PPPoE je vzdy ve VLAN 848 na VDSL a FTTH/B (s vyjimkou nezmigrovanych FTTx pripojek).

U ADSL to neni VLAN, ale VPI/VCI 8/48. Terminator by to i pro ADSL mel tlacit do VLAN 848.

Děkuji ještě jednou za rady. už to běží jak má. Byly tam 2 chybky jak jste psali - PPPoE musí být na VLAN a Use Service Tag odškrtnuté. Pro ty, kteří to budou řešit a budou v nouzi dám raději screen :-) Terminátor Zyxel 4005 dává Cetin i s aktivací bondingu zadaco.

@medvedkov: Cetin ho dava za 20 Kc/mes. Bez DPH velkoobchodne. Podle uzivatelskeho jmena na screenshotu predpokladam, ze zadarmo ho mate ke sluzbe od 365internetu? :-)

UVT ho ma za 30Kc/mes., Metronet loni psal, ze si za Terminator nebude uctovat priplatek, 365internet by tedy byl taky bez priplatku... sluzby s Terminazorem zrizuje i A1M, u nich by me zajimalo, jestli vezmou naklad taky na sebe, nebo jestli zakaznik plati.

Metronet loni psal, ze si za Terminator nebude uctovat priplatek

To platí, mám od nich aktuální nabídku, terminátor je v ceně služby, která souhlasí s tou uvedenou na webu, takže vlastně zdarma.

Pokud se nepletu, u CETINu je vždy PPPoE tunel ve VLAN 848, na operátorovi nezáleží. Pokud je použitý modem v bridge, je možné mít VLAN 848 odtaggovanou už na něm. Jinak např. u Metronetu je Terminátor bez příplatku.

Máš pravdu, teď jsem se díval na nastavení svého modemu a on to fakt taguje, i když je v bridge. Úplně jsem na to zapomněl, že to tam mám takto nastavené. Mám starý modem Zyxel P-870HN-53b a jede bez problémů, ani nevím kolik let, možná 8 nebo 10.

Pokud by se modem pokazil nebo by bylo potřeba přejít na modernější technologii kvůli kompatibilitě, o Terminátor bych měl zájem. Nejraději bych ale skončil na optice, ovšem tu Cetin zatím u nás neplánuje, možná ještě nějaký lokální ISP.

Díky všem za rady.

Čekám na dokončení DSLAMu, což má být v horizontu 4 měsíců, tak uvidím, co bude mít Vodafone tou dobou v nabídce (třeba překvapí Terminátorem), každopádně to budu i podle vašich zkušeností řešit modemem v bridge módu a za ním Tik.

Měl bych ještě dotaz ke kabeláži. Telefonní vedení mi ústí ve sklepě do krabice a já chci telefonní zásuvku až v patře domu. Můžu to natáhnout v UTP případně FTP či koupit SYKFY 2x2x0,5?

Díky

Díky všem za rady.

Čekám na dokončení DSLAMu, což má být v horizontu 4 měsíců, tak uvidím, co bude mít Vodafone tou dobou v nabídce (třeba překvapí Terminátorem), každopádně to budu i podle vašich zkušeností řešit modemem v bridge módu a za ním Tik.

Měl bych ještě dotaz ke kabeláži. Telefonní vedení mi ústí ve sklepě do krabice a já chci telefonní zásuvku až v patře domu. Můžu to natáhnout v UTP případně FTP či koupit SYKFY 2x2x0,5?

Díky

Ideálně natáhnout UTP a k zásuvce dát terminátor nebo modem v bridge napájený pomocí PoE. Dosáhnete tak nejvyšší možné rychlosti.

o 2 měsíce později

ahoj, řeším stejný problém, z wifi jsem přešel na VDSL, doma (2 patorvý rodinný barák + zahrada) mám udělanou samostatnou vnitřní MESH síť s celkem 5 AP (Mikrotik + 4x TP Link Deco kvůli mesh). Ačkoli se v PC nějakou dobu hrabu, tak rozhraní Mikrotiku není moc user friendly. Od providera jsem dostal (zaplatil) CETIN Terminator, z něj se přes RJ45 píchl do Mikrotika a tady končím, potřeboval bych poradit jak dále. Klasicky - potřeboval bych poradit s nastavením PPPoE s tou VLAN, aby si Mikrotik sám incializoval připojení (aby data z VDSL/Terminátora) šly dál do Mikrotiku a z něj po kabelech do dalších bodů mé sítě. Ideálně screenshoty z WinBoxu od někoho, komu to už šlape:-). Dík za reakce

TimTaylor Zjednodušeně řečeno je třeba na WANu Mikrotiku ve VLAN 848 vytočit PPPoE spojení se jménem a heslem podle konkrétního providera.

