Obecně o VDSL modemech
- Upraveno
Tady na ukázku co dá Terminátor po dvou párech na 800 metrů dlouhém zemním vedení z 90tek. Škoda jen ten uměle omezený upload, 30 by to asi jelo s prstem v nose...
- Upraveno
Co je zajímavé je to, že jakmile je hned vedle nestíněného kabelu s VDSL iperfem nebo speedtestem zatížená wifi (ať už 2,4G nebo 5G), rychlost jde ze 120 někam k 90. Jakmile bordel ze vzduchu zmizí, rychlost jde zase během pár vteřin na 120. Ale ani jeden packet se při zarušení neztratí. Takže pokud přípojku prodlužovat (za 20m kabelem je změna rychlosti nula), tak jedině stíněným kabelem, aby nechytala rušení.
A vzhledem k tomu, že technici CETINu začali používat na propoj mezi URem a zásuvkou nestíněný Cat5e Belden, není úplně od věci ho vyměnit za FTPčko. Zemní kabel stíněný je.
Nejsem odborník, jen pouhý uživatel, který si dělá vše sám. Mám takovýto dotaz. Mám vlastní síť s bránou UniFi USG a tu potřebuji připojit do internetu. Cetin mi instaloval Terminátora (což jsem zjistil, že je Zyxel VMG4005-B60A) a T-Mobile mi dodal modem Zyxel VMG3312-T20A. Po dlouhém řešení, kdy nešlo, nevím z jakých důvodů, zprovoznit bonding, mi Cetin slavnostně oznámil, že jim to funguje a dále to již není jejich věc (na terminátoru svítí všechny kontrolky zeleně, kontrolka LAN bliká když tečou data). Za terminátorem je zapojen VMG3312-T20A v režimu bridge. Po připojení mojí sítě přes USG, brána hlásí, že internet není k dispozici a nefunguje připojení internetu. Ethernet funguje normálně. T-Mobile od toho dává ruce pryč, že má vše v pořádku (na VGM 3312 svítí kontrola napájení, kontrolka WAN a LAN). Když vyřadím bránu USG a místo ní zapojím VMG 3312 vše funguje, jak má (pouze přicházím o výhody správy a zabezpečení sítě pomocí UniFi). Nevím, jak tedy zprovoznit bránu USG, aby fungoval internet. Může někdo poradit? Díky
- Upraveno
kaviar Ten modem za Terminátor ti prodal TMO zbytečně, můžeš jim ho rychle zase vrátit. USG zapoj přímo za Terminátor. Na USG musíš nastavit na WAN VLAN ID 848 a nad ním vytočit PPPoE se jménem adsl a heslem adsl. Viz https://www.t-mobile.cz/podpora/technicka-podpora/internet-a-e-mail/pevny-internet-dsl
- Upraveno
Nemuzes dat dsl modem za dsl modem... ale i tak by ti tohle mel rict tvuj poskytovatel a ne jeho konkurence...
- Upraveno
Mám to nastavené jak mi to doporučujete, ale data netečou.
Tak obrázky se nepovedly. Fungují odkazy bez přípony .png
- Upraveno
kaviar Je tam že je to připojené... Není problém v DNS? Pokud by to furt nešlo, tak bude ještě potřeba snížit MTU na WAN na 1492, což se musí přes config json (návody na netu jsou). USG obecně stojí za prd, skoro nic tam nejde pořádně nastavit.
Kdyby to nepomohlo, tak dát toho černého Zyxela do bridge a zkusit to za ním...
- Upraveno
kaviar Ale na tom screenu ti USG hlásí že je připojená k internetu. Tak zkus zapátrat... Třeba zkus jiné DNS servery, už jsem kolikrát viděl že připojení fungovalo ale DNS ne a pak "nešel internet". Zkusil jsi ping třeba na 1.1.1.1 ?
Každopádně k řešení problému by to chtělo z tvé strany nastudovat něco o tom jak to funguje a pak to postupně projít... Bohužel USG hází klacky pod nohy i síťařům, nejen laikům. Je to těžce nedotažený produkt. Tahle stará jde naštěstí ještě konfigurovat jako EdgeRoutery přes json, nové Dream Machine už to neumí.
- Upraveno
Základní princip připojení přes Terminátor je takový, že na portu, kam je připojený Terminátor, je potřeba odtagovat VLAN 848. To by se dalo udělat klidně i managovatelným switchem. Na tomhle rozhraní, které dostane od CETINu adresu v rozsahu 10.0.0.0/8, je potřeba vytočit PPPoE s přihlašovacími údaji konkrétního operátora (u TMO adsl/adsl) a nastavit MTU tohoto rozhraní na hodnotu 1492. Pak by mělo PPPoE rozhraní dostat adresu od konkrétního operátora a net by měl fungovat.