Proč to neřešíš s technickou podporou TP-Linku?
VDSL modem
- Upraveno
Jestli chceš napiš SZ s adresou a my ti nabídneme VDSL linku ukončenou terminátorem.
Jinak na aukru se dá koupit spousta VDSL modemů za pár kaček, které lze přepnout do bridge. Tak hledej, studuj, zkoušej, stejně jak to děláme my.
Pokud na to nemáš čas, nebo chuť, prostředky, tak jak jsem psal, pošli SZ s adresou.
- Upraveno
goblajz Ono se to řeší: https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/225790?page=1
Ale vypadá to, že se to jen tak nevyřeší a nemůžu jim dělat testera furt. (+ se to řeší po mailech kdy TPLINK vytváří pro to lidem tickety a kolují tak různé beta firmwary).
(a to by se mohlo hodit i teda i místním ISP jako info, protože s VR2100 evidentně může být problém - moje zkušenost)
sacnok Těch modemu je celá řada. Samozřejmě, že studuji a hledám nějaký vhodný modem do bridge. Proto se ptám mezi mazáky i tady, protože věřím, že tu má někdo s nějakým takovým HW zkušenost a nenaletím na nějaký mizerný chipset či jiné problémy.
Pochopitelně díky za nabídku. Terminátor je konečně výborný nápad a nejraději bych ho nějak ztopil, ale to bych CETINu neudělal, mám s těmi techniky super zkušenost.
Moje zkušenosti:
než mi po dvou letech zdechl Comrend VR-3022 od Vodafone, v bridge módu mi běhal naprosto stabilně. Dokonce i tehdy, když mi Vodafone asi na dva týdny pustil rychlost 50/5. Dokud jsem modem provozoval ve standardním režimu, vydržel jen pár týdnů a zasekl se.
Aktuálně jedu na ZTE ZXHN H267A opět v bridge módu na lince 20/2 a nevím o něm.
Na několika místech na linkách 20/2 provozujeme Zyxel VMG1312_B30B ve standardním režimu a nekoušou se, uptime stovky dnů.
Nejlepší zakončení je opravdu Terminátor - CETIN ho mají "vyladěný" na vlastní infrastrukturu.
Pokud máš možnost, tak bych odešel od 02 a přešel napříkald k již zmiňovanému Metronetu (i já osobně jedu přes MetroNet), kteří mají Termínátor, IPv4 veřejku a blok IPv6 v ceně tarifů.
Myslím, že to je nejlepší řešení - přijede CETIN technik s Terminátorem a za něj si píchneš třeba Tika - Naprostá spokojenost.
Před Terminátorem (=před navýšením na "nejvyšší" tarif 250/25) jsem měl Comtrenda. A ten po přepnutí do bridge fungoval taky celkem obstojně....
to Zajic: podle mého není na tom tvém dotazu nic mimo. Musíš počítat s tím, že někteří jsou vedeni prioritní snahou něco říci, snad aby měli čárku a k ničemu to nevede. Na tomto fóru určitě existují i řadoví pracovníci, kteří u "bezdrátové" firmy zapojují i AVDSL zcela běžně, k dotazu by se tedy mohli zcela regulérně vyjádřit, samozřejmě je to jen na nich.
K věci: moje doporučení je Comtrend 3031EU. Přehoď ho do bridge tak, aby zpracoval VLAN 848 a za něj si dej obyč Mikrotik, úplně postačí 750ka >600Mhz a 64M RAM. Tam si vytoč pouze PPPOE a budeš v pohodě. V bridge je modem zatížen podstatně méně, míň se to obecně hřeje a zatížení CPU je menší. Bridge můžeš v modemu nakonfigurovat i tak, že VLAN prochází durch a pak je nutné ji na mikrotiku nakonfigurovat. Nastavení bridge je pro laika docela opruz, ale pokud máš konfiguraci na flešce, je to šup šup. Ty Comtrendy se dají na Bazoši koupíš za pár korun a i nový od providera je za cca tisícovku. Určitě existují i jiné modemy, ale já používám raději stále stejný model, pak vím, co od něj čekat.