Jednodušše řečeno, tohle vím, ale jak to udělat reálně? Muže ten PPPoE být vytvořen rovnou na celý bridge, nebo to mám udělat třeba na ETHER2 nebo ETHER3? A kde přesně mám zadat to VLAN 848 v menu Mikrotiku?

TimTaylor
      /interface vlan add interface=ether1 name=vlan848_ether1 vlan-id=848
      /interface pppoe-client add add-default-route=yes comment=WAN disabled=no interface=vlan848_ether1 max-mru=1480 max-mtu=1480 name=pppoe848_vlan848_ether1 password=O2 use-peer-dns=yes user=O2

o měsíc později

zajdee Neví někdo, v čem můžou být ty rozdíly toho upraveného firmware v Terminátoru pro CETIN oproti tomu default nastavení? Zvažuji, zda by mělo význam jej za tu cenu 2500 Kč koupit nebo čekat, až to T-Mobile bude pronajímat za 50 Kč měsíčně.

radek_kovacik Pokud není nějaký důvod být u T-Mobilu, tak jiní operátoři nabízí terminátora i IPv4 veřejku standardně v ceně tarifu ... Když jsem viděl jak O2 3 roky slibovalo VoWiFi "už brzy" a pak to "zprovoznili" jen na 2 telefonech ... Dokud někdo z "velké trojky" nějakou službu slibuje, tak s ní nepočítám a ani nezkouším čekat - rovnou objednávám jinde, kde ta služba už funguje.

Co se týče terminátora, tak předpokládám napojení na centrální management + nějaké drobné úpravy konfigu pro bonding atp. Mám doma a z uživatelského pohledu to je "pouze tupý bridge".

radek_kovacik To je nesmysl. Závazky padly, tak proč nevzít Metronet s IPV4 veřejkou i IPV6 /56 blokem s Terminátorem v ceně.

jcltm Je trochu sranda s nima komunikovat, ale nakonec to jede v pohodě 🙂 Nejlepší byl technik CETINu, který přijel a mě se ptal co má vlastně dělat, že nedostal zadání 😆 A pak předávák napsal na O2 místo na mě (tak to bylo v zadání, že to prý zadavatel úkonu zvrtal a on to nemůže změnit).

sidi, jcltm Já jsem u T-Mobile vlastně od dob Pegasu a mám tam jak volání s mobilním internetem, tak i pevný internet a za tu věrnost mám lepší ceny, než jsou běžné ceníkové u virtuálů. Když bych to srovnal s ceníkovou cenou např. Metronetu, tak když bych Terminátor koupil za plnou cenu, za rok a půl jej mám odepsaný ve snížené ceně za internet.

radek_kovacik rozdil ve vlastnostech asi nebude, krome podporovaneho annexu (bez zaruky - na Slovensku se snad nekomu na jejich Annex B siti pry povedlo nekomu rozjet variantu s Annex A). ZyXEL podle changelogu ladi prubezne firmware, takze by mel mit posledni firmware.
              Porad ale tu nebrandovanou variantu u nas nevidim. Na Slovensku se da koupit varianta pro Annex A (suffix modeloveho oznaceni je -B50A; annex B ma suffix -B60A) za cca. 100 EUR.

zajdee Nebude ta varianta B50B mít podporu Annex B?
                Jinak, co se týká těch změn ve firmware, jak SIDI píše, že je to jen tupý bridge a ty jsi někde také uváděl, že to nemá webové rozhraní, tipuju, že to jsou možná ty nejpodstatnější změny. Cetin si tam asi nechal pouze dálkový přístup přes nějaký protokol a zablokoval přístup uživatelům, protože nějakou vyšší vrstvu, než je L2 to také musí mít.

radek_kovacik webove rozhrani nema firmware cetinu (management pomoci tr-069 nebo neceho podobneho to stoprocentne ma, jen to uzivatel nevidi). Na webu zyxelu je navod, v nem je videt, ze puvodni firmware webove rozhrani ma (a dokonce tam jdou nastavovat i nejake routivaci funkce). Annex A/B maji hlavne jiny split downstreamu/upstreamu v nejnizsim pasmu, takze pokud by se u nas ackova varianta chytla, muze mit o trochu horsi rychlost uplinku.

📡 Telekomunikace.cz