Je to tak jak píšou ostatní. Máme vesnici kde máme celou na čisté optice a je relativně dost klientů kteří stejně neprejdou, protože to nechtějí řešit a měnit, stačí jim to, sere je, že je vůbec otravuješ s necim co nepotřebuji.
Opravdu v dnešní době rozjezd není lehký ne li nemožný. Nejlíp do začátku prostě vzít dsl nebo home optiku a nasdilet. Je to prasárna(kterou nesmíš delat), ale jinak s nulovými financemi nemáš šanci. Pak musíš zavčasu až budou nějací klienti tak překlopit na garant. S home přípojkou by tě taky mohli odstřihnout. Atd, atd...

Elektronka "pár kousků" sem myslel ze min. 150+. :-) Naivni ses hlavne s budovanim opticke site, pokud nemás zbytecne "děngy" v milionech.. :-)

Elektronka je to jednoduchá matematika. Když vezmu dobře domluvené nájmy, elektřinu, konektivitu, tak je to dejme tomu 25000,- měsíčně, fixně. K tomu total lowcast 2-3AP, propoje na 60GHz, vysílání taky. Investice řekněme 100000,-Kč bez klientských jednotek. Než se připojí všichni, řekněme 6 měsíců, reálně několik let, takže jenom na konektu a nájmech dejme tomu 300000,-, Pak 150000,- na klienty....

Už je to méně reálné co? A to o tom ještě neví místní ISP, který na to bude reagovat.

Jediná cesta pro vás je se domluvit s některým z ISP, ale musíte tam všichni počítat s tím, že to fakt nebude za 350,- měsíčně. A nebo sehnat blbýho investora s několika zbytečnými miliony a spustit konkurenční ISP.

edit: kecám, konekt vlastně s 3 letým závazkem, takže půl mega tak jako tak, ať bude jeden klient nebo 50.

petrbacina a daně a zakonem dane povinnosti co neco taktez stoji a jeste si mu nerekl ze treba vypich vlakna od cetinu včetne projektu ho pro začatek bude taky stat min. nekolik desítek až stovek tisic Kč.

Je hezký mít pár lidí ale ty ti stejně nebudou generovat další zakoše ( peníze ) takže na řadu přijde marketing a to už sakra leze do peněz. A nezapominej na to že dneska se kde jakej "jouda" má možnost tě naprášit na čtu ohledně rychlosti a ses víš, kde smlouvy a další kraviny k tomu a je to minimálně jeden člověk na fulltime. Není to sranda dělat ISP.

petrbacina No řekl bych že investor by do ničeho takového nešel.

Domluva s ISP si myslím nemožná, Cetin tu optiku nepovede v horizontu několika let, DSL nabízí do 50Mb. Co se těch menších místních týče, domluva celkem nereálná, tady ani nenabídnou klientům přechod na lepší tarif, ale nechávají jim rychlost 30/10 za 500kč/měsíc.

basty Ano, jenže rádi bychom hned ze začátku dělali oficiálně. Navíc riskovat, že nás odpojí ze dne na den opravdu nemáme potřebu.

Kdo z ISP tam je? Klidně do soukromé zprávy...

já tedy nevím ale pokud ti ISP, co tam už jsou dávají rychlosti jaké dávají tak asi v tom bude nějaký háček, ale určitě to nebude tak že si schválně strkají prachy do kapsy aby si koupili nové bentley...
        takže je dobré si položit otázku proč jim to jede nestabilně a vám by to stabilně jelo když tedy budete používat úplně ty samé hračky?
        abych dneska začal tak bych musel mít nějaké eso v rukávu něco jako někde nějaké skryté chráničky v zemi nebo nějakou zázračnou technologii co nikdo nemá, ale konkurovat tím stejným mi připadá fakt na hlavu dneska 🙁
        jak to tady vidím tak to tu spíše lidé prodávají než zakládají nové ISP 🙂

Elektronka nechápu, proč přijde málo 100Mb? a prosil bych konkrétně.
        já mám doma 50/50 a normálně funguji, vůbec nenadávám, jako pokud chci například svůj kamerový systém tahat do cloudu tak mi nebude stačit ani 250Mb, ale to jsou spíše nenormální požadavky nežli masové normální.
        každý ISP ale určitě pomůže s řešením abnormálních požadavků na konekt, samozřejmě nebude to za 250 Kč za měsíc....

