kozlicek 😃 ja nechapem mnoho krat o co sa su snazite...opytam sa inak...si ISP a operujes na nejakej ploche so svojou sietou ci uz optika, wifi, ethernety atd...mimo dosah tvojej optiky pride investor stavat velky barak s bytmi/obchodmi a podari sa ti s nim dohodnut, ze to bude len tvoje (bez otravnej konkurencie) ale poziadavka je jasna. Optika...preco? Lebo optika je dneska in, ethernety su neni in aj ked vo vysledku funguju rovnako a su o daco lacnejsie pri takej bytovke. Takze co spravis, povies mu viete co nemam tu optiku tak nechas 40 pripojnych miest v lufte a ides prec ? alebo to spravis ako ja, ze tam tu optiku natiahnes a pripojis to vzduchom? Nikoho nezaujima co je dalej, kazdy riesi co ma doma....takych optik ktore su pripojene vzduchom su mraky....nevidim v tom ziadny problem pokial ten spoj je stavany s rozumom a ma poriadnu kapacitu...poznam taketo optiky ktore su totalne odveci...pripojene na 5GHz a optika P2P do switcha....toto teda nema prinos to sa zhodneme ale ked dostanes pod nos taky barak tak ho beres proste...casom s vlastnou optikou tam mozes prist a len si tam precvakas splitter ... to ze to prevadzkujeme ako EPON nehra rolu, ako EPON je to len kvoli cene. OLT stoji 250€ a u klienta 20€ za zariadenie. SFP switch na P2P by stal tolko isto a mal by mozno tak 24 portov a klientov dam co ? Mikrotik s sfp modulom? Vsak to videm astronomicke prachy, preto mal v tomto pripade EPON vyhodo. Okrem toho tam mam volny PON port do buducna kedy sa vedla postavy dalsi barak. Keby to mam na ethernetoch tak dalsi barak by som tahal na ethernetoch, riesil dalsie napajanie a dalsi spoj na strechu? Tuto v okoli ma jedna konkurencia ktora si celkom drzi technicku kvalitu a ma aj dobre ceny jednu celu dedinu s optikou, velke sidlisko s cca 12 bytovkami a asi 10 ulic zakablovanych, vsetko nove rodinne domy...a poviem ti tajomstvo...pripojene to maju v 11GHz na alcomach, a funguje to takto uz cez 10 rokov. Ten spoj ma 11km...