okoun jenže to je právě o tom pohledu na věc. někdo to dělá stacionárně a navždy, někdo má motiv ušetři pomocí FVE a někdo zase chce zálohovat to a to.
Já taky nevím, co bude v zásuvce v dětské pokoji za deset let, třeba už krtek bude dávno out. ale mám tu možnost to zapojit jinak, jinam. dokonce, ač by to byla dobrá prasárnička, tak mohu bypassovat dvě zásuvky v baráku mezi sebou, třeba na přetok právě z dalších panelů, kdyby mi chyběl kabel někde v kůlně /nemám ani kůlnu ani prostor, jen nápad ;-)))/
a jak říká Tom, je to hlavně o možnosti a variabilitě.
třeba moje žena přijde na to, že chce "zálohovat" troubu, tak jí zapojím do měniče, třeba se mi to přestane líbit, tak odpojím. v tuto chvíli samozřejmě v okruhu není, ale ani nemám ty baterky.
Jen vím, že když odjedu na dovolenou, a zapomenu někde něco běžet, hned mi to systém napráší a můžu to na dálku vypnout. jako jsem třeba vypínal ještě boiler, když jsme ho měli.
a revize spínané zásuvky je problém. jak to bylo vyrobeno, kdo to dal dohromady, jak je možné, že v krabičce v zásuvce jsou pod sebou zásuvkový strojek a "nějaké bázmekovací cosi, snad relé" - že to tam vůbec nepatří a krabice ve zdi je určena jako přístrojová na jeden přístroj a tím je zásuvka a ne pod tím, ještě cosi...a to se bude hřát.
a když je okruh jištěn A tak jak je možné, že relé v zásuvce není na 16A...atd atd.
Dva elektrikáři to odmítli dělat. oba dva mi opět jen doporučili, to samé, co je i na webu elektrika.cz - jestli to chcete mít tak, tak si skutečně zaveďte do každé zásuvky drát a ten si pak vzdáleně spínejte přes relé ve skříni
Ano DIN relé na 16A je v pohodě a běžné, navíc samo LOXONE má krabičku s 14ti výstupy 16A
Ale zase je třena si uvědomit, že náběhová hrana přístrojů, hlavně třeba LED osvětlení je dost vysoko a dost jsem koukal, že třeba LED pásek je schopen v 200ms vzít něco okolo 70A a to už samozřejmě vytváří jiskření, tedy proto mám všude DIN relé ale je to SSR relé ..ty ovšem v době revize musím odpojit, protože zase izolace kontaktů tam není bohužel nulová