• Ostatní
  • Kauza r/wallstreetbets a úpadek centralizovaných socnetů

okoun Twitter není soud a nemá právo rozhodovat co je podněcování, co je škodlivé a co ne. Navíc nikdo netuší kdo to vlastně rozhoduje a posuzuje. Nemáš možnost se bránit, nic.

https://stop-cenzure.cz/

petrbacina Jistě že není soud. Ale určitě má plné právo určovat co si bude zveřejnovat a co ne. Uživatel má plné právo ho opustit a jít jinam 🙂
    Nejlepším řešením by bylo tyhle žvanírny vypnout a dělat jen standardní veřejné projevy a tam ať potom ten soud rozhoduje a stejně zase někdo řekne že soud byl zmanipulovanej 🙂
    Určitě je ale mnohem jednoduší lhát na internetu než někomu lhát z očí do očí.

okoun Sociální síť právě není žádné médium veřejné služby.

Nikdo netvrdí, že sociální síť je médium veřejné služby, ačkoliv se tak profilují. To však není podstatné. Znovu, sociální síť se řídí komunitními pravidly a ty jsou účelově interpretovány. Líp to vysvětlit nedokážu.

Neexistují konspirace, pouze motivy.

Představ si, že bys byl kriminalista, vyšetřoval zločin, pracoval s několika motivy a tvůj nadřízený by přišel, čtyři motivy ti jen tak seškrtal, protože jsou, z libovolných pohnutek, podle něj konspirace a ponechal jeden motiv. Ani stát, ani nadnárodní korporace si nemůže monopolizovat právo na pravdu tím, že bude rozhodovat o tom, který motiv je pravdivý a který nepravdivý. Resp. může, ale fungovat to nebude 😄

okoun A proto ho dotyčný uživatel opustil a přešel k jiné obdobné službě, kterou založili právě ti, co toto pravidlo uznávají ... a jak to dopadlo? Kladivem od jiného hegemona.

Ono je sice hezké razit pravidlo "můj dům, můj hrad, moje pravidla" ... ale pokud těmi pravidly dokážeš ovlivňovat smýšlení desítek miliónů, dokonce miliard lidí, je to prostě špatně a jedná se o veřejný prostor ať chceš nebo ne. Nejde to srovnávat ani s novinami (těch existuje spousta, kromě toho fungují jinak), ani s televizí. Jedno vydání novin mají všichni. Ale FB apod. generují v podstatě pro každého extra výtisk. Ani nemusí nic mazat, nebo si vymýšlet.

okoun Jistě že není soud. Ale určitě má plné právo určovat co si bude zveřejnovat a co ne. Uživatel má plné právo ho opustit a jít jinam

No to právě už není tak úplně pravda. Pokud doroste něco do takové velikosti jako je FB, TW, Insta atd. tak už si nemohou dělat co chtějí. A uživatel nemá možnost jít jinam. Přečti si to stop-cenzuře, případně mrkni třeba na videa s Vávrou. Chceš mít neutrální síť? Ok, ale nemáš doménu. Aha, nepotřebuješ doménu? Tak nedostaneš hosting. Chceš si zřídit svůj a třeba investovat ze svého? Banka ti nepůjčí a navíc ti vypoví všechny karty a služby.... Viz případ Parler

Svět se v prdel obrací a to ne nějakým covidem, ale přístupem zvráceného systému k jednotlivci. A bude to horší, viz konspiratori.sk a podobně. Takhle to začíná a nechci vidět, kde to skonči.

Teď se rozhodování o "dobrém a špatném" přesunulo na bedra jakýchsi institucí a jednotlivců někde s nějakým přesvědčením a sympatiemi. Pokud se na sociální síti, na webu nebo kdekoliv objeví potencionálně škodlivá informace, má proběhnout nezávislé posouzení soudem, podle platné legislativy daného státu a ne že někde nějaký "hipík" řekne "tohle je podněcování k nenávisti, vypínáme", "tohle je rasizmus, smazat".

petrbacina
          "No to právě už není tak úplně pravda. Pokud doroste něco do takové velikosti jako je FB, TW, Insta atd. tak už si nemohou dělat co chtějí."

