• FTTx
  • Optika z pohledu koncoveho zakaznika - je potreba modem?

jcltm

Určitě PPPoE není základ úspěchu pro IPV6. Já mám Nastavenou pevnou IPV4 a pevnou IPV6 na routeru a naprosto bez problémů.😉

kapikacz PPPoE samozřejmě není nutné. Ale v síti ISP to nasazení IPv6 velmi výrazně zjednodušuje.

kozlicek Ale lepší je asi ho nemít, že? Minimálně kvůli "zmrvené" MTU.

jcltm To teda nechápu, já to bral tak nějak automaticky, že když T-Mobile IPv6 dělá (minimálně na DSL), že u optiky to bude naprostá samozřejmost. 😦

kozlicek je to tim, ze v TM se musi IPv6 resit pro kazdou pristupovou sluzbu (DSL/FTTH CETINu, vlastni FTTH, LTE) zvlast.
      Realne je od roku 2014 nasazena jen na DSL. Kdyz TM zacal nabizet FTTH na siti CETINu, IPv6 k tomu byla automaticky jako bonus, protoze z pohledu site CETINu je uplne jedno, jestli je to optika nebo DSL.
      Jenze pro vlastni FTTH IPv6 v TM nenasadili (samozrejme by to byvalo snazsi, kdyby to udelali uz pri priprave sluzby, nez to delat dodatecne). Pry na tom budou pracovat letos...

zajdee A nevíte, jak to má Cetin s TM mezi sebou dohodnuté ohledně té výstavby optiky? Četl jsem pár článků o tom, že uzavřeli kontrakt za miliardy o společné výstavbě a předpokládal jsem, že budou mít společnou správu celé sítě včetně techniků v terénu, aby se to maximálně zjednodušilo a zlevnilo, a nakonec si bude každý hrát na svém písečku?

radek_kovacik to nevim, ale vim, ze po uzavreni kontraktu se vyjadrovali, ze teprve budou vybirat lokality (coz muze jeste probihat). A pak, pokud jsem to dobre pochopil, jeden vystavi a druhemu bude infrastrukturu pronajimat (a tedy asi i resit instalace), a naopak v druhe casti site.
          Az cas ukaze, jak to bude skutecne fungovat.

Abych jeste zareagoval na uplne puvodni dotaz tematu: pokud by to byla optika CETINu se sluzbou od TM skrze sit CETINu, bude k tomu zdarma od CETINu jednoportove Huawei ONT.
          Podle popisku je to ale vystavba T-Mobilu se sluzbou T-Mobilu, tam je ten viceportovy ONT/router, ktery se musi explicitne prepinat do bridge (a sluzba je bez IPv6).

@radek_kovacik na podzim stavěli tady na sídlišti a všimnul sem si jenom jednoho tahání káblů, týpci řikali, že sou od cetinu 🤔 když sem se ale ptal na družstvu, tak smlouvy o připojení domu řešil jak cetin, tak t-mobile, takže nejspíš to cetin natahal jak pro sebe, tak rovnou i pro t-mobile

jinak už i nej.cz konečně přidalo gigabit do svýho ceníku 🙂

x-rated Minimálně v mé lokalitě kde od nich gigabit mám (pozůstatek akvizice) stále gigový tarif v ceníku není...

You can try to connect LEOX LXT-010G-D and replace GPON_SN and PON_VENDOR_ID
            People in PL and in France do it in case of Orange - and it works.

o 9 dní později

x-rated Dnes jsem náhodně narazil na další nabídku natahování FTTH u nás ve městě s papírem na souhlas vlastníka nemovitosti - konkrétně od Telco Infrastructure s nabídkou služeb od ČEZnet. Před cca 4 měsíci to stejné od T-Mobile. Pak je tu jeden místní ISP, který už v některých částech města optiku má. Z tohoto pohledu mi ovšem není jasné, jak to celé chtějí realizovat. Bude si každá firma extra natahovat svou "trubku" a do ní pak ukládat svůj kabel nebo to bude alespoň nějak koordinované a sdílené? 🙄

petrbacina Hmm, tak to je špatné... Jak ve vedlejším vlákně píše @okoun, důsledkem toho je věčně rozkopané město a z toho pak plyne celkem pochopitelný nezájem radnice něco takového povolit.

📡 Telekomunikace.cz