Jen taková moje osobní zkušenost k podobné věci s 10G moduly/DAC . Mám v racku propoje na 10G, ať už DAC nebo přímo optické moduly a často se mi po nějaké době stalo, že se začala objevovat ztrátovost. Nikdo nic nereportoval, na první pohled nikde nic nezlobilo, jen na grafu se začala objevovat marginální ztrátovost (2x za den), která byla docela ustálená (měsíce) a pak se z ničeho nic zvedla výrazně a zase klesla. Ztrátovost se zdála minimální, ale zajímavé bylo, že se objevovala na všech grafech které přes ten router fungovaly a to v různých časech. Když si pak "promítnete" ty grafy přes sebe tak už to tak marginální nebylo.
Měl jsem DAC od mikrotiku, různé OEM moduly na 10G. Výměna switche/síťovky/konfigurace front nepomáhala. Co pomohlo byla výměna DAC/optiky za nový. Náhle žádný problém nebyl, bohužel po půl roce se začal problém zase plíživě objevovat. Nakonec jsem skončil u obyč DAC z discompu pod jejich značkou Maxlink a k mému překvapení fungují už dva roky. Věřím tomu že kdybych koupil "pořádnou" značku hned na začátku, tak bych problém neměl. Nyní na uptimu 150 dní mám na celém routeru 3x rx-error, cca 1000 rx-drop a na Tx 0error/drop
Takže za mě zkusit vyměnit propoj je to nejlehčí co se dá zkusit.