jcltm zdeneksvarc Tak teď se cítím jak největší amatér 😩🤭🙃. Snažil jsem se hledat všechno možné, ale podívat se po bazarech mne opravdu nenapadlo 🙃. Moc!

jcltm Vyměnit poskytovatele. O2 je peklo. Jejich doslova šmejdské praktiky nepočítaje.

S tímto plně souhlasím, sám je "nenávidím". Kdyby to šlo, též bych 100x raději to přemigroval k MetroNetu...

jcltm Ale chybí ti tam ten servis CETINu, kdy ti při odpálení bouřkou přivezou nový...

Bohužel, ale s tím počítám.

Mě ještě napadlo, jestli někdo třeba nezkoušel si třeba na měsíc zaplatit tu 250tku, aby toho Terminátora poskytli, ale následně to pak hned zpátky ponížit na 100ku. Nicméně nevím, co mají ve smlouvě, jestli je toto vůbec možné....

nosek_tomas2004 tam asi spíš bacha na smlouvu no. Aby tam nebylo nějake nepříjemné ale.

nosek_tomas2004 jak bylo řečeno, ba cha na smlouvu každopádně 250tka není záruka terminátor protože ty jejich sra*kokrámy umějí i 250tku, potřebuješ bonding aby ti ho dali 😃

je to o operatorovi, nekdo ti da i na 20tku Terminatora, nekdo od 50tky.

"že jej mohou poskytnout pouze pro přípojky 250Mbit a výše...."
      doprhele vyse... jako jak vyse, jako na neexistujici tarif ?

O2 je peklo,kdysi znamymu se sluzbami za x tisic mesicne na ICO ho dat proste nesceli, pry to nejde, pritom bezne ovecce no problem, to byla pani jo atmosfera. Zjebal obchodaka od zhora dolu a zpatky at se snazi a za 3 dny byl terminator doma.

K 250tce ho Giganet dal zcela automaticky, uz nevymejsli bejkarny s drahymi VDSL2 Profile 35b modemy. Obecne kde je terminator, tam jsou nulove problemy. Netreba ho restartovat, pokud neco exne, tak vesmes mimo ustrednu a po oprave se samo chytne a vse jede dal.

zajdee B60A je majetek CETINu, je fascinující, že ho má někdo drzost prodávat.

Pokud operátor umístí k zákazníkovi Terminátor, ten je stále majetkem CETINu?

zdeneksvarc
        neumistuje ho operator, ale Cetin 😉 a pokud vim, ano takto umisteny Terminator je stale majetkem Cetinu. I kdyby za nej sceli treba 50kc, stale dobry vzhledem k bezne cene s tim bonusem, ze kdyz exne, Cetin dojede, vymeni a frcime dal. Cekam uz jen na nastupce, co bude umet bonding 2x250M 🤩 kdyz uz se v tom hrabeme, nevime nekdo jakymi rychlostmi jsou pripojeny rDSLamy v ramci optickeho privodu konektu ?

zdeneksvarc To je dobrá otázka. Při výpovědi ho zpět nechtějí (vlastní zkušenost) a žádná smlouva o pronájmu Terminátoru s CETINem uzavírána při zřízení služby pokud vím není... Ve smlouvě s Metronetem je/bylo jen "hodnota zapůjčených zařízení: 0 Kč". Myslím, že to započítávají mezi "drobný materiál použitý při instalaci" a prostě to neřeší. Cena jednoho kusu musí být při tom velkoodběru dost nízká. Celkem chápu, že se jim nechce stahovat, testovat, kontrolovat a kompletovat stažené kusy, tipnul bych si že by to vyšlo dráž než je cena nového.

jcltm smlouva se na to sice neuzavira, ale osobne jsem pri zrizovani bondingu mel na predavacim protokolu MAC adresu Terminatoru. 🤔

zdeneksvarc Je to tak. (Uz to tu padlo, umistuje ho tam CETIN.)

pcwifi Kdysi jsem se na to ptal, pry to byl vetsinou jeden gigabit. Dneska uz to samozrejme platit nemusi, naroky rostou...

