Optika z pohledu koncoveho zakaznika - je potreba modem?
- Upraveno
radek_kovacik mozna je to tim ze tdebil si vetsinou stavi optiku sam kdezto dsl je cetinu.
kozlicek je to tim, ze v TM se musi IPv6 resit pro kazdou pristupovou sluzbu (DSL/FTTH CETINu, vlastni FTTH, LTE) zvlast.
Realne je od roku 2014 nasazena jen na DSL. Kdyz TM zacal nabizet FTTH na siti CETINu, IPv6 k tomu byla automaticky jako bonus, protoze z pohledu site CETINu je uplne jedno, jestli je to optika nebo DSL.
Jenze pro vlastni FTTH IPv6 v TM nenasadili (samozrejme by to byvalo snazsi, kdyby to udelali uz pri priprave sluzby, nez to delat dodatecne). Pry na tom budou pracovat letos...
zajdee A nevíte, jak to má Cetin s TM mezi sebou dohodnuté ohledně té výstavby optiky? Četl jsem pár článků o tom, že uzavřeli kontrakt za miliardy o společné výstavbě a předpokládal jsem, že budou mít společnou správu celé sítě včetně techniků v terénu, aby se to maximálně zjednodušilo a zlevnilo, a nakonec si bude každý hrát na svém písečku?
radek_kovacik to nevim, ale vim, ze po uzavreni kontraktu se vyjadrovali, ze teprve budou vybirat lokality (coz muze jeste probihat). A pak, pokud jsem to dobre pochopil, jeden vystavi a druhemu bude infrastrukturu pronajimat (a tedy asi i resit instalace), a naopak v druhe casti site.
Az cas ukaze, jak to bude skutecne fungovat.
Abych jeste zareagoval na uplne puvodni dotaz tematu: pokud by to byla optika CETINu se sluzbou od TM skrze sit CETINu, bude k tomu zdarma od CETINu jednoportove Huawei ONT.
Podle popisku je to ale vystavba T-Mobilu se sluzbou T-Mobilu, tam je ten viceportovy ONT/router, ktery se musi explicitne prepinat do bridge (a sluzba je bez IPv6).
- Upraveno
@radek_kovacik na podzim stavěli tady na sídlišti a všimnul sem si jenom jednoho tahání káblů, týpci řikali, že sou od cetinu když sem se ale ptal na družstvu, tak smlouvy o připojení domu řešil jak cetin, tak t-mobile, takže nejspíš to cetin natahal jak pro sebe, tak rovnou i pro t-mobile
jinak už i nej.cz konečně přidalo gigabit do svýho ceníku
You can try to connect LEOX LXT-010G-D and replace GPON_SN and PON_VENDOR_ID
People in PL and in France do it in case of Orange - and it works.
x-rated Dnes jsem náhodně narazil na další nabídku natahování FTTH u nás ve městě s papírem na souhlas vlastníka nemovitosti - konkrétně od Telco Infrastructure s nabídkou služeb od ČEZnet. Před cca 4 měsíci to stejné od T-Mobile. Pak je tu jeden místní ISP, který už v některých částech města optiku má. Z tohoto pohledu mi ovšem není jasné, jak to celé chtějí realizovat. Bude si každá firma extra natahovat svou "trubku" a do ní pak ukládat svůj kabel nebo to bude alespoň nějak koordinované a sdílené?
radek_kovacik Každý svoje. Žádná koordinace se nekoná.
petrbacina Hmm, tak to je špatné... Jak ve vedlejším vlákně píše @okoun, důsledkem toho je věčně rozkopané město a z toho pak plyne celkem pochopitelný nezájem radnice něco takového povolit.
radek_kovacik kdo driv prijde ten driv mele.