Pomalá WiFi na RB4011
není to podstatný. Je to ACčkový centrino tedy 2 a 5GHz 2x2 AC.
- Upraveno
Tak mi to nedalo a ponořil jsem se do problému hlouběji. Je nutné si prověřit u NB karty její max. modulační rychlost. Fungl nový NB klienta měl sice CPU i7, ale po kontrole typu wifi karty to byla karta 1x1. Takže tudy ne. Sáhl jsem po kartičce Intel AX200 Wifi 6, která má rychlosti málokdy vídané na APčkách, takže u ní asi hned tak problém se stropem nevznikne. Trochu obavy vznikly s funkcí ovladačů, ale nakonec se tento model ukázal jako naprosto bezproblémový. Po montáži do WIN10 to udělalo blik blik a karta jede naprosto bez problémů. Na obyčejné 1-jádrové plečce od Mikrotiku to udělá v Btestu na 2,4G a 20M kanálu přes 100Mbit, na 5G už to ani nevygenerovalo takový tok, nejvíc jsem z toho vyždímal 596 Mbit na max. slinku AP 866/866 Mbit. Vzhledem k tomu, že převážná část domácích linek + VDSL je 20 - 100 Mbit, tak i ty levnější Mikrotiky jsou k upotřebení a především mají ty potřebné vlastnosti, které UBNT apod. nemá. mpcz, 7apr2021
Hezky, pěknej test! Já jsem objednal AX210, tak sem na ní zvědavý, zatím nedorazila. Ale dorazilo Unify 6 LR, a mám lame dotaz. Zapojil jsem do portu 10 v MikroTiku a zdá se, že neběží. Je možné, že to ten MikroTik neodnapájí? Nebo musí být také MikroTik napájený přes PoE, aby byl napájen i port 10? Nemusí se to AP nejak zapnout?
Ne může být napájení přes jack a POE port 10 stejně funguje. Ale je tam myslím omezení 0,5A tak si zjisti kolik LR žere
- Upraveno
sidi Na elektriku jsem úpe marný, ale na mikrotik.com píšou:
PoE-out ports Ether10
PoE out Passive PoE up to 57V
Max out per port output (input < 30 V) 600 mA
Max out per port output (input > 30 V) 420 mA
Max total out (A) 600 mA
A ano, Unifi 6 LR má být dle dokumentace napájeno: PoE+, Passive PoE (48V), zdroj se k tomu má případně dokoupit: UniFi PoE Switch, 48V, 0.5A PoE Adapter, Supported Voltage Range je uváděn: 44 to 57VDC a maximální spotřeba je 16,5W.
Takže je 420mA málo?
- Upraveno
nofu Mikrotik, pokud se nemýlím, do toho PoE out portu pouští to, co dostane na vstupu (ať už PoE, nebo jack).
Spotřebu Unifi 6 LR píšou 16.5W, což je při 48V cca 350 mA, takže by to mělo, myslím, fungovat. Ale je podmínkou pustit do MikroTika 48V
K tomu mikrotiku je přibalený 24V 1.5A power adapter, tudíž musel bys ho napájet 48V zdrojem, pak ti pojede i PoE out na eth10. Jak již bylo napsáno, co je na vstupu, je i na výstupu. Stejně mě fascinuje, jak se mikrotik všude chlubí 802.3af/at, ale přibalí k tomu jenom 24V adaptér. Nebo se to u nových modelů už změnilo? Jinak třeba u UniFi AC-PRO se mi líbil 48V injektor v balení, UniFi 6 už bez.
- Upraveno
Vision2020 @nofu Tak injector už je minimální investice, i když by se měl kupovat nový. Použitý jde sehnat opravdu za pár drobných. https://aukro.cz/poe-injektor-ubnt-unifi-poe-48-24w-g-6985194863
- Upraveno
jcltm Bohužel už jsem jinde, ale po rozsáhlém googlení jsem se dočetl, že má napájecí adaptér 24V / 1.5A, v System Health píše, že voltage je 24,1 V, takže dle toho co píše nosek_tomas2004, a to, že to na PoE out pouští to, co dostane router na vstupu, tak budu potřebovat jiný zdroj nebo to napájet přes PoE injektor, zítra se poradím s prodejcem. A ano, Unifi AP se nerozsvítí, PoE je v RB zapnuté, zkoušel jsem i přepnout na Forced on, a nepomohlo.
