Hlavně mám dojem že tazatel už neví o čem je tu řeč :-D
Můj pohled na věc je ta že dodal málo specifikace a tak je zbytečné dávat energii do výsledku protože ten neznámé.
Bohužel pro tazatele specifika na to chci pomoci a vše aby bylo zadarmo, ideálně pomalu půl céčka tu vidí čtenáři z řad ISP. A kdo na vlastní AS tak ví že takový požádávek není zadarmo.
Asi všichni dobře víme že poskytovatel mu určitě je schopen službu poskytnou, ale nejspíš za úplatu s kterou se tu ztotožňuje většina. Pokud má poskytovatele a není to Black přípojka, jinak to každý poskytovatel musí umět zařídit. A vše je otázka peněz, za peníze v Praze dům umíme všichni.
Pomocí zdarma horko těžko když k položené otázce nebyly dodány podklady.
Trochu mi to připomíná poradnu IT na lidé.cz
A jak napsal Zdeněk, pouze to tu vyostřilo ve western názoru.
My ji poskytujeme ke službě na vyžádání gratis, ale chceme vědět zda s tím zákazník umí nakládat a k čemu ji chce. Potom ji ochotně zapujcime. Ve většině případů ji opravdu zákazník nepotřebuje a když ho upozorníme na rizika s tím spojená tak už ji většinou ani nechce protože dojdeme že to umíme jinak a vyřešíme to.
U ostatních dodáme, většinou i nakonfigurujeme a pokud to není pouze od stolu, necháme si tu práci zaplatit. Zvažují že by jsme ji měli zpoplatnit všem, ale zatím pouze úvaha. I tak src NATem plytvame verejkama i na malé množství zákazníků, abychom si vyloučily hromadu problémů s NATem spojených. Ale stále to považuji za bezpecnejsi než tupě posílat verejky všem když máme sto postavenou na hračkách a koncové zařízení Mikrotik, ubiquiti, TP-link trpí velkým množstvím backdooru.