Nu tak nevím jak si na tohle přišel 🙂 Já si spíš myslím, že se to jen teď někomu nehodí do krámu. A nebo je to stejná myšlenka jako v 50. letech, že ten kdo je velkej tak se prostě musí řídit pravidly vůle lidu?
          Ne fakt nejlepší čas všechny tyhle sítě plošně vypnout. At si každej udělá svůj web někde zdarma a může si tam psát svoje názory.... Několika diskusema zrovna na FB jsem si prošel a fakt to není úplná legrace, co všechno se tam dočtete a zjistíte jak lidi (ne)myslejí aneb "selský rozum" nad vše. Začíná se z toho stávat pořádná rozbuška, celosvětově.
          Nebo nějak aktualizovat zákony o digitální identitě na webu, aby se nemohl někdo někde anonymně registrovat a ideálně xkrát. Ono totiž potom si to hodně lidí rozmyslí co na ten FB nebo jinam napíše za ptákovinu....
          Dobrým příkladem je třeba to, že konečně po tolika letech se u nás nemůže anonymně prodat SIMka což v jiných státe nebylo už dlouho možné...

okoun Ono by bohatě stačilo, kdyby lidé nepřejímali to co si přečtou jako pravdu a uvažovali nad tím kriticky. A zrovna ten anonymní prodej SIM karet tomuhle nepomohl nijak, spíše "dohledu" státu nad jejich uživateli.

okoun Nemám tušení, co bych třeba dělal, kdyby se Google rozhodl, že mi zavře účet a přijdu tak o všechny kontakty z telefonu. Možná bych si je měl zálohovat, ale nedělám to. Facebook Messenger - na plno lidí nemáme jiné spojení. Ale to jsou ty menší problémy, které můžeme mít, když se korporace rozhodne; a odvolávat se můžeme leda z okna. Ještě tu nebyl zmíněný dokument, ve kterém se to popisuje - https://www.csfd.cz/film/812238-socialni-dilema/prehled/ .

dacesilian Jo to já také nemám tucha, docela bych se zlobil a potom bych byl naštvanej sám na sebe, že jsem svoje věci na kterých mi záleželo dal někomu do úschovy a už ne nikam jinam (nezálohoval). Nicméně já neznám nikoho komu by se něco takového stalo a neznám ani nikoho komu by facebook smazal post. Všechno znám je z nějakých vyprávění jedna paní povídala, ale konrétně ne.

okoun nám třeba google smazal 5ti hvezdičkovou recenzi od uživatele. Prý technický problém, ale anonymní hejty smazat nemůžou kvůli objektivitě. Jo a tu recenzi nedokázali obnovit, stratila se, ale prý si můžeme zaplatit kampaň 😁

nechtej mohou, pokud je obsah urážlivej (nenávistnej) proti dotčené osobě, to jsem už zkoušel a jde to.....
                  ale s anonymitou oni nic neudělají tohle musí jít od zákonodárců....

nechtej Zatial som nenasiel na Google operatora ktory tam ma vysoke hodnotenie. Nam sa tam chodia vygrcat (vyblejt) vacsinou pubertaci. Velky operator ako napr. Telekom, Orange tam pre istotu hodnotenia nemaju vobec. Toto je uz na zalobu na Google za diskriminaciu...

dacesilian Docela zásadní metoda při používání podobných služeb je mít nezávislou zálohu pod vlastní kontrolou. Někteří (jako já) to řeší vlastním serverem nebo NASem, jiní duplikací všeho do dvou různých služeb různých provozovatelů, varianty jsou různé. I kdyby to mělo být "jenom" na usnadnění případné "urychlené" migrace na jiný cloud.

📡 Telekomunikace.cz