Stačilo upozornit, že je taková a taková situace a že by bylo vhodné to předělat 😅. To že nebudou předělávat domovní instalaci naprosto chápu. Ono celá domovní instalace, jak se postupně vždy něco zrekonstruuje, nachystaná pro TN-C-S (vše kabely 3x/5x a v rozvaděči spojeno PE a N. Na stejnou svorkovnici bylo před FVE připojen PEN z distribuce). Takže v podstatě stačí (až na ár přívodů) předělat hlavní domovní rozvaděč.
iTomB Zpet (backup kabel jedine) jeli do rozvaděče
U nás je to uděláno tak, že z "Elektroměru" (za vypínačem instalace) (TN-C) to jde rovnou do FVE rozvaděče, kde dojde k bodu rozdělení. Následně se jde do domovního rozvaděče separátním kabelem 5x na nezálohovanou část a separátním kabelem 5x na backup část. V tomto rozvaděči (jak jsem psal výše) jenom hodili PE + N vodiče obou přívodů (které jsou již TN-S) na svorkovnice, kam byl původně PEN
Akorát já mám ještě postaru elektroměr v podstatě v hlavním domovním rozvaděči (vlevo ELM část, vpravo podružná část), takže se odsud odcházím jedním kabelem do sklepa a vrací se 2ma kabely...
Ve zkratce stačilo v podstatě pouze říct, že bude třeba to předělat, nachystané to v podstatě všechno je 😅.
iTomB A jak diskutabilne provedli uzemneni?
Jenom tam původně nebylo ani to uzemnění bodu rozdělaní, to dodělávala až firma (jiná), co rozšiřovala panely na střeše, protože původní již o to nejevila zájem. Tak je to provedené tak, že je PE svorkovnice připojená na pospojení panelů na střeše (kterou dodělávali). Z té hliníkové (?) konstrukce je to pak staženo do MET svorkovnice, kde je zaboucháno do zeme pár metrů kulatiny. Pochybuju že toto by u revize prošlo jako vhodně uzemnění bodu rozdělení 🫣. Navíc tuším nesmí být uzemnění po cestě do MET svorkovnice nikde přerušeno/napojováno?
Vzhledem k tomu, že teď ještě opravujeme izolaci pergoly na zahradě, která je obkopaná, tak pravděpodobně do toho výkopu kolem dokola se dá zemnící pásovina, z MET se natáhne znovu v kuse 16mm zelenožlutý vodič až do hlavního rozvaděče, kde se provede bod rozdělení a úprava rozvaděčů, aby "respektovaly" TN-S (což je v podstatě připraveno).
Toť zatím má úvaha, řešit to s někým budu až po zkouškovém pravděpodobně 🫣😶
Omlouvám se ostatním za odchýlením od tématu 😅🫣