zajdee Jestli je stále CETINu a nechce ho zpět, bude mi tedy CETIN platit za to že ho u sebe skladuji? Tohle mi přijde divné. Čekal bych, že když ho CETIN po ukončení nechce zpátky, stane se automaticky majetkem zákazníka.
              To je jak kdyby mi po předchozím WISP zůstal kabel na střechu (který byl nainstalován v rámci instalace řekněme za 1 Kč), kabel by využil nový WISP a ten starý by si pak pro kabel po letech od výpovědi přišel...
              CETIN sice Terminátor opravdu umísťuje, ale pokud vím, neexistuje o tom žádná smlouva mezi mnou a CETINem. Ve smluvě s ISP není o Terminátoru ani čárka. Podle mě k tomu přistupují stejně jako ke kabelu který tahají domem + zásuvce, tj. neřeší to. Zajímavé by bylo, jestli by při znovuzřízení zrušené přípojky s Terminátorem přivezli nový, ale tipnul bych si že jo.
              Nijak si na to ale nemohu stěžovat, alespoň mám u sebe náhradní kus pro případ odpálení Terminátoru bouřkou na jiné přípojce, nebudu muset čekat na technika 😉 Co jsem nevyzkoušel (nemám už kde, všude na VDSL už mám Terminátory), jestli by se Terminátor chytnul i na přípojce kde je teď jiný modem. Comtrend se podle zkušeností někoho zde s fora na přípojce s Terminátorem chytne, tak předpokládám že by to asi fungovalo.

pcwifi neumistuje ho operator, ale Cetin 😉

Neumisťuje ho CETIN, ale kontraktor CETINu. Chceme se handrkovat? 😉

Tedy zpátky k otázce, opravdu je Terminátor majetkem CETINu, ať už jej fyzicky umístí u zákazníka kdokoliv? De iure.

o 2 měsíce později

ad 1) - kde to alespoň trochu dávalo smysl, snažil se Cetin připojovat dslamy 10G. Tedy né všude, ale většinou. V podstatě tam většinou není agregace, omezují to jenom kabely a jejich přeslechy.
                ad2) - Čím je menší poskytovatel, tím víc se snaží o zákazníka a rád dá terminátora apod. Bohužel je to desetikorunový business, a nikomu se když nemusí, dávat terminátor nechce. Je to 20 Kč bez DPH z jeho kapsy.
                ad3) - Terminátor je pro operátory úplně super v tom, že se o něj dá skvěle dělat diagnostika. Funguje tam vectorig lépe a tak. Ale zajímalo by mě, zdali když vezmu starý terminátor, a prdnu ho na jinou linku, zdali bude fungovat. Dle mého ne, protože není v jejich systému zaveden. Když se dá na nebondovanou linku tak určitě nikdo druhý pár nezapne, takže to fungovat též nebude. Ale jenom pro vectoring by mě zajímalo, jestli se tam terminátor z trhu rozfunguje. Nevyzkouší někdo?

justme známý koupil terminátora na bazaru, nasazen na nebondované lince a funguje dobře. Vše proběhlo automaticky

justme ad3) zyxel vmg co koupíš na netu zprovozníš ALE jsou dvě varianty (50 a 60) tuším, ale jen jedna funguje u nás, a dostaneš ho koupit pokud se nepletu jen s RJ11/12 nikoliv s RJ45, jediné co nemám ověření je, zda jde zprovoznit i bonding..co se týče přenesení jinam tak ne pouhé plug&play nestačí, CETIN terminátor je registrovaný v sytému k dané lince, a spravován protokolem TR069, takž ho ani nijak nepřenastavíš, ale cetin by to měl přenastavit na žádost....

ad2) snažím se už několik týdnů vymámit terminátora z T-Mobilu ale bez bondingu 2x100 mi ho prý prostě nedají, a vnucují mi jakýsi prémiový router místo 3312 která je po 2 letech K.O. a nejsem schopen jim vysvětlit, že potřebuji jen tupý převodník protože za tím stejně mám mikrotika a unifi - neví někdo jak na ně?

RandomUser je otázkou s čí "smlouvou" se spároval, nebo se terminátor neregistruje? já mám informace od technika co je montuje, že se registruje do sítě a přenést jinam nelze bez zásahu

theitman Musíš to mít od TMO? Zajistil bych ti ho, ale u jiného operátora

theitman normálně Plug&Play, nic nemusel dělat. A registruje se normálně, linka 50/10 jede jak má.

📡 Telekomunikace.cz