máme DO od Cetinu a vloni v květnu crosscut kabelu, výpadek na 12 hodin. Vloni na podzim výpadek asi 5hodiny. Tento týden výpadek na 2,5hodiny. To nevíme jestli lidská chyba nebo crosscut kabelu. čekáme na vyjádření. Takže nic moc.
Porovnání konektivity CETIN vs O2 a TM
Mno tak já za poslední dva roky nahlášen jeden výpadek na 2h, který se komunikaci s realizační firmou nakonec nekonal. Jinak bez výpadku. Ale že by byla hezká cena se moc říct nedá.
Jejich cenovka je 2x vyšší než ceny jiných. A nebavím se o okruhu.
Za tři roky jen problém, když byli DDoS útoky. Máme nově 1G na otevřený 10G lajně. Jen nevím kam měřit teď rychlost pro ověření.
nevim ale podle mého je rozdíl jestli ti to předávají v nějaké horní dolní a nebo někde v praze, když máš dlouhou trasu do jejich DC tak je mnohem větší šance crosscutu než někde v praze...
Jsem v horni dolní a výpadek jsem ještě neměl. Pripojen přes 2 roky.
No nevím, loni koncem roku a letos s tím docela cvičili, teda alespoň s okruhy. Údajně kvůli stěhování z HTBčka. A sebe bych do konektivity od CETINu nešel ani za zlatý prase, stejně tak O2 a TM. 2 roky zkušeností s O2 a řešení dalších "operátorů" stačilo na celý život.
petrbacina Co bys teda doporucil? O2 chapu kdyz jeste nebyl CETIN.
Řešili jsme to tak, že máme okruh od CETINu a konektivitu komplet jsem vyřešil s klukama z Peeringu/Supernetwork (máme svoje IP). Ať si tvrdí kdo chce co chce, tak profesionální a přitom rychlý přístup ve všem jsem už dlouho nezažil. Od té doby nemáme absolutně problémy s čímkoliv co se týká konektu. Teda vlastně jeden byl, když loni Seznam při odstávce Dialu pustil vše přes O2 a začalo se to hroutit.
petrbacina To je hezky ze mas okruhy primo do uzlu,ale pokud nekdo kopne vlakno cestou k tvoji siti tak ses v p... a je jedno jestli mas okruh ktery konci v uzlu a kde si vse ridis nebo kdyz mas primo konekt a vse si ridis u sebe.
No jistě, ale já mluvil o konektivitě jako takové, ne o řešení okruhu.
petrbacina
Ale trasa do světa je v tvém případě stejně z 90% cetin, takže je jedno jestli máš okruh nebo konektivitu.
mario cože? Mezi okruhem a konektivitou je podstatný rozdíl.
Tjn, onehdá jsem chtěl po UPC okruh. Oni mi furt vnucovali konekt, kdy byla rychlost dvojnásobná oproti timu, co jsem chtěl v okruhu, nicméně cena byla skoro poloviční oproti okruhu.
Je to fuk do chvíle kdy si vás váš dodavatel vezme jako rukojmí a začne tlačit na poskytovatele obsahu. A pustí váš běžný trafik přes zahraničí s rychlosti 4Mbit na jedno spojení. Vy to chcete řešit poskytovatel obsahu by to rád řešil ale Váš dodavatel ne!
U CETINu máme docela dost služeb (vč. tel. linek, ipconnectu, okrugu... některé jsou ovšem překupem, takže se ke mě ne vždy dostanou úplně přesné informace). a po pravdě řečeno, pravděpodobně díky tomu že u nás v okolí něco celkem zásadně přestavují, tak těch výpadků je fakt dost. Jen za 2020 mám v mailu asi 10 oznámení o nějakých odstávkách.
Za poslední 4 roky jsme měli 3 neohlášené mnohahodinové výpadky na okruzích z důvodu plánovaných prací - ve dvou případech to byly nově zřízené služby (oznámení o výpadku posílali dříve, než byla služba zanesena v systému), další výpadek byl minulý týden (ten je překupem, dodavatel tvrdí, že to oznámené neměl, protože cetin nevěděl že služba v tom kabelu je).
Na jednom 10GE okruhu nám taky oznámili dva 10hod výpadky (s odstupem asi týdne), nebyla tam pořádná záloha takže jsme to rozporovali a oni nám místo toho sestavili provizorní darkfiber. OTDR na tom ukazovalo 96km, zapůjčili k tomu i 80km transceivery i když to jelo v alarmu, tak jsme to přežili).
Ty problémy ale pramení pravděpodobně z toho, že někde tady něco překopávají (údajně se stěhuje technologie z budovy do budovy)
- Upraveno
Appka (ne www) speedtest.net, cca 1/3 serveru v CR ma min 10Gb linku a dostatecny vykon. Na serverech O2, TMCZ, Vodafone, Dialu atd... neni problem merit i vice jak 7Gb/s.