Pro případ, že tam máš výkyvy v rychlosti, je nejlépe sledovat modulační rychlost, v modemu je krásně vidět. Pokud ti při poklesu rychlosti netu drží a chybovost je nula, hledej problém až u tvého providera. A nedej se odradit. Jsem jen drobný živnostník, takže jich nemám tisíce, ale tam kde jsou v bridge nebo i v routeru není žádný problém a linky jedou na 95 proc. koupené rychlosti a stabilně. Hodně zdaru, hlavně při komunikaci s providerem. mpcz, 9mar2021
já si také myslím, že ten dotaz není vůbec mimo, už jen proto, kolik z Vás "lokálních" ISP také dělá VDSL od CETINu
když už se tu zmiňuje jeden "lokál" Metronet, tak za mě musím zmínit druhého VIRIDIUM.CZ @lukasvacek který se tomu věnuje z malých lokálů bych řekl, skoro nejdéle, sám ho mám u dvou svých zákazníků a určitě se s ním na Terminátoru domluvíš taky, vím že je dávají, kde to jde a je to přímo člen tohoto fóra, kdyby někdo chtěl mít nemístnou poznámku, že to sem nepatří
Jinak samozřejmě budete muset jedině zkoušet a tipovat, co vyjde...já bych šel cestou, nechat si ten CETIN když už, a vyměnit operátora z velké troky na lokála, třeba VIRIDIUM.CZ se kterým osobně mám výbornou zkušenost. nebo pro Moraváky AVONET.CZ se tomu věnuje také dlouhodobě
- Upraveno
to Zajic: mám obecně problém s chápáním, ale tady je asi situace jasná. Na lince by neměly být errory a už vůbec ne takové kvanta. Tohle bys měl pořešit jako první. Do Terminátoru se nedostaneš, pro blokaci rozhraní mají dodavatelé a provozovatelé svoje dobré důvody. Pokud nenajdeš lepší řešení a s tvým souhlasem, můžu se ti do Terminátoru podívat. Každopádně bych problém za tohoto stavu hledal především na poslední míli. (Přeslech na kabelu, snížený izolační stav, dotek na sousedním páru atd.) Pokud budou i v Terminátoru chyby, můšeš očekávat několik akcí kolegů při postupných výměnách kabelových párů v zemi nebo nadzemního vedení, které mohou a také nemusí vést ke kýženému výsledku. Popř. výměnu karty na ústředně. Jsi si jistý, že v domě nezůstala připojená nějaká paralelka na telefonním vedení z minulosti? Což se dá jednoduše ověřit přesunem modemu hned na přívodní vedení do domu. A pozor, stačí i jen zapomenutá telefonní zásuvka, ve které bývají zakončovací kondenzátory. A ty jsou pro modulaci smrt. Stejně si myslím, že to skončí u kabelové údržby "místního Cetinu". A to není moc dobrá perspektiva. Hoši určitě udělají maximum, ale někdy to dost dlouho trvá a výsledek se někdy nemusí dostavit vůbec. Pokud by to byl tento případ, výměnou operátora nazískáš vůbec nic, jen se zdržíš. Protože ať ten operátor bude Petr nebo Pavel , tento problém budou řešit stále ti stejní hoši. Držím palce. mpcz, 9mar2021
Osobně se mi stalo že při přechodu z ADSL na VDSL nebyl technik vyměnit splitter na ústředně a dost dlouho se zjišťovalo proč to VDSL jede tak blbě...
- Upraveno
Takhle. Když už tedy do toho zabrušujeme, tak vám popíšu problém. Třeba to pomůže někomu kdo taky si myslel, že dražší VR2100 vyřeší problémovou předraženou nabídku VDSL modemu (díky anténám z toho začínají dělat i chobotničky! no comment).
