Možná se k tomuto dotazu přidám. Mám podobnou situaci (akorát tam vůbec nefiguruje NAT):
Mám několik sítí, které mám propojené "site-to site" VPN (L2TP/IPsec). V "centrální" síti hvězdy mám NAS, na kterém běží DLNA server. Zjednodušeně nějak takto:
Chtěl jsem mít přístup na DLNA i v sítích za "R3" a "R4". Zatím to mám pořešeno dosti "prasecky" - tak, že v rámci L2TP tunelů je navázaný ještě EOIP tunel, který je v síti 192.168.3.0/24 přidán do LAN bridge a na routeru "R40" je EOIP v bridge pouze s jedním portem na RB. Takže mi na ten jeden port (eth5) "doteče" LAN síť 192.168.3.0/24. Následně je do toho portu připojen přes svůj druhý ethernet ten samý NAS.
Takže NAS je zároveň v síti 40.0/24 a 3.0/24.
Nicméně už to takto nedostanu" do sítě za R4. Takže přemýšlím, zda to nejde nějak (třeba pomocí multicast routingu, či něeho takového) udělat tak, aby DLNA server z NAS byl vidět i v jiných sítích (zda to bude poté třeba VLAN, nebo přes L2TP by mělo být už jedno). Ideálně na MikroTiku - všechny routery mám Tiky.
Byl bych moc rád za nasměrování, co by to mohlo vyřešit. Zbytek si načtu/dostuduji (Případně "kopnout do řiti", že DLNA je sra*ka a nic takového nejde 😀)
Děkuji moc
PS: Zároveň se omlouvám autorovi hbml, že jsem si jeho vlákno také vypůjčil 😀 .
Jinak k dotazu tazatele hbml, jak píše zajdee, osobně bych to oddělení sítí "uprostřed" úplně zrušil, pokud nemá nějaké zvláštní odůvodnění.....