• FTTx
  • Optika z pohledu koncoveho zakaznika - je potreba modem?

AleqCZ PPPoE tunel je ideální vytáčet vždy z vlastního routeru co je za tím ONT v bridge. Neber to jako komplikaci, nastavit to lze i na těch nejlevnějších routerech. Jednou to nastavíš a zapomeneš na to 😉 A veřejku dostaneš na router nativní stejně jako bez PPPoE.
Važ si toho, že tu možnost FTTH máš. I kdyby to bylo daleko komplikovanější oproti jiným způsobům připojení (jakože není, VDSL je na tom stejně (taky buď modem + router nebo vše integrované), u wifi přípojky máš zas anténu), rozhodně to stojí za to.

PPPoE budu řešit na linuxovým serveru/routeru, tak zavzpomínám na PPPoA 8-48 a podobný věci. Trošku víc práce než v nějakým GUI na routeru, ale jasne, pořád to bude FTTH, který za to bude stát.

Díky

kozlicek To sice nemusí, ale TMO na které dotaz směřuje ho používá.

Na T-Mobile když si necháš jejich zařízení přepnout do bridge vytáčíš normálně PPPoE spojení a hotovo.

Pokud si zařizuješ přípojku hned tak hned žádej aby byla krabička v bridge režimu (pokud nechceš tu jejich používat a hodláš mít svuj router).
    U mě přepnutí proběhlo v pohodě, ale asi týden jsem doloval přihlašovací údaje pro PPPoE.

/interface/pppoe-client> print detail
    Flags: X - disabled, I - invalid; R - running
    0 R ;;; WAN - Internet optika
    name="pppoe-optika" max-mtu=1492 max-mru=1492 mrru=disabled interface=ether1 user="optinxxxxx@optin.t-mobile.cz" password="xxx" profile=default keepalive-timeout=10 service-name=""
    ac-name="" add-default-route=yes default-route-distance=1 dial-on-demand=no use-peer-dns=no allow=pap,chap,mschap1,mschap2

Jinak u nej.cz s tou bránou tak na rozhraní wan bylo nakofigurováno normálně získat IP z DHCP serveru.

soban Ano, NEJka přiděluje IP klasicky pomocí DHCP, PPPoE nepoužívá. S tím jde bohužel ruku v ruce i naprostá ignorace IPv6.

nej.cz sice nepodporuje ipv6, ale za to má aspoň veřejný ipv4 🙂 jenom je těžce na pytel, že zákazník nemá žádnej přístup do ont 🙄

x-rated Veřejku v4 umí všichni, v tom není NEJka výjimkou. Pokud myslíš "v ceně", tak to netuším, já za ni na přípojce co od nich mám platím.
          Do ONT přístup k ničemu nepotřebuji, má vyplou wifi a je v bridge.

@jcltm no myslel sem samozřejmě v ceně, protože když sem se díval na ceny o2, nemoh sem tomu uvěřit 😂 +254 korun měsíčně je docela hardcore 🤭

v popisu služby se píše S ohledem na omezený počet IP adres můžeme používat tzv. NATování,
          tedy překlad řady neveřejných IP adres na jednu veřejnou IP adresu společnou pro více uživatelů.
          , takže to v síti O2 nejspíš bude docela aktuální téma 🤔

@kozlicek no docela hodně, když si tam chce poladit jenom blbou wifi, kvůli tomu si přece nebude kupovat extra router 🤭

WiFi si u T-mobile nastavíš pokud je to v režimu router (user a heslo je na spodu routeru).
            U nej.cz je tam gatewai takže to žádnou wifi nemá takže se do toho nedostaneš, není proč (pokud někde nedávají místo gateway router s wifi).

U obou dostaneš veřejnou IPv4 ovšem může se měnit (řeším přes vlastní DDNS v internetu).
            U obou providerů není žádná šance získat IPv6 u T-mobile že prej vůbec IPv6 nemají a u nej.cz pouze profi tarify za nehorázné peníze.

já mám od nej.cz nejlacinější existující huawei ont v ceně asi tři stovky, nějakej EG8141A5 s WiFi 4 🙄 a kdybych ho rozbil, chtěj za něj 2500 😂
            zlatý wms, tam mají na výběr třeba EG8145X6 s WiFi 6 za dvojku

x-rated O2 má IPv4 za NATem, kdy se veřejka každou chvíli změní - což je dost na nic. IPv6 je u O2 jenom /64, což je na facku tomu kdo to implementoval. Ale drží kupodivu stejný rozsah i po restartu.

x-rated Mně zůstal tarif 1000/1000 od původního ISP kterého NEJka koupila, takže veřejku stále platím. ONT mám taky nějakou, co má jenom nko, ale je mi to celkem jedno, je v bridge a wifi je vypnutá (lze vypnout tlačítkem na boku). Radši bych obyč převodník bez wifi a bez 4 LAN portů, ale v rámci unifikace dávají bohužel jen toto...
            Jako router a AP by mě to ani nenapadlo používat, takový krám.

@jcltm nej.cz má v nabídce taky gigabit, ale jenom neveřejně a na dotaz, zatim... 🤔 letos by s tim snad měli jít ven naplno
            to já bych radši jedno přijatelný ont s wifi a aspoň gigovejma portama, ideálně ten EG8145X6, a ve kterym si budu moct poladit nastavení wifi a třeba i dns, další krabici určitě nechci, protože od toho nic víc nepotřebuju

x-rated Já vidím jako ideál, když mám oddělený modem, co obsluhuje přístupovou technologii, a router. Na VDSL Terminátor, na GPON jednoportové ONT v bridge, na wifi klientská anténa. Pokusy se zařízeními typu all-in-one už mě dávno přestaly bavit, byly s tím samé problémy. Prostě je ideál mít předávací rozhraní na metalickém ethernetu, router ať si každý vybere podle sebe.
              To že nemáš jako klient přístup do ONT je v pořádku - do Terminátoru se taky nedostaneš, do klientské antény taky obvykle ne. Je to součást sítě ISP, tobě jako uživateli do toho nic není.

@jcltm tak ale o2, tm i vf do svejch modemů zákazníky pouštěj, na zařízení je nalepenej štítek a to je pro běžný uživatele vyhovující 🤔

x-rated Víc než gigabit tarif mě dost štve ta chybějící IPv6, to je prostě ostuda. Když jsem cca před rokem podával dotaz, odpověděl mi technický ředitel, ke kterému to propadlo, něco ve smyslu, že jedna veřejná IPv6 adresa stojí 50 Kč měsíčně a že je to možné jen u bussiness tarifů na dark fiber. Kolik by si řekl za /48 radši ani nechci vědět. Dokud bude osoba s takovými znalostmi ve vedoucí pozici, asi se to nikam nehle.

📡 Telekomunikace.cz