What 😃 To co tu perlite nema obdoby fakt....porovnavat tu nejaky rozvod resp privod konektu do bytov so samotnou lokalnou sietou klienta. Tu nejde o setrenie nejakeho kablu ale o to, ze je to proste stupidny napad. Dobre kazdy z oboru ISP vie ako to realne je. Prides do bytu/domu a ak je natiahnute aspon jedine FTPcko do izby tak s tym uz vies daco robit. Ak tam neni nic tak je to problem, hlavne ked sa to neda rozumne natiahnut. Ci budu v izbe 2,4 ci 6 kablov je mi uprimne jedno, staci mi jeden, pretoze dalsie situacie su potom uz riesitelne. Okrem toho v byte uznavam privod (ethernet/optika) najlepsie k telke v obyvacke, pretoze ak ma byt nieco kablom tak najviac v obyvacke a zvysok je nepodstatny. Kolko percent klientov ma mimo obyvacky kablom pripojene PC alebo nieco? 15% aj to prehanam....ludia maju vsetko na wifi a to sa v dohladnej dobe nezmeni....tym nehovorim, ze kable su zbytocne ale proste dostavame sa zase do tej istej temy ako sa tu riesia "satelitne mesta" co je iny thread. Za cele roky toho co robim v ISP segmente som videl zakablovanych bytov asi tolko, ze ich spocitam na prstoch dvoch ruk. Najviac sa uprimne smejem na klientoch co chcu vypatlanu telku do spalne...to aj tak vyzera namiesto trt.... sa kuka televizor....bezne su situacie kde su natiahnute kable a skor ci neskor pri narocnych klientoch aj tak neni mozne docielit jeden centralny switch. Proste vzdy dojdu kable niekde....1 kable je vzdy riesenie, pri menej narocnych veciach z toho vzdy viem spravit 2x 100Mbit bez dalsieho aktivneho prvku (tj switch) ktory sa moze teoreticky pokazit. A ked je 2x100Mbit nevyhovujuce tak proste maly giga switch 5/8port a dovi.....zachvilu sa tu dostaneme touto profesnou deformaciu k tomu, ze obyc switch je malo a treba aj VLANy lebo.... bullshit. Okrem toho, cez kabel je aj tak najpodstatnejsie pripajat kriticke veci ako je IPTV, pripadne casto pouzivany smart tv. Ostatne dokaze ako tak poriesit wifi aj ked pre mna je teda....doma mam to iste...dodatocne som tahal FTPcka ako debil a po roku som vlastne prisiel na to, ze naco? teraz mam 7 FTP v pracovnej izbe..od tej doby som zrusil sat box, iptv box, nasko a zostal mi tu len tv a pocitac....keby to riesim druhy krat rovno sa na to vyprdnem a dam si pod stol switch.
Jop a co sa tyka elektriky tak to tiez netreba prehanat. V mojom pripade tu mame taky extreme ze obyvacka a zasuvky na kuch linke su spolu a zasuvka pre mycku, sporak a celu spalnu su tiez spolu...dlho som s tym mal dusevny problem, ze to elektrikari takto spravili ale cuduj sa svete za 8 rokov nespadol ani raz istic na overload. Proste ta sudobost neni taka ako si niektori myslia....taktiez davat nejake 5 ramikove zasuvky za TV...bullshit zbytocny...max 3 zasuvky v ramiku a zvysok aj tak pojde cez nejaky "peti pes" Smyckovat telke zasuvky vedla seba je totalne odveci, zbytocne prechodove odbery, na dodrzanie normy je treba 10 zasuvek za sebou a takto by som potreboval len ny obyvacku asi tak 2x istic...bullshit. Taktiez domy kde su nejake 40 ci viac modulove rozvadzace plne isticov...naco ? na nic...nieje mozne dosiahnut selektivitu kvoli hlavnemu isticu a pri skrate spadne aj tak hlavny istic dakde vonku...zase bullshit tolko okruhov robit...naco. Takze zaver ? NETREBA TO PREHANAT