Optika z pohledu koncoveho zakaznika - je potreba modem?
Všem moc díky za odpovědi. Udělal jsem si dostatečný obrázek, trochu se dovzdělal a uklidnil. Závěr - nekomplikovat to, není to schůdné, prostě vzít jejich ONT a připojit se na něj.
Možná ještě jeden dotaz - GPON je PPPoE? Tj. buď to "rozbalí" jejich zařízení a nebo bude v režimu bridge a pak přepošle PPPoE na můj router-server, kde budu muset řešit PPP jako v dobách ADSL (akorát to nebude PPPoA ale PPPoE)? To mě moc netěší, doufal jsem, že tahle doba je už pryč. Wifi připojení mě rozmlsalo - prostě ethernet s veřejnou IP, hotovo.
- Upraveno
AleqCZ PPPoE tunel je ideální vytáčet vždy z vlastního routeru co je za tím ONT v bridge. Neber to jako komplikaci, nastavit to lze i na těch nejlevnějších routerech. Jednou to nastavíš a zapomeneš na to A veřejku dostaneš na router nativní stejně jako bez PPPoE.
Važ si toho, že tu možnost FTTH máš. I kdyby to bylo daleko komplikovanější oproti jiným způsobům připojení (jakože není, VDSL je na tom stejně (taky buď modem + router nebo vše integrované), u wifi přípojky máš zas anténu), rozhodně to stojí za to.
PPPoE budu řešit na linuxovým serveru/routeru, tak zavzpomínám na PPPoA 8-48 a podobný věci. Trošku víc práce než v nějakým GUI na routeru, ale jasne, pořád to bude FTTH, který za to bude stát.
Díky
- Upraveno
Na T-Mobile když si necháš jejich zařízení přepnout do bridge vytáčíš normálně PPPoE spojení a hotovo.
Pokud si zařizuješ přípojku hned tak hned žádej aby byla krabička v bridge režimu (pokud nechceš tu jejich používat a hodláš mít svuj router).
U mě přepnutí proběhlo v pohodě, ale asi týden jsem doloval přihlašovací údaje pro PPPoE.
/interface/pppoe-client> print detail
Flags: X - disabled, I - invalid; R - running
0 R ;;; WAN - Internet optika
name="pppoe-optika" max-mtu=1492 max-mru=1492 mrru=disabled interface=ether1 user="optinxxxxx@optin.t-mobile.cz" password="xxx" profile=default keepalive-timeout=10 service-name=""
ac-name="" add-default-route=yes default-route-distance=1 dial-on-demand=no use-peer-dns=no allow=pap,chap,mschap1,mschap2
Jinak u nej.cz s tou bránou tak na rozhraní wan bylo nakofigurováno normálně získat IP z DHCP serveru.
nej.cz sice nepodporuje ipv6, ale za to má aspoň veřejný ipv4 jenom je těžce na pytel, že zákazník nemá žádnej přístup do ont
- Upraveno
@jcltm no myslel sem samozřejmě v ceně, protože když sem se díval na ceny o2, nemoh sem tomu uvěřit +254 korun měsíčně je docela hardcore
v popisu služby se píše S ohledem na omezený počet IP adres můžeme používat tzv. NATování,
tedy překlad řady neveřejných IP adres na jednu veřejnou IP adresu společnou pro více uživatelů., takže to v síti O2 nejspíš bude docela aktuální téma
WiFi si u T-mobile nastavíš pokud je to v režimu router (user a heslo je na spodu routeru).
U nej.cz je tam gatewai takže to žádnou wifi nemá takže se do toho nedostaneš, není proč (pokud někde nedávají místo gateway router s wifi).
U obou dostaneš veřejnou IPv4 ovšem může se měnit (řeším přes vlastní DDNS v internetu).
U obou providerů není žádná šance získat IPv6 u T-mobile že prej vůbec IPv6 nemají a u nej.cz pouze profi tarify za nehorázné peníze.
- Upraveno
já mám od nej.cz nejlacinější existující huawei ont v ceně asi tři stovky, nějakej EG8141A5 s WiFi 4 a kdybych ho rozbil, chtěj za něj 2500
zlatý wms, tam mají na výběr třeba EG8145X6 s WiFi 6 za dvojku
- Upraveno
x-rated Mně zůstal tarif 1000/1000 od původního ISP kterého NEJka koupila, takže veřejku stále platím. ONT mám taky nějakou, co má jenom nko, ale je mi to celkem jedno, je v bridge a wifi je vypnutá (lze vypnout tlačítkem na boku). Radši bych obyč převodník bez wifi a bez 4 LAN portů, ale v rámci unifikace dávají bohužel jen toto...
Jako router a AP by mě to ani nenapadlo používat, takový krám.
@jcltm nej.cz má v nabídce taky gigabit, ale jenom neveřejně a na dotaz, zatim... letos by s tim snad měli jít ven naplno
to já bych radši jedno přijatelný ont s wifi a aspoň gigovejma portama, ideálně ten EG8145X6, a ve kterym si budu moct poladit nastavení wifi a třeba i dns, další krabici určitě nechci, protože od toho nic víc nepotřebuju
x-rated Já vidím jako ideál, když mám oddělený modem, co obsluhuje přístupovou technologii, a router. Na VDSL Terminátor, na GPON jednoportové ONT v bridge, na wifi klientská anténa. Pokusy se zařízeními typu all-in-one už mě dávno přestaly bavit, byly s tím samé problémy. Prostě je ideál mít předávací rozhraní na metalickém ethernetu, router ať si každý vybere podle sebe.
To že nemáš jako klient přístup do ONT je v pořádku - do Terminátoru se taky nedostaneš, do klientské antény taky obvykle ne. Je to součást sítě ISP, tobě jako uživateli do toho nic není.