Původně jsem měl 6Mbits / 0.386 Mbits. V Lednu tohoto roku CETIN postavil na Ostravici mávající Beskydy DSLAM (konečně si vzpomněli i na druhý konec obce). Takže konečně jsem si mohl dovolit zrychlení a místo plánovaných AŽ 20Mbits to vyšlo AŽ 50Mbits (ja vím, magické slovíčko AŽ). Podle všeho bych měl být okolo 700-800m.
Defakto to na začátku jelo relativně stabilně. Ale na VR2100 jsem začal evidovat naprosto random restarty samo od sebe a TPLINK to má tak chytré, že pro jistotu při restartech clearnou své systémové logy. :X Ale lze nastavit i remote logování posílat si ho do jiného stroje pres rsyslog - bohužel, prostě logování neobjeví nic.
Začalo mi to smrdět a sem tam si objevovaly nějaké CRC chyby (na modemu ve statistikách). Takhle jsem to měl původně:
https://imgur.com/a/L7D0IXX (je to foto starší, posílal jsem různě věci TPLINKu - sami moc neví co už dělat asi).
SNR Margin většinou kolem 6 ale padal někdy k 5 třeba. To je údaj, který jsem ne úplně plně pochopil protože čím víc padal dolů, tím vyšší sem měl dostupný Current Rate (čekal bych, že to bude naopak) a paradoxně čím byl nížší tím mi to snad příšlo i stabilnější, ale asi se mi to jen pozdávalo.
Modem většinou kolem uptime 24 hod. začal vykazovat obří chybovost a srazil rychlost z daného 50/5 na 0.1/5 nebo kolem 2/5 či 5/5 (upload většinou v pořádku) +-. Podivuhodná na tom byla ta věc, že když se modem natvrdo zresetoval, tak opět rychlost vyskočila na 50/5 a náhle byl na chvíli klid.
S providerem samozřejmě jedno velké peklo (co vám budu povídat), ale vždycky jsem to ukecal abych se mohl domluvit s technikem CETINU. Super kluci. Vyměnili jsme raději zásuvku v domě (byla tam snad přes 15let stará už pěkně žlutá) a kdysi, když se před 20 lety linka natahovala, tak venku dokonce byla krabička, která měla patřit dovnitř, takže se to napojilo na tvrdo na takové silikonové "kapky" a pro jistotu změna portu v DSLAMu.
Bohužel od problému to absolutně nepomohlo. Nakonec to došlo až teď téměr k finálnímu bodu. Před ním ještě mi byl "prý" změněn nějaký profil ještě. Bylo mi řečeno, že bez SRA a nějakého "trasmitter" (bohužel druhý termín jsem nepochopil a je mi nejasný). Z linky to udělalo tyto statistiky:
https://imgur.com/EKppfi8
A sice mi všichni tvrdí, že je dobře, že SNR Margin vyskočilo, ale rychlost klesla o těch -7Mbits. Což by nevadilo, pokud by to zabránilo tomu šumu na lince (či co by to mohlo dělat). Ale! Jak vidíte na screenu, tak se to dokonce zhoršilo, net namísto jednoho dne vydržel třeba jenom kolem pár hodin, rychlost regulérně padla na 0,1Mbits a k tomu tady třeba CRC errory skoro přes 19 mega za 16 hodinový uptime.
Podivné na tom bylo, že opět, manuální restart VR2100 a bylo na chviličku opět po problému. Takže opět dojel technik z CETINu, bohužel neměl ani radost co je zde za kabeláž. Jsou zde kabely v zemi nějak průřez 0.4 (snad se nepletu) a prostě tohle tu asi jen tak nikdo nevymění, takže je to asi na tuhle rychlost hraniční.
Nakonec byl technik natolik hodný, že mi vypůjčil Terminátor. Z VR2100 jsem udělal prostý router s VLAN ID+PPPoE.
A najednou? Všechno prostě běží stabilně těch cca 45/4.9 (TPLINK má teď speedtest přímo ve web rozhraní, takže to obchází případně nějaké to qos apod. a dá se to slušně změřit).
