No vidíš ... mě to nejelo ani se třemi dny. Nějaký archer, vyšší řada, IPv6 ready logo. V jednom případě dokonce ani u sebe ten prefix nezrušil a vesele používal. Jen dhcp server o tom nevěděl ...
A ty tři dny dělaly problém zase jinak. Já už to tady párkrát zmínil. Při každém bootu (a bůhví jestli ne častěji) měl jinou hodnotu IAID. Takže si nevzal již přidělenou lease, ale dostal novou (a statika je v takovém případě také nepoužitelná). Za dva dny mi jeden vyčerpal celý /48 pool. Fakt prima.
Celý tento princip přidělování segmentů má dost vady (ani ne tak teoretické, jako implementační). Je to hodně závislé na tom, jak spolehlivě si obě zařízení pamatují příděly. Jak se to rozjede, je problém. Donutit třeba stovky klientských zařízení k rebootu je poměrně šílená práce.
A to není jen akademický problém. Není to tak dávno, co mikrotik nešlo upgradovat, pokud v dhcp byly nějaké leases. Musel se dhcp server vypnout (smazat leases, disablovat balíček), upgradovat box a pak vše zase vrátit. Jenže dynamické příděly tím pádem zmizely, stejně jako routy ... A že to nefunguje jsem si ani hned nevšiml, protože nikde žádná hláška. Jen se vždy kousl terminál při pokusu o přístup k dhcp serveru (stačil i export). Routerům klientů to samozřejmě bylo tři dny naprosto putna.
A mám takový pocit, že DHCP je teď u mikrotiku už povinný. Takže jestli se jim to povede znovu, nevím jak (krom netinstallu) ten box upgradovat.
Jak je staré RFC ohledně PD? A pořád problémy ...
S tplinky je jeden velký problém - spousta typů a každý má svůj firmware. A každý typ má X hardwarových revizí a každá má vlastní firmware. Čili pravdu můžeš mít ty i já, to se nevylučuje. Dát do kupy, co funguje a co ne je nereálné.