hapi Přináším další odpovědi. Ať jsem zkoušel DAC, AOC, maxlink moduly apod. RX error je tam pořád +- stejné procento 0,014 přibližně. OK, smířil sjem se s tím. Protože mám náhradní GW, koupil jsem do ní https://smicro.cz/supermicro-2-port-10g-sfp-intel-x710-aoc-stgf-i2s-o a chtěl jsem to zkusit ještě s ní a zde jsem narazil na to, že jakmile udělam nějakou změnu u optického iface, např. změním jen vypnu a nebo zapnu funkci auto negotiation a nebo změním rychlost z 10G base T na 1G base T full, tak se ten iface vypne, respektive je stav NO LINK a jediné co pomůže je, že musím vytáhnout kabel ze šachty a dát ho nazpět. Zkoušel jsem více verzí routeros 7.16, 7.16.1, 7.14.1 a vždy to stejné. Jakmile jsem tam vrátil kartu AOC-STGN-I2S, vše je stabilní a chová se dobře. Náhradní GW jsem i resetoval do továru, abych měl jistotu, že nemám někde chybu a žádná změna. Je pravda, že hodnotu rychlosti jednou nastavím a nebudu na tu kartu sahat, nicméně mám obavy, aby se ten link neztratil sám od sebe, prostě na to není spoleh. Je prosím nějaký extra požadavek na kartu intel X710 oproti AOC-STGN-I2S? Strávil jsem tím už hodiny, no beru to aspoň tak, že se něco naučím. Děkuju za rady a typy.
Rozdál mezi kartama vidím jen PCIe v2 vs. PCIe v3 a pak na intel X710 má navíc možnost zapnout/vypnout FEC kontrolu. I když sjem nastavil FEC na off, taky se nic nezměnilo a chovalo se to pořád divně. komunikaci jsem zkoušel mezi GW a RB4011 a mezi GW a Edge-core ECS4120-28T.