Jsem z té situace hodně zmatený a zatím to dávám za vinu VR2100 (cca rok starý model asi, modem za 3k,-). Proto se snažím trochu ohledně toho něco zjistit a až mi za týden CETIN terminátor vezmou (s tarifem AŽ 50Mbits momentálně CETIN bonding neumožňuje), tak hledám alternativu co by mi jej nahradila. Protože tahle varianta je prostě opravdu skvělá a takhle by měla být zakončena každá koncovka DSL linky. (chápu, dvě krabičky ve výsledku, to je případně jiná diskuze)
Kdyby někoho zajímal problém TPLINKu, vlákno zde: https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/225790?page=1
Klidně se vám může někomu z vás stát, že nějaký zákazník s i bude stěžovat a je dost pravděpodobné, že ten modem asi nebude úplně v pořádku. Jako wireless router se zdá že běží v pohodě, ale jako modem si nejsem jistý.
Zajic mam tady jeden Zyxel VMG4005B (nebrandovany Terminator), koupeny loni na podzim, aktualne bez vyuziti. Pokud se tedy nedomluvite s ISP, aby Vam zmenil sluzbu na takovou, ktera je vcetne Terminatoru (jde to i na jednoparove linky), tak bych ho asi mohl postradat. Jednodussi je ale domluvit se s ISP...
Je to tak, je to už docela běžný stav, že to jede přes jeden pár. Ještě k tomu tvému: "Podle všeho bych měl být okolo 700-800m". To znamená přesně co? Je to sice extrém, ale už jsem zažil případ, že vrátnice jistého JZD volala svému předsedovi do jeho kanceláře vzdálené cca 100m za meziměstský tarif, protože mezi nimi procházela hranice UTO a délka drátů byla několik desítek kilometrů. mpcz, 9mar2021
Jinak autorovi vlákna ještě doporučím toto vlákno:
https://ispforum.cz/d/30118-obecne-o-vdsl-modemech/6
Na jeho základě jsem zakoupil Zyxel VMG4005-B50A, ale nakonec jsem ho nevyzkoušel protože linka nakonec nejela více než 100Mbps (dle odhadu to mělo být až 250 Mbps), takže mi bylo líto ho tam nasadit, když stačil obyčejnější modem a nasadil jsem tam Zyxel VMG3312 v bridge (funguje také v pohodě).
- Upraveno
kolombo To je ale docela škoda koupit si Zyxel VMG4005-B50A a nepoužít. Minimálně by mě zajímalo jak je to s tím Annex A anebo se to opravdu přepne na Annex B či to pod Annex A nějak změní poměry. :-)
Vůbec tu nejde o 100Mbits (17a nebo bonding 2x17a), 250Mbits(35b) apod. Jde jenom o to si udělat pořádné zakončení na VDSL lince s modemem, který si na nic nehraje a slouží hlavně jako modem a za něj třeba Tika, to je už na každém...
Jestli třeba Zyxel VMG3312, tak se na to podívám a zařadím ho mezi kandidáty. Díky za tip.
EDIT: Ale co se dívám na dokumentaci VMG4005-B50A, tak ta je Annex A a jenom verze B60A je Annex B. Nevím jestli to jde nějak forcnout. Ale pochybuju. https://spdl.zyxel.com/VMG4005-B50A/user_guide/VMG4005-B50A_V5.15.pdf
Zajic na Ostravici bych volil Yellow Point a vyprdl bych se na DSL, tihle kluci, co také občas školím, jsou skoro sousedi, pokud vím, tak Ostravice 66E - jestli si dobře pamatuju
ale tot jen můj názor
jinak jak píše MPCZ vyřešit chybovost, pak řešit operátora, co dá Terminátor, třeba VIRIDIUM ;-)
Není ten Annex A nebo B rozhodující pro ADSL a pro VDSL nikoli?
Já to kupoval právě kvůli profilu 35b...
Používáme ještě ZyXEL VMG8823-B50B (také v bridge a v pohodě), ale už se loni nedal sehnat, proto jsem nakonec koupil ten VMG4005-B50A