Vlákno opět zamknu, než se tady všichni uklidníte a půjdete s vaší politikou do broskve. Nechci rozdávat 5 banů za den.

JanV A co práva poskytovatelů internetu a provozovatelů domén, proč mají povinnost podílet se na šíření něčeho co porušuje jejich přesvědčení a ohrožuje možná i jejich život v budoucnu. V právním státě je běžný postup, že se něco udělá a soud rozhodne zda to bylo správné. Ano ať o tom rozhodne soud, ale do té doby na to CZ.NIC a další mají právo, neboť se nechtějí podílet na porušování zákona (podporovat šíření zpráv podporující až oslavující zabíjení civilistů a dost možná i genocidu). Zkrátka někdy musí demokratický svět reagovat rychle a na vyšetření zda to nebylo za hranou zákona bude čas později. I to patří do demokracie, která musí žít na světě s autokraty a diktátory.

Celkom by ma zaujímalo, či by to ten frajer (v článku spomínaný admin z aeronet) poslal aj do ruska. Aby aj tam ľudia vedeli ako obísť blokovania a mohli sa dozvedieť informácie aj zo sveta, nie len zo štátneho aparátu.

ICANN, https://vosveteit.sk/preco-icann-odmietlo-vyhoviet-ukrajine-aby-odpojili-rusov-od-internetu/

Určite chápete, že naše služby nemôžu fungovať na základe požiadaviek jednej krajiny, ktorá žiada o vypnutie domén inej krajiny. Ak by sa spoločnosť k takémuto kroku uchýlila, znamenalo by to devastujúce a trvalé poškodenie dôvery, na základe ktorej spravujeme tento globálny systém,“ píše sa v odpovedi organizácie ICANN na požiadavku Ukrajiny.

zdeneksvarc zbytečné plýtvání časem, RU se od internetu odstřihnou sami 🙂 I když teda podle mého je to dosti nepřesný výraz to, co teď slýcháme z médií - jestli jsem to dobře pochopil, tak jen chtějí mít správu všech ru domén pod sebou...

o 18 dní později

zrovna mi volal zákazník že na mobilních datech mu jedna blokovaná stránka jde a od nás ne. Mobilní operátor neposlouchá blokace nebo co? Zase jsme ty špatní! Kde jsou odkazy na seznamy blokací?

hapi Jaroslav Hašek by o týhle době napsal moc hezké pokračování Švejka. A NordVPN si mne ruce.

sám si najdeš pravidlo zdejšího fóra které si právě porušil, že?

odpověd je:

Co na to operátoři
          Oslovení operátoři Lupě potvrdili, že žádost dostali. Většinou ji posuzují. „Obdrželi jsme žádost Národního centra kybernetických operací adresovanou sdružení CZ.NIC, jehož jsme členem. Už řešíme administrativní kroky v této souvislosti,“ odpověděl mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

„Žádost jsme dostali a právě ji analyzujeme,“ potvrdila také Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

„Žádost jsme obdrželi a samozřejmě vyhovíme. Příslušné kroky i komunikaci připravujeme,“ reagovala na dotazy Lupy Eva Hrubešová z operátora Quantcom (někdejší Dial Telecom).

takže Quantcom to udělal za nás.

btw, právě jsem přišel od zákazníka který vyjmenoval 1/3 blokovanýho seznamu od NIC.CZ, starší ročník a byl hodně rozhořčen. Žádný proruský občan.

hapi Švejkem jsem myslel román, nikoliv tebe, Stando. Prostě jsme se vrátili do doby rakousko-uherských úředních absurdit, chápeš 🤡

hapi btw, právě jsem přišel od zákazníka který vyjmenoval 1/3 blokovanýho seznamu od NIC.CZ, starší ročník a byl hodně rozhořčen. Žádný proruský občan.

Vždyť říkám, NordVPN si mne ruce.

o 2 měsíce později

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3493134-internetove-sdruzeni-cznic-odblokuje-dezinformacni-weby

Internetové sdružení CZ.NIC odblokuje dezinformační weby

Internetové sdružení CZ.NIC ve středu odblokuje osm dezinformačních webů, jejichž domény znepřístupnilo 25. února v souvislosti s válkou na Ukrajině. Weby již nepředstavují hrozbu, mimo jiné kvůli očekávanému poklesu návštěvnosti, oznámil mluvčí sdružení Vilém Sládek.

Vyjádření jednoho z dotčených "závadových zdrojů":

Nám blokace po 3 měsících přinesla nové čtenáře, kteří před zablokováním o nás nevěděli, případně o nás sice věděli, ale neměli nás důvod číst. Zablokování podnítilo mnoho lidí k tomu, aby začali zjišťovat, proč jsme si tu blokaci vysloužili a začali číst naše články.

Vzhledem k tomu, že od dubna naše návštěvnost znovu roste, a to nebývale rychle, tak to vypadá, že blokace se stala opravdu neocenitelným marketingovým krokem tzv. “negativní reklamy” na mediálním trhu, která prodává opravdu nejlépe. Tady by se slušelo si položit otázku, co bylo účelem těch blokací? Pokud účelem mělo být snížení povědomí o značce, o daném webu, tak to se opravdu CZ.NIC nepovedlo, protože cokoliv zakážete na světě, o to bude největší zájem a poptávka.

Nou cement, soudruzi cenzoři.

Vzdyt v tom jejich vyjadreni ("zavadovych zdroju") nemusi byt kapka pravdy. Brat to jako bernou minci je podle me unahlene.

Koukám že se vám všem stejská po čerstvej zprávách na Aeronetu 😃

okoun všem ne..., ale je důležité, aby tu byla svoboda a vláda práva
              = je potřeba najít rovnováhu

📡 Telekomunikace.cz