• Ostatní
  • Porovnání konektivity CETIN vs O2 a TM

Je to fuk do chvíle kdy si vás váš dodavatel vezme jako rukojmí a začne tlačit na poskytovatele obsahu. A pustí váš běžný trafik přes zahraničí s rychlosti 4Mbit na jedno spojení. Vy to chcete řešit poskytovatel obsahu by to rád řešil ale Váš dodavatel ne!

U CETINu máme docela dost služeb (vč. tel. linek, ipconnectu, okrugu... některé jsou ovšem překupem, takže se ke mě ne vždy dostanou úplně přesné informace). a po pravdě řečeno, pravděpodobně díky tomu že u nás v okolí něco celkem zásadně přestavují, tak těch výpadků je fakt dost. Jen za 2020 mám v mailu asi 10 oznámení o nějakých odstávkách.
Za poslední 4 roky jsme měli 3 neohlášené mnohahodinové výpadky na okruzích z důvodu plánovaných prací - ve dvou případech to byly nově zřízené služby (oznámení o výpadku posílali dříve, než byla služba zanesena v systému), další výpadek byl minulý týden (ten je překupem, dodavatel tvrdí, že to oznámené neměl, protože cetin nevěděl že služba v tom kabelu je).
Na jednom 10GE okruhu nám taky oznámili dva 10hod výpadky (s odstupem asi týdne), nebyla tam pořádná záloha takže jsme to rozporovali a oni nám místo toho sestavili provizorní darkfiber. OTDR na tom ukazovalo 96km, zapůjčili k tomu i 80km transceivery i když to jelo v alarmu, tak jsme to přežili).
Ty problémy ale pramení pravděpodobně z toho, že někde tady něco překopávají (údajně se stěhuje technologie z budovy do budovy)

Appka (ne www) speedtest.net, cca 1/3 serveru v CR ma min 10Gb linku a dostatecny vykon. Na serverech O2, TMCZ, Vodafone, Dialu atd... neni problem merit i vice jak 7Gb/s.

julian Dobré zkušenosti mám se servery Dial telecom a JM-Net Praha, výborně běží i relativně nový 10G-CZNET.CZ . Na všech těchto serverech na FTTH bez problému naměřím plných 935/935 mbps.

A na Slovensku ? Viac menej je problém namerat viac ako 800mbit

mario WTF ? Je přece rozdíl kudy a jak to uplink dodavatel routuje, přes koho, s kým peeruje, s kým ne, atd ...
      Aneb když nemáte limetku, tak tam nalej motorovej olej.

stepan_benes

Myslel jsem to tak že 90% problémů s výpadkem jako třeba překopnutým kabelem nebo podobným bude na okruhu cetinu než na konektivitě.

Jenže tady nejde o výpadky okruhu, ale o konektivitu a peering politiku. To jsi zavedl diskuzi úplně jinam než byla.

tak nyní další neplánovaný výpadek CETIN 10Gb okruh do DC Praha.

Co se týče té konektivity. Tak koho můžete doporučit? Kaora, 2connect, ispa, peering, itself...?

tak se omlouvám CETINu. Prý to byl výpadček DC TTC Praha.

jcltm Také mám VDSL Metronet a stále jsem down. Vám to jede, nebo mám problém někde v nastavení modemu?
            Díky

Metronet UP

milant Můžu doporučit Kaoru. Sice to bylo minulý rok trochu bouřlivý a byly výpadky, ale od té doby je klid. Jednou za poslední 3 roky jsme řešili problémy s routingem do německa, problém byl ale někde v DE (už si nepamatuju podrobnosti). Jinak nikdo nehlásí, že by se na servery nedostali nebo to bylo pomalé.

coolerman1 To je divné, já k Vám z Prahy naměřím o dost víc:

📡 Telekomunikace.cz