Elektronka pokud ofic. tak potřebuješ peníze. Oficiálně např. Jeden protlak pod krajskou silnicí je na břemenech při délce 10m cca 8000kc + geodet a zápis na katastr to je tak dalších min 5000kc + samotny protlak kolem 7000kc, plus jámy 2000 za každou. Na optiku fakt zapomeňte. Navíc nemáte knou how, který každý ISP sbira postupně celou dobu.

Já bych do toho nešel před pěti lety, natož teď. Jednak všichni jsou už připojeni, lidé nechtějí měnit, mění jen ti, co jsou už mega nespokojeni a stávající net jim hrozně padá. Takže získat zákazníky těžké, neutáhneš je ani na těch 250 Mbits, oni na to neslyší. Spoustě lidem stačí 30-50Mbits, to stačí na celou domácnost i na pařby online her, stačí kvalitní konekt s dobrou latencí, není to o rychlosti. Kdyby to bylo o rychlosti, tak nemůžeš naházet 300 klientů na 1Gbps linku. Další věc je APčka, kam s nimi? Drtivá většina nemovitostí jsou obsazeny jinými ISP, ke kterým už nesmíš, v drtivé většině je to ve smlouvě, že majitel tam nesmí dalšího pustit. Další problém je jak sehnat konekt, je to mega drahé abys získal alespoň 0,5Gbps garant linku někde na optice. Jediné co by šlo je vesnice, mini obce, kde často je hlucho, ale tam je zase problém jak kvalitně dopravit konekt do takové lokality, kdyby to problém nebyl, budou tam i ti velcí hráči.

redmax Naprosto souhlasím s tímto názorem. Dnes bych se už od ISP určitě nepouštěl.

Sám mám sít s 3000 zákazníky a občas přemýšlím, že bych to raději prodal.

Elektronka konekt by jsi mohl senhat jinde, nez optiku mistne za 15-25k. Da se sehnat cca 6-8k portova konektivita. Pak skok radiem cca 100k no a pokud tam nemas bytovky, tak to budes resit hoooodne slozite, aby jsi nesel mesicne trvale do minusu.
          Jedina tva vyhoda je, ze jsi mistni a lidi daleko lepe ukecas.
          Ale jeste si dej otazku, umis konfigurovat profi radia, switche, VLANy, routery, shaper, ...

vyhozene penize, co brani jinemu ISP udelat to co tady pises?

Pokud nejste ideál , tedy třeba řada paneláků o 5 vchodech a 11 patrech, což bych se divil , kdyby tam nic takovýho už nebylo doporučuju si pořídit třeba starlink, ale za těch cca 99 dolarů by to možná dokázal i nějaký z místních ISP. Mám zkušenost, že zatímco třeba hovnocuc pravidelně zdražuje a nikomu to není divný , tak internet by měl ideálně furt zlevňovat , i když cena práce, energií,nájmů a pod. stoupá.
          A jak tu psali předemnou , jak to bude s technikem? Pokud budete případ toho paneláku, dá se to asi nahradit duplicitní bránou, nakonfigorovanýma routrama.... Ale stačí jeden kutil s vrtačkou a je spousta legrace. Pokud to bude bezdrátově, tak bych do toho nešel. A taky tu byl zmíněn ČTÚ - teda pokud budete nabízet 250 M , linka musí jet aspoň na 70% , pro snadnější výpočet 200 M x počet přípojek. To možná i bude jedna z odpovědí na otázku, proč to ještě nikdo u Vás nenabízí.

Podle mě máš jedinou reálnou šanci se na trhu prosadit.
          Spolupracuj s jedním již zavedeným ISP. Outsourcuj mu svoje služby se znalostí prostředí, to pro něj může být zajímavé. Můžeš pomoc i při řešení problémů mimo pracovní dobu, atd.. Domluv si sním portovou konektivitu s možností okamžitého navýšení. Domluvte si jak budete řešit situaci, kdy bude jeho klient chtít přejít k tobě a naopak. U nás to je za pokutu 5tis. Domluv možnost připojování tvých klientů k němu a naopak. U nás je 1/3 paušálu pro majitele AP.
          Tenhle postup funguje, je to odzkoušené, jen nesmíš chtít všechno hned. Bude trvat 5 až 10let. než budeš soběstačný s vlastním konektem.

Napiš pak jak to dopadlo. Zajímalo by mě jak tato myšlenka skončí 🙂 Jestli se do toho reálně pustíte....

📡 Telekomunikace.cz