Ohledně FC (byť se to netýká 60G):
vezmi si dva RB450Gx4 s verzí 6.47.7 (tam kde je spuštěn btest, druhá strana 6.45.7, ale to nehraje roli), propoj si je UTPčkem. Pusť si fullduplex btest mezi nimi, stačí 700Mbit. Zároveň pusť ping. Vytížení CPU sice leze k 70-80 %, objevuje se hodně rx overflow, ale všechno v podstatě funguje.
Následně zapni FC ... v podstatě to fungovat přestane. Nejenom šílené díry v tom pingu, ale i jeho výše je ve vyšších desítkách ms.
Downgraduj na 6.46.8 a zkus znovu. RX overflow zmizí, pause pakety přibývají poměrně pomalu, ping funguje v pořádku.
Asi tolik ohledně flow-control na mikrotiku ...
Pořád si s tím hraji, takže důvod, co to způsobuje nevím.
edit:
upgradoval jsem to zpět. Už se to nechová jak předtím, funguje to jak má. Btest oba směry 700.
Vrátil jsem tam i VLANy (konfigurace je VLANy na bridge a ty vlany v dalším bridge se zapnutým vlan filtering).
Stále to bylo správně!
Pak jsem si všiml, že jsem na druhém bridge zapomenul zapnutý RSTP. Při těchto testech to nemá žádný smysl, ale pro jistotu jsem ho vypnul. Rychlost odesílání z toho novějšího klesla na 450 Mbit. Příjem zůstal na 700.
Takže jsem STP zase zapnul ... rychlost se na původní hodnoty nevrátila.
Rebootoval jsem (oba, ten druhý je poe z prvního). Rychlost je stále nízká, na původní hodnoty se nevrátila.
Vypnu Use-ip-firewall na bridgi (celou dobu byl zapnutý!). Rychlost se vrátí zpět na dobré hodnoty. Zapnu, zase padne.
Tak to s vypnutým rebootuji. Rychlost OK. Zapnu use-ip-firewall. Rychlost sice klesne, ale na obou směrech - ovšem ne na 450, ale na 600. A také se vrátí rx-overflow a velké množství pause paketů. No také ping je opět na notách na buben.
V tomto stavu jsem pro jistotu rebootoval, nic se nezměnilo.
Takže downgrade ... opět žádná změna. Přitom při starší zkoušce to pomohlo. Ale rychlosti se vrátili zpět a vypnutí flow control zlepšilo pingy, byť ne na nulu.
A nejvtipnější je 7.1beta3. Přes bridge (tam kde končí ty vlany a má IP) jde jedním směrem 700. Druhým nic. Ale prvním bridgem (a tedy ani na ten druhý RB) už jde 0.
Jak se sakra dělá debugging mikrotiku, když se to chová prostě NEPOCHOPITELNĚ?