spíš malý blesk 😅) a shodilo to jak přívodní jistič, který je separátně pro přívod do racku (B13), tak i hlavní jistič (B25).
Po chvilce zjišťování co jsem nic nezjistil, jsem zkusil vše zpět nahodit a opět UPS nahodit a už najelo všechno v pořádku tak, jak by mělo.
Při tom výboji to sebou vzalo naštěstí jenom externí adaptér od jednoho NASu, který se dá za pár tisíc sehnat nový.
Podobná situace se mi stala už tak 6 let zpátky, kdy jsem stejný model UPS vybalil nový z krabice , zapojil do přívodu a za to server a úplně to stejné - prásk, jističe dole a zdroj v serveru kaput. Tenkrát se ta UPS nechávala někde zkontrolovat a vrátilo se to s tím, že tomu nic není.
Vzhledem k tomu, že absolutně nepotřebuju aby to sebou příště vzalo nedejbože něco horšího než externí napájecí adaptér snažím se zjistit co má znamenat. Chtěl jsem tedy poprosit Vás, jestli nemáte nějakou podobnou zkušenost, nebo aspoň popostrčit po čem jít.
Díky moc za jakýkoli názor/radu