miract BKE asi LiFePO4 nepodporují, nebo jo? Původně jsem chtěl jít právě do BKE s dohledem a olova, ale ty lithiové články se zdají být podstatně lepší. A cena se při koupi článků + BMS dost přibližuje tomu olovu... Jinak moc díky za tip, tohle vypadá parádně, když teda překousnu tu cenu (chci to do "lepšího" SOHO). S monitoringem přes Modbus bych si pohrál.

ef Trošku jsem to studoval a zdá se mi, že tyto zdroje jsou pouze na napětí baterie 12V.
a vyšší napětí řeší přes step-up měnič. Což mě osobně nevyhovuje, protože já chci primárně zdroj na 48V a případně step-down měnič na 24V.

• ef replied to this.

pintero
    Model 5105 je pro life-po bez step-up. Stáhni si datasheet a jsou tam všechny modely i s detaily.
    Do racku je tam i model, který má rovnou step-down na 24V. Model 51240508 (51V 5A a 24V 8A).
    Modely 12xx 24xx 48xx jsou na olovo.
    Modely 13xx 25xx 51xx jsou na Life-po.
    Když je tam více napětí, tak je ve zdroji i step-up nebo step-down. Ale modely s jedním napětím neobsahují step-xx.

ef Už na to koukám, ale 300W je pro mě málo...
      Kdyby LiFePO uměl ten Huawei, tak by se mi to líbilo víc :-)

Tak potom:
        ZDROJ LS1000.H 5115 LiFePO4
        https://www.imcopower.sk/produkty/kategoria/300w-705

Nebo
        ZDROJ PS1500.JS 5115 LiFePO4 1U
        https://www.imcopower.sk/produkty/kategoria/500w-701
        Na DIN není web a SNMP. Jen kontakty.

V popisu mají špatný popis. Vím že na webu nemají všechno. Podle typu je to to co chceš, popis je očividně k modelu PS1500.JS 1310. Pro více info jim určitě napsat. Nebo zavolat. Dozvíš se pak úplně vše. Pan Neumann bývá osobně v Uherském Hradišti na akci od Kryštofa (mikroexpo).

Jibak Victron dělá i smart nabíječky na lifepo, což je ten váš zdroj co hledáte AC/DC dohled s BT. Když je chuť tam dát ještě mppt a panel, tak taky snadno. Huawei lifepo podporovalo už starší verze. Má prostě abs/bulk/float mod takže si nastavíš co chceš, jen musíš vědět co chceš.

dagus Neměl bys prosím konkrétní typ/řadu od Victronu? Dohled s BT je sice trochu naprd pokud to chceš dohledovat vzdáleně (i když vím že i to lze u Victronu vyřešit), ale proč ne.

Nezabudajte ze pri Litiu je nutne mat BMS s logikou ktora na tie clanky da bacha. Olovo zacne pri problemoch kurit... a to je vsetko. Litium je ina parada....

Aj tie zdroje ktore maju Li podporu, vedia monitorovat a kompenzovat kazdu samostatnu bateriu? Tj...minimalne musi byt svorka na kazdy clanok...

midnight_man Ještě jsem neviděl zdroj s vestavěnou BMS, tj. ne, svorku na každý článek fakt nemají. Že je BMS nutnost je snad jasné.
              Co se týče problémů, není Lithium jako Lithium, LiFePO4 jsou podle všeho co do zahoření bezpečnější než olovo.

jcltm no však preto to píšem, ano LiFepo4 su najbezpečnejší typ...ale moze to ist bez BMSky? Ze zdroj podporuje litiove baterie znamena asi len iné nabijacie napatie, iné vypinacie napatie a to je všetko.

midnight_man Tak teoreticky by mohl být zdroj co pojede na 3,2V články paralelně bez BMS, ale ty proudy by byly šílené... LiFePO4 balancování potřebují.

jcltm Tak teoreticky by mohl být zdroj co pojede na 3,2V články paralelně bez BMS, ale ty proudy by byly šílené... LiFePO4 balancování potřebují.

Tak ono tam bouchnout jeden LFP 280AH článek, 50 cm tlustých kabelů do měniče/nabíječe a zn. ideál.

Problém je účinnost toho měniče...

o 5 měsíců později

Máte někdo tip na adekvátní náhradu? Tedy připojení jedné baterie, management? Na malé body to bylo super zařízení.

jcltm
                    https://eshop.neosolar.cz/chytra-nabijecka-baterii-bluesmart-24v-16a-1-ip22/
                    https://eshop.neosolar.cz/nabijecka-baterii-bluesmart-24v-8a-ip67-vodotesna/
                    Možností je mnoho, mají i řady s větším výkonem.
                    Co jsem viděl, tak s deltou nabiječem a za tím střídač na 230V to stavěla GTS a drží to taky roky. Když je chuť, jde všechno. U lifepo a lithia obecně jsem opatrný, na půdu bych si to ani s BMS nedal. Olovo je velký, těžký, starý, ale funguje obstojně na backup. Na každodenní cyklování je překonané, ale tuna olova umí taky furt být dobrá.

dagus Díky, ale jak se toto dá zkombinovat s MPPT a FV panely?

jcltm tohle připojis na aku a na ty aku připojis přeci mppt na něj fv panel a ten set mppt+fv taky nabíjí aku a nastavíš napětí na nabíječce aku nižší než na mppt podle chutí a tím pádem, když svítí slunce, jede proud z něj a když ne, jede z aku. Lepší je to hrát s tou lifepo a třeba 50% cyklovat a zbytek záloha sajtu. Samo to chce nějaké pojistky.

dagus Jen velká škoda že Victron nedělá tyhle smart nabíječky i na 48 V...

o 7 dní později

Náhradu za Edgepower 24V jsem nenašel, tak jsem si zbastlil na zdroj Mean well LAD-120B držák do 10" racku, který používáme na mini bodech. Samozřejmě to nenahradí možnosti Edgepoweru, ale funkci by to plnit mělo. Zdroj má i výstupní piny, které by se daly nadrátovat na nějaký management, ale budu to dělat postaru, že budu hlídat napětí na Mikrotiku a podle toho poznám, jestli jde proud nebo ne. Toto je první verze. Prohodil jsem vypnutí zdroje s odpojením baterie, na výstupech není poznat, kde je plus pro kontrolu. Místo XT60 jsem tam původně chtěl dát Phoenix svorkovnic, jako má edgepower, ale nesehnal jsem žádnou normální do panelu. Vytisknuté to bude ze samozhášivého PETG FRJet.
                          A teď prosím do mě, co je podle vás blbě.

📡 Telekomunikace.cz