Optika na vesnici
- Upraveno
Sory asi jsem pretazenej. Opraveno 12/8
- Upraveno
Dražka je15cm a folii tam prostě nacpeme co nejvýš.
- Upraveno
Projekt se musí naplánovat, aby tam nic nepatřila státu SUSce a podobným institucím. Se soukromníky se dá mluvit když to uděláš jen na souhlas. Tady se našla trasa na obecním pozemku. Výpalné je 10,- Kč/m. To je právě ten bonus výstavby na vesnici.
Úřad pro zastupování státu s tebou sepíše smlouvu s info, že to pak spočítá. Jejich ceny jsou ve stokorunách/m
kozlicek Na menší akce by mohl stačit tento stroj, plánujeme jednoho dne koupit ale těžko říci jak to bude s kvalitou podle ceny. https://www.expondo.cz/hillvert-drazkovac-15-hp-10090163?dfw_tracker=62280-ex10090163&gclid=CjwKCAjwqeWKBhBFEiwABo_XBkv4MIjBQrJiY9Y0LW_XuP4ksdvF5n04CWG8F0_zyQKXqxsDMoWrbhoCK1kQAvD_BwE
Něco podobného máme od Laski. Koupili jsme jetý za 100tis. Na přípojky přes trávník u klientů supr. Občas se i zadaří v zeleném podél chodníků. Jakmile je tam navážka tak je konec.
je na celou 2km trasu VB?
Ano
na drazkovaci je polovica uspechu kvalitna retaz, ak sa po 2km roztahala tak ta retaz je shit. mam skusenost ze roztahana retaz nechce ist do zeme, a stroj ma tendeciu furt zabacat do lava - do prava. ja som zacal pouzivat retaz od ditchwich a vydrzi neuveritelne zataze a stroj kope cca 700 - 800m za den v stredne dobrej zemi...
helapc
Předně-pěkná práce
Dík za tohle vlákno, mám k tématu pár dotazů na optikáře, snad nebude vadit, když se přidám sem. Pokud budeš tak hodnej (nebo i ostatní) a odpovíš na pár otázek, příp. pak třeba edituješ první příspěvek, aby to bylo hned vidět, začínajícím zoufalcům to dost pomůže.
Malá síť, 75% klientů na wifi, zbytek kabel (bytovky). V místní vesnici chci taky zakopat optiku, o návratnosti dost pochybuju, spíš je to investice a "udržitelnost" sítě do budoucna...
Než kopnu ve vsi do země, co je třeba?
- vytýčení sítí - el, plyn, voda. Kdo ještě? na kolik to vyjde?
- stavební povolení? řeší se se stavebním úředem, nebo obcí? musí být projekt? věcná břemena? (tohle musí trvat tak rok jen vyběhat a stát majlant, mám za to, že už teď to začíná být prodělěčné).
Samotné kopání ve vesnici
- kopat po obou stranách silnice, nebo jedna a pak protlaky? (každej tu má před domem předzahrádky, jak jim to rozkopu, tak mě pověsí na lampu
)
- rozvaděč s MT dáváte do každé ulice?
- jak lezete do baráku, když mají většinou nové zateplení a zvednuté zíáklady? (barák u cesty je ještě ta lepší varianta - horší je ta se zahradou před domem)
Příp. pokud by byl někdo ochotný říct cca rozpočet za výše uvedené, dost by to pomohlo.
Momentálně jsou nějaké peníze a hlavně chuť do práce, jestli by to ale mělo chlapa psychicky a fyzicky během pár let zničit, ať vím zavčas, že se na to vys***
Předem dík