gemb No, těch 8 klientů na sektor zase takový fail není, osobně se držím max. 5 klientů na 60 GHz sektor. Víc už mě limituje gigabitový port na wAP. 😃

myghael 5 klientov a limituje ta gigabitovy port? vole...tak potom 2,5Gbit gpon na 128 klientov je prd 🤣

gemb Však jsem psal, že stávající sektor 5GHz rozděluje 160/40Mbit. Těch sektorů je tam samozřejmě víc a 60GHz Cube je jen bonus pro klienty do 350m.
      Já jsem reagovan jen na příspěvek na téma ometání antén ve smyslu, že u nás nebylo potřeba antény ometat.

• gemb replied to this.

gemb No, na GPONU fakt větší split než 1:64 nemám, no. 😃 Spíše tak 1:32, mno. To bude možná tím, že větší šasi na OLT mě vyšlo na stejné peníze jako malé a karty byly taky levnější, takže potřeba více portů mě až tak netrápí. Vzhledem k cenovému rozdílu mezi 48 a 96 vláknovým kabelem a menšímu než předpokládánému zájmu o pronájem vláken to není takový problém.

A 60 GHz máme taky s backupem, jenom na 20 MHz kanále na klasický horn sektor, kam se připojují i klasické 5 GHz přípojky. Backup máme vyzkoušený od doby, co jsme pár "VIP" a VIP zákazníkům začali nasazovat dvoupásmové LHG (2,4 GHz + 5 GHz).

selic 5GHz siso sektor na 40Mhz = 160mbit? taky chcem

gemb Co tu zas placas za kraviny? Proc by mel SISO sektor? Zisi pouzivej hlavu 😃

• gemb replied to this.

iTomB ...ano ma asi mimo sektor a co ked klienti (cube zaloha) su siso takze cely sektor je defacto downgradovany na siso raty...pouzivaj hlavu...

gemb Uvidíme co budeš na 60Ghz ptmp říkat za pár měsíců nebo let. Slovo odpad asi používat nebudeš 🙂

• gemb replied to this.

honzam aktualne je to odpad...ja si radsej pockam na pokrocilejsie technologie ktore efektivnejsie vyuziju pasmo (snad) toto su len pokusy nic ine...

gemb Ja ji pouzivam, mikrotik tohle umi resit ... To by odrovnal celou domaci wifi jeden telefon, co ma jen SISO? Ne, kazdy jede dle sve technologie a rate, AP se dle toho zaridi. A ohledne cube, tak si uvedom, ze se muze jednat pouze o par minut za rok a primarne ve spatnem pocasi.

schrapnel Právě to řeším, je to celkem peklo. U PtMP WAP3x60. Prostě si někdy řekne, že bude stanice shazovat a tak to dělá, pak zase několik dnů klid. Někdy za to může déšť, zima, náledí, špatný tlak, nouzový stav, moc slunce, málo slunce a další... prostě nějak porušený signál. Sranda je, že když se to chytne, ukazuje to signál 70% MCS 8, ale stejně se ta Mikrotik mrdka rozpadne.

Vy kteri si pamatujete na pocatky 2,4ghz si urcite vzpominate na podobne problémy.
                  Pocatky technologie a prvni vlastovky taky byli nevyspitatelne. Roky se davali na HS orinoca za bambiliony, resila se voda v konektorech antenach. Atd. Na pozadi uz prichazeli prvni 5ghz ktery tak meli cas vyrust.
                  Bohuzel s 60ghz ten cas nebyl. O2 a jini LTE srandy nas tlaci to nasazovat hlava nehlava. Je jen otazka jestli si to zase neposem samo sobe navzajem.
                  😂😂😂

• gemb replied to this.

dubrma presne to je jedna z veci preco je to nepouzitelne...
                    skdata neviem co ta na LTE nuti pouzivat 60GHz...u nas je LTE od SWANU, O2 (3,7GHz) a od Orange (mobilne 4G na doma) a pravidelne tych zakaznikov prepajame k nam...za 2 tyzdne 15 Orangeov prepojenych a 60tku k tomu nepotrebujem....

Od včerejšího večera to padalo, teď začalo hustě chumelit a už to jede 😆 Zkusím to rozhodit na dva sektory...

No prvy spoj uz asi na vymenu... LHG60 r1, nasadeny asi 2,5 roka a od vcera uz nechodi dobre...ping skace ako na 5ghz wifine...prehral som to na 6.48.1 a nic to iste...

Dnes jsem měl totožý problém. Zkoušel jsem FW, downgrade. Odeznělo to až po přelazení na 66000....

• gemb replied to this.

zsir doteraz to bezalo na 6.47.7, uptime 95 dni....dal som to na 58GHz je to lepsie ale stale su tam velky rozdiel v pingoch..

že by přišel hvězdobijec do lokality? 🙂

gemb to jsem zazil pri zaruseni , jak zminuje okoun onu firmu .... co na tom ze jsem to mel registrovany ..... naskenovavakl sem je za se signalem 20 ale dalsi antena asi o 20 stupnu jejeich smerem uz sem to mel za 60 nahradil sem to narayem a at si trhnou nohou 🙂 ... uz to jede ok , lhg sem zkusil jinde a slape jako vino

zsir u PtMP nemáte problémy s mrazem? Strašně mi to padá a myslím že je to mrazem, vždy když se sníží teplota pod -5°C. Přišli jste na to jak to rozchodit?

📡 Telekomunikace.cz