Ahojda všem,
potřeboval bych trošku poradit od hardwarově fundovanějších. Jelikož jsme už vyrostli nad únosnou mez, musíme teď řešit velký upgrade páteře a páteřních věcí. Celé to chceme mít na 10 Gbps, 2 lokality v Praze navzájem propojené mezi sebou a ideálně děleno na 3 stroje. Jelikož nemám teď kvůli business obchodování moc času studovat a učit se věci přímo na Linuxu, volíme jako software prozatím osvědčený RouterOS.
A jelikož nikdo z nás není moc hardwarář, tak bych chtěl moc poprosit někoho z Vás, zda byste nám (klidně za úplatu) pomohli sestavit stroje pro následující konfigurace. Důležité je - musí mít duální zdroje a výšku max. 1U. Na rovinu, honíme výkon na 1 TCP spojení. Prodáváme hlavně vyšší firemní tarify a potřebujeme, aby vše jelo maximálně.
1) Hlavní GW
- 10 Gbps, aktuální tok cca 6-7 Gbps
- NAT a BGP
- co nejvíc SFP+ interfaců, ideálně, aby se daly použít jak 10 tak i 1 Gbps moduly
2) PPPOE koncentrátor
- QoS, shaping, PPPOE spojení, Radius
- zde by teoreticky měly stačit 2 SFP+ interface.
Do budoucna to chcem rozdělit na víc serverů, stejně jako osamostatnit třeba NAT
3) MPLS router
- co nejvíc SFP+ interfaců, ideálně, aby se daly použít jak 10 tak i 1 Gbps moduly
- bude to propojovat jednotlivé L2 okruhy, co máme a tvořit vlastně páteřní switch sítě. Zase, nemám moc čas zkoumat jiné HW switche a ze zkušeností se mi moc nechce dávat X set tisíc za switch, když nám to obslouží i RouterOS. Zase takové toky zatím nemáme ;-)
Na všem prozatím poběží tedy RouterOS. Měl by prosím někdo chvilku čas na toto kouknout a zkusit mě trochu nakopnout tím správným směrem, co nakoupit, aby se z toho vyždímal co nejlepší výkon?
Četl jsem poctivě všechna vlákna, co se GW týkaly, ale takto komplexně to snad nikdo neřešil :-/
Moc moc díky všem.