• Ostatní
  • Porovnání konektivity CETIN vs O2 a TM

okoun No to nevím.Spis v praze nebo nejakem vetsim meste kde porad predelavaji silenice, chodniky, kanalizace, atd.

Jsem v horni dolní a výpadek jsem ještě neměl. Pripojen přes 2 roky.

No nevím, loni koncem roku a letos s tím docela cvičili, teda alespoň s okruhy. Údajně kvůli stěhování z HTBčka. A sebe bych do konektivity od CETINu nešel ani za zlatý prase, stejně tak O2 a TM. 2 roky zkušeností s O2 a řešení dalších "operátorů" stačilo na celý život.

Řešili jsme to tak, že máme okruh od CETINu a konektivitu komplet jsem vyřešil s klukama z Peeringu/Supernetwork (máme svoje IP). Ať si tvrdí kdo chce co chce, tak profesionální a přitom rychlý přístup ve všem jsem už dlouho nezažil. Od té doby nemáme absolutně problémy s čímkoliv co se týká konektu. Teda vlastně jeden byl, když loni Seznam při odstávce Dialu pustil vše přes O2 a začalo se to hroutit.

petrbacina To je hezky ze mas okruhy primo do uzlu,ale pokud nekdo kopne vlakno cestou k tvoji siti tak ses v p... a je jedno jestli mas okruh ktery konci v uzlu a kde si vse ridis nebo kdyz mas primo konekt a vse si ridis u sebe.

No jistě, ale já mluvil o konektivitě jako takové, ne o řešení okruhu.

mario cože? Mezi okruhem a konektivitou je podstatný rozdíl.

Tjn, onehdá jsem chtěl po UPC okruh. Oni mi furt vnucovali konekt, kdy byla rychlost dvojnásobná oproti timu, co jsem chtěl v okruhu, nicméně cena byla skoro poloviční oproti okruhu.

the_max U cetinu je to termer fuk.akorat u konektivity platis navic za IP.

Je to fuk do chvíle kdy si vás váš dodavatel vezme jako rukojmí a začne tlačit na poskytovatele obsahu. A pustí váš běžný trafik přes zahraničí s rychlosti 4Mbit na jedno spojení. Vy to chcete řešit poskytovatel obsahu by to rád řešil ale Váš dodavatel ne!

U CETINu máme docela dost služeb (vč. tel. linek, ipconnectu, okrugu... některé jsou ovšem překupem, takže se ke mě ne vždy dostanou úplně přesné informace). a po pravdě řečeno, pravděpodobně díky tomu že u nás v okolí něco celkem zásadně přestavují, tak těch výpadků je fakt dost. Jen za 2020 mám v mailu asi 10 oznámení o nějakých odstávkách.
          Za poslední 4 roky jsme měli 3 neohlášené mnohahodinové výpadky na okruzích z důvodu plánovaných prací - ve dvou případech to byly nově zřízené služby (oznámení o výpadku posílali dříve, než byla služba zanesena v systému), další výpadek byl minulý týden (ten je překupem, dodavatel tvrdí, že to oznámené neměl, protože cetin nevěděl že služba v tom kabelu je).
          Na jednom 10GE okruhu nám taky oznámili dva 10hod výpadky (s odstupem asi týdne), nebyla tam pořádná záloha takže jsme to rozporovali a oni nám místo toho sestavili provizorní darkfiber. OTDR na tom ukazovalo 96km, zapůjčili k tomu i 80km transceivery i když to jelo v alarmu, tak jsme to přežili).
          Ty problémy ale pramení pravděpodobně z toho, že někde tady něco překopávají (údajně se stěhuje technologie z budovy do budovy)

Appka (ne www) speedtest.net, cca 1/3 serveru v CR ma min 10Gb linku a dostatecny vykon. Na serverech O2, TMCZ, Vodafone, Dialu atd... neni problem merit i vice jak 7Gb/s.

julian Dobré zkušenosti mám se servery Dial telecom a JM-Net Praha, výborně běží i relativně nový 10G-CZNET.CZ . Na všech těchto serverech na FTTH bez problému naměřím plných 935/935 mbps.

A na Slovensku ? Viac menej je problém namerat viac ako 800mbit

mario WTF ? Je přece rozdíl kudy a jak to uplink dodavatel routuje, přes koho, s kým peeruje, s kým ne, atd ...
              Aneb když nemáte limetku, tak tam nalej motorovej olej.

stepan_benes

Myslel jsem to tak že 90% problémů s výpadkem jako třeba překopnutým kabelem nebo podobným bude na okruhu cetinu než na konektivitě.

Jenže tady nejde o výpadky okruhu, ale o konektivitu a peering politiku. To jsi zavedl diskuzi úplně jinam než byla.

📡 Telekomunikace.cz