Rox169 nechodí, mám relativně nový HW a každý den je 1x odpojení všech....

I když mix nemáš tak je to odpojí

Dělat to problémy když je AP ay a klienti jsou pouze ad?

okoun Tak mix různých norem byl odjakživa záruka toho že to nepojede jak má i na 5 GHz, a u Mikrotiku to myslím platí obzvlášť. Úspěch bude, až to pojede perfektně alespoň jako komplet 802.11ay, a ani to se zdá se zatím nedaří. Myslím, že je úspěch, že ad už je v multipointu slušně použitelné. A že to taky trvalo.

jcltm to že na 5G to nejde na plné rychlosti je sice fakt ale na 60G to padá úplně což je jiná písnička

okoun Je to holt stále poměrně nová, nevychytaná a nedoladěná technologie, s tím je třeba počítat. Vem si, že návrh 802.11ad/ay není určen pro venkovní prostředí a vzdálenosti stovky/tisíce metrů, ale jako velmi rychlá wifi v rámci místnosti, tj. na pár metrů.

PtMP funguje i AY jako AP s 5G zálohou tak staré Cube60ad jako klient.
        Kdyz je v jednom zarizeni jak 60 tak 5 tak jde udelat bonding na kazdeho klienta, takze to cyklicke padani neni tak fatalni. Clovek si s tim muze hrat a klient to temer nepozna ldyz zrovna nesosa nebo nedela CTU test. Co mne stve tak 62, 64, 66 je v kombinaci AY - AD dost problem, nekdy se nechce chytit klient, jindy ma spatny signal, na kanalech 58, 60 je to zda se v pohode. Mam pocit ze je to tim jak jsou ty AD cipy vyhnane, pamatuje nekdo na uplne prvni kousky wAP60? Jen 2 kanaly? Ze by to melo koreny v tomto?

Je teda fakt ze je to citlive na ruseni jak AD tak AY. Klient konkurence mirici pres vase AP dokaze sundat vase AP raz dva. Chtelo by to neco jako u 5G ze jde vycmuchat i Station.

Pak mam dokonce tri lokality kde jede 60GHz na vsech kanalech pri vzdalenosti >80m jen 300Mbits linkspeed a ikdyby se do toho cepem triskalo tak to vic nejede. Fungujou tam jen PtP nRay nebo LHG a to tak do 300m pak je problem. Neco tam rusi a nevim co... uz zacinam verit ze to dela podlozi kopce, protoze vsechny ty tri vesnice jsou kolem stejneho kopce a jsme tam 2 ISP a ani kolega tam nema nic v 60G.

Nevi nekdo o 60GHz PtMP aby byla stabilni a bez techto "much"? Protoze jsou zakaznici kteri si na to potrpi a tohle se jim nelibi a CTU to take nezajima ze je to Mikrotiku problem, pry mame do smlouvy psat ze zakaznik je pripojen na technologii u ktere se casto projevuji vypadky. Uz vidim co na to zakaznici....🤪

Ahoj,

já mám wAP60g a Cube 60gAC a jede mně to už cca rok výborně...mám to tedy pouze na nějakých 60m, ale je to velmi stabilní...aktuálně to běží na ROS 7.6 Plánoval jsem časem přechod na Cube SA, ale po tom, jak čtu ty problémy, tak ještě asi rok počkám 🙂

o 3 měsíce později

Ahoj, máte někdo nějaké nové informace k tomu jak se chovají 60G ay v ptmp s posledními ros 7.7/7.8? Nebo v p2mp stále zůstat raději na Ad.... Díky za názor....

Abych nezakládal nový vlákno. Používá někdo Cube ac v režimu ap s l4 licenci? Případně jaký by to mohlo vzít úhel? Díky

Mikrotik support se vyjádřil na webu, že mají fix na problém s Cube pro SA, prý by to mělo vylepšit i řadu AD. V příští betě by měl již být fix...

pgb Opraveno je to zatím v neveřejné alfě. Několik dní uptime a ani jeden disconect.
            Snad brzy vyjde veřejná verze

basty Ano, úhel je 11 stupňů

basty Pokud dodržíš aby se ti všichni klienti vešli do toho úhlu 11 stupnů tak ano

📡 Telekomunikace.cz