Pánové, @petrbacina @the_max uklidněte emoce, nezlobte se, ale váš ( a částečně i můj ) pohled je naprosto zdeformovaný. To opravdu myslíte vážně, tahat v panelovém bytě desítky kabelů?? Zapojoval jsem už kde co, v Čechách, na Slovensku a pro PŸUR ve Frankfurtu, ale to co navrhujete jsem neviděl nikde.
Na extrémy narazíte všude, v Nitře taháte připojení k milionářským vilám samonosným kabelem nebo protahujete husí krk, který je na betonové zídce a pokračuje do "pivnice". V Jihlavě zjistíte, že při rekonstrukci paneláku sice natáhli husí krk pro každý byt, ale v bytě je ukončený v podhledu nad koupelnou. A potom přijede do Frankfurtu a myslíte si pečliví Němci při stavbě celkem drahých bytovek přemýšleli, ale uvidíte UTP ukončené v chodbě v el. rozvaděči a rezervní husí krk 25 tažený přes všechny zásuvky v pokoji.
Poctivě jsem přečetl celé tohle vlákno a nejvíc pravdu má @gemb a @iTomB . Při projektu nejde jenom o to, co by se nám nejvíc líbilo, ale vlastník nejčastěji dělá, Takže přesvědčovat někoho, že určitě potřebuje "6x UTP" za televizí je ptákovina.
Základem je určení běžného provozu v domácnosti, jestli jsou televizní maniaci nebo naopak šílení samotáři, kteří nevystrčí nos z pokoje.
Nejčastěji v bytě rozvod řeší 1x přívodní kabel za televizi, 1x volný husí krk za TV ( pro možnost optiky ), za TV je router, případně switch a do každého pokoje 1x kabel + rezervní husí krk. Taky většinou bývá centrální wifi, jelikož dnes se 70% provozu doma řeší na mobilech nebo tabletech.