Tak jsem mezi RB1100AHx2 a Terminátora vložil RB800 (která se mi tu válela).....
Dneska jsem se do "onoho" záhadného stavu dostal znovu, takže jsem udělal ještě diagnostiku na tom "mezi RB". O výsledek se potvrdil. Z hlavního MK (ze kterého je vytáčeno PPPoE) pakety odchází. Při "zaseklém" stavu, vidím v PacketSnifferu na RB800 PPPoE jak RX, tak TX provoz.
Ještě jsem udělal jeden "potvrzující" test:
Přepnul jsem si konektivitu na záložní --> internet funkční.
Z PC v lokální sítí jsem pustil packet-generator (s malou velikostí) na jednu veřejnou IP (X.X.X.X) (která je úplně mimo infrastrukturu MetroNetu/CETINu) na které mám MikroTik SXT.
Paket generátor jsem pustil a na tu veřejku X.X.X.X a požadovaný datový tok, který jsem vygeneroval se objevil na fyzickém interface SXTčka. Tím jsem si ověřil, že to generování funguje a je "vidět"
Nyní jsem přepnul konektivitu zpět na nefunkční VDSL a packet generátor opět pustil. V tuto chvíli to začlo býti trošku zajímavější:
Požadovaný datový rok směrem VEN (cca 20Mbit/s) jsem viděl jak na PPPoE, tak i na ETH interface hlavní RB1100AHx2
Tok byl vidět i na tom mezikusu tvořeným RB800 (jak na fyzických iface, tak i ve snifferu). Z toho usuzuji, že pakety ode mne odcházejí. Co s tím dělá Terminátor už ale asi nezjistím. ....
Každopádně na tom veřejném SXTčku bylo "ticho po pěšině". Přestože od mne to "valilo" 20Mbit/s, tak na vzdáleném SXTčku po nějakém takovém provozu nebylo ani vidu, ani slechu.
Z toho usuzuji že to záhadné "ono/něco", žere pakety, které putují směrem ode mne.
Pokud packet-generátor udělám opačným směrem (možná jsem to už výše popisoval) - tj. z internetu na moji Metronet veřejnou IP, tak i v nefunkčním stavu datový tok ta PPPoE interface dorazí.
Z tohoto zase usuzuji, že cesta ke mě je (zjevně) v pořádku.
Už to mám v řešení s technikem od Metronetu, uvidím(e), jak to dopadne .
Každopádně moc děkuju všem za pomoc, rady, nasměrování a i za naučení některých (pro mne) nových věcí