Ja to mam presne 9,3km. Akurát idem z mesta kde je ap a celou cestou prší a je hmla. Spoj je pri peknom počasí na - 58 teraz ma spoj - 65 na jednej strane a na druhej - 65. Tak tu nepíšte že je to až také hrozné

pri velkom letnom lejaku padne AF60LR aj pri vzdialenostiach okolo 1km.
pri vzdialenosti 10km to musi padnut pri kazdom silnejsom dazdi.

Teoreticky by to tak mělo být, ale dneska mě praxe překvapila...
    Spoj delší než 6km, na obou stranách docela dost padal mokrý sníh, hnusný lepivý sajrajt. Signál ztratil proti ideálnímu stavu 22dB, spoj ukazoval 12% kapacity, ale stále běžel bez výpadků pingu. O 1/2 hodiny později, když ukazoval 15% kapacity jsem dělal speedtest mezi jednotkami a v pohodně tím šlo přenést 195 Mbps fulduplex, nebo 335 Mbps jedním či druhým směrem.
    Country nastaveno na CZ, kanál na Auto, tak vlastně ani nevím, na jaké frekvenci se to spojilo....

pixall pri velkom letnom lejaku padne AF60LR aj pri vzdialenostiach okolo 1km.
    pri vzdialenosti 10km to musi padnut pri kazdom silnejsom dazdi.

To máš ještě 20dB k dobru, ten déšť by hodně přidat - protože ještě při signálu -75 ten spoj bez výpadků běží s kapacitou 125 Mbps...

gemb Dnes prsalo hustejsie ale stale je to pre mna v podstate bezny dazd a 1,7km link stratil uz 16dB. Signal -55, povodne -39. Link potential 70%, stale to drzalo 1,95Gbit ale pri letnom dazdi to pojde krasne dole to viem uz teraz.

Nemáte někdo changelog pro verzi 2.6.0 ? zatím je v beta2, ale já to nikde nemůžu najít 🙃

Overview
    New BETA release for AF60/AF60-LR products.

Bugfixes
    System: Various SNMP fixes.
    WEB UI: 60GHz Link Deployment Contest application fix.
    WEB UI: Various fixes.

Additional information
    If you are upgrading from FW which version is lower than 2.5.0, you must upgrade both endpoints of the link to establish wireless connection due to the 2.5.0 compatibility restrictions. Remote side should be upgraded first, because management of remote endpoint during link upgrade will be lost.
    If you were using SNMP in previous BETA release, make sure to update MIBs for compatibility with this firmware.

https://ui.com/downloads/airfiber-fw-internal/AF60/v2.6.0/GP.v2.6.0-beta2.46215.211005.1335.bin

o 21 dní později

Pri pouzivani kalkulacky na webe UBNT (tj mapa a zadat si zariadenia, freq atd..) som narazil na nejake novinky.
    AirFiber 60 HD - 3,6Gbps/6Gbps with channel bonding, 2km range, SFP+
    Airfiber 60 XG - 3,6Gbps/6Gbps witch channel bonding, 4km range, SFP+, 5GHz backup.
    Konecne nieco zaujimave ale pocitam, ze cenou sa dostaneme niekde na 700e za HD a 1600€ za XG za spoj.
    https://eu.store.ui.com/collections/operator-airfiber/products/airfiber-60-xg-ea
    https://dl.ui.com/ds/af60-xg_ds.pdf
    https://eu.store.ui.com/collections/operator-airfiber/products/airfiber-60-hd-beta
    https://dl.ui.com/ds/af60-hd_ds
    Co tak studujem tie datashity tak dufam, ze to bude vediet aj 66-70GHz nakolko to tam neudavaju...je tam range 57-66GHz co je shit tak snad to bude vediet viac...ak hej potom nevidim nejak dovod kupovat eband na nejake lacnejsie aplikacie.

gemb JJ to je ale už staré, mě osobně se tedy líbí ten menší z nich na nějaké krátké skoky.
      U toho většího je pro mě odrazující cena.

gemb Jak by jsi mohl legálně použit cokoliv nad 66 GHz, když pro toto pásmo není stanovena harmonizovaná norma ČSN? Ty se nebojíš pokuty od ČTU?

rmj V případě, že nebyla stanovena harmonizovaná norma, musí být zařízení posouzeno podle modulu B+C nebo modulu
        H nařízení vlády č. 426/2016 Sb., o posuzování shody rádiových zařízení při jejich dodávání na trh (tj. posouzení shody
        Oznámeným subjektem, označení zařízení CE + 4místné číslo).

ppp76 Přesně tak. Toto posuzuje Oznámeny subjekt, v ČR to je organizace Český metrologický institut (ČMI). Dotazoval jsem se přímo ČMI a dle jejich stanoviska posouzení pro výrobce Ubiquiti neprováděli a to u žádného jejich produktu. Z toho vyplývá, že provoz je možný maximálně na frekvenci 64800 MHz při šířce kanálu 2160 MHz. Kdyžtak mě opravte, pokud se v něčem pletu. Díky

rmj není to jen CMI, ale obecně o všech institucích vydávajících CE.

s_a_m Jiná instituce posouzení vydala? Pokud ano, tak která prosím?

To se musis zeptat dovoce od koho ma zarizeni CE. Mne zajima ze to je CE a ne China Export 🙂

Takže AF 60 LR lze provozovat na 66-70 legálně?

To ti musí říct čtu ale vzhledem k tomu že jmenovaná firma to sype ve velkým tak otázka je jak se na to úřad bude nahlížet 🙂

Stejně na to anténa není přizpůsobena .

• gemb replied to this.

basty a to je odkial? Normalne to funguje a 66-70GHz je sweet spot na long range spoje. Na 2km sa ti to na 58,60 ci 62GHz ani nespoji a na 68GHz mas krasne -42 signal.

Dotazoval se už někdo na ČTÚ, jestli je to legální? Nebo to neřešíte a zaregistrujete nižší frekvenci, než na který jedete

gemb U vice spoju, kdyz jdu nahoru tak vypocet ukazuje nejake cislo, ale i pri spravnem naladeni je signal i treba o 10 dB jinde. Kdyz pak jdu dolu s frekvenci, tak si to sedne ty cisla. A uz to tu psali jini, ze je to naladene na stred.

• gemb replied to this.

📡 Telekomunikace.cz