Díky moc! Zítra dám vědět, jak jsem dopadl.
EDIT: tak jste byli rychlejší Zítra zkusím koupit zdroj, rád bych ušeřil zásuvku, případně zkusím koupit nějaký PoE injektor, že by napájel jak MikroTika tak Unifi.
to Nofu: Tak to jsem zvědav, kolik hodí Btest z NB i7 + AX200/210 oproti tomu Unifi 6 LR a za ním Mikrotik. Pro upřesnění, který typ Mikrotika tedy dostal nakonec šanci?
Už jsem to psal. Ty spotřeby krabiček mě začínají děsit. Když vezmu ty papírové maximální, tak za zhruba 5 let životnosti sežere jen tento vláček elektriky za víc jak 7.000,- Kč. To je snad víc, než cena těch zařízení. A to nemluvím např. o ADSL modemu a také spoustě zbytečně zabraného místa na poličce / stolu, kabelech, adaptérech, zabraných zásuvkách atd. . Reálnou spotřebu elektřiny bych asi očekával menší, ale i to zahřívání je skutečné a nepříjemné. Škoda, že Sergej není schopen vyrobit tyto 3 zařízení v jednom. Potěšilo by to. mpcz, 8apr2021
Možná, kdyby sis to přečetl ještě jednou, tak nebudeš psát hlouposti. mpcz, 8apr2021
- Upraveno
No dobrá. Mám pochopení a spočítám to tady tedy celé. Mluvím o tom vláčku. Vláček je název pro ustálené lidové spojení několika zařízení za sebou, což právě u kolegy vzniká. V této kauze se jedná o UBNT + Mikrotik + (modem). Papírová spotřeba je 16,5W + 16W + možná modem. Řekněme 35W. Výpočet: 0,035 *24 = 0,84kWh za den * 365 dnů = 306,6 kWh / rok * 5 Kč = 1.533,- Kč / rok * 5 let = 7.665,- Kč. To jsou čísla. Bohužel nemám vychozené ani všechny třídy ZDŠ, ale myslím, že počty ještě na této potřebné úrovni zvládnu. Jestli ne, rád se nechám poučit o správném číselném postupu.
mpcz také píše: "Reálnou spotřebu elektřiny bych asi očekával menší, ale i to zahřívání je skutečné a nepříjemné".
Nevím, jak moc se liší papírová udávaná max. spotřeba od skutečné dlouhodobé, navíc v závislosti na zátěži CPU, ale posílám foto mého parapetu, na kterém leželo asi 2 měsíce AP, pak jsem ho musel dát na stojánek. Dokonce ani gumová protiskluzová podložka nepomohla. To asi hovoří za vše.
mpcz, 8apr2021
foto okenního parapetu zde:
https://imgur.com/Mg49yEH
mpcz Nevím, jak moc se liší papírová udávaná max. spotřeba od skutečné dlouhodobé, navíc v závislosti na zátěži CPU, ale posílám foto mého parapetu, na kterém leželo asi 2 měsíce AP, pak jsem ho musel dát na stojánek. Dokonce ani gumová protiskluzová podložka nepomohla. To asi hovoří za vše.
mpcz, 8apr2021
foto okenního parapetu zde:
https://imgur.com/Mg49yEH
za 2 měsíce? to hovoří jenom o tom jakej bordel ti doma lítá ve vzduchu. Seš kuřák? takhle to vypadá v kuřáckým doupěti za 2 měsíce. Já pevně doufám že ten parapet neni na sluníčku protože se zařízení pak moc hezky smaží.
Třeba RB4011 papá stále 12-13W ale má psáno 33W. To je celkem jasný když tam můžeš strčit SFP modul co může mít spotřebu 10W a pak může ještě z toho napájet dalších 10W na poe-out a máš svých 33W.