petrbacina projektuj si co chces...ja tu hovorim o beznych situaciach a beznych barakoch/bytoch u normalnych ludi, nie ludi s profesnou deformaciou...kludne si davaj vsade 6x FTP do izby, problem to neni. Ked ma klient peniaze tahat do izby 6x CAT6A a potom na to kupovat drahe zasuvky tak kludne...takychto pripadov som zazil a vzdy boli zbytocne pokial sa jedna o dom/byt. Uplne ina situacia su budovy, firmy, kancelarie tam to centralne musi byt, je to uplna nutnost, riesia sa uplne ine aspekty. Ale prehanat to takto v beznych domoch tak to teda nie...ak by som si projektoval obycajny dom (napr nejaky bungalov 4izb) tak si do kazdej izby hodim 2x FTP cat5e, jeden koaxial a do obyvacky 4 ftp a 2xkoaxial. Vsetko dotiahnut do technickej miestnosti. Jeden kabel niekde v strede na chodbe kde si dam unifier a koniec..jedna trubka na poval, druha von k plotu (priprava na optiku/wlan) .zabezpecovacku, kamery, nejake cidla atd teraz neriesim, cislo len vnutornu siet. Inteligentna elektrika je zase mimo, to tiez neriesim...bavime sa len o sieti tak pri nej zostanme. Rozhodne su pre mna totalne *icoviny davat vsade cat6a ci cat7 do obycajnych barakov...naco...10GbE standart u beznych veci...tak sa pytam, ze naco? Rovnako ako rozlisenie videa...4K je pre mna koniec a nic vyssie neni treba, ludske oko neuvidi rozdiel a pre par debilov ktory hovoria, ze uvidia rozdiel nech sa paci dajte si...vsetko ma nejaku hranicu, ked sa k tej hranici dostaneme tak vsetko nad je dlhodobo zbytocne a bezvyznamne. Inac, po zruseni domaceho NASka ma ani nenapada na co mi je doma GbE ethernet...vsetko je dneska vzdialene na nete, cloudy, vod atd...