(PilsFree) Tváří se jako spolek a zisk za připojení k internetu nedaní
kozlicek jakože co se technické stránky týče, tak toho dokázali hodně. Ovšem dál k tomu psát nebudu jelikož nechci rozpoutávat žádné rozepře
Nebudu hodnotit technickou stránku, předpokládám, že jim síť funguje dobře, ale... Proč jsou při této velikosti spolek? Chápu, že tak před spoustou let začali, ale proč v momentě, kdy věděli, že z toho bude regulérní komerční business se nestali firmou?
Na brněnsku jsem se historicky potkával se spolky Oslavany.net a Nová Morava. Oba mají x tisíc zákazníků, ale jsou stále spolek? Vedle toho všichni ostatní ISP v daných lokalitách jsou firmy (ať je to s.r.o., a.s. nebo fyzická podnikající). Ja v tom účelovost vidím a nemyslím si, že je to správně.
Asi stejné jako rozdělit firmu na více celků, které netvoří obrat větší než je limit pro plátcovství DPH. Díky těmto "firmám" a "spolkům" a dotacím pak je ta podnikatelská soutěž taková zajímává, že?
RandomUser jo to jo.technicka vec je jedna, ale pravni (dulezitejsi) druha.
magic Vtip je v tom, že většina těhlech spolků vznikla a vyrostla díky neschopnosti regulátora a velkého monopolního operátora dodat lidem rozumné připojení k internetu. Kdyby tady v devadesátých letech bylo konkurenční prostředí, tak by ty spolky vůbec nevznikly.
Teď je množství "klientů" trnem v oku těch velkých kluků, co spolu mluví, protože jim krátí jejich oprávněné zisky. Takže využijí všechny prostředky, aby jim naházeli klacky pod nohy. Až s nimi skončí tak jsou další na řadě menší poskytovatelé.
Velká část spolků v ISP segmentu už měla být firmou, ale co když je tu černá (nebo bílá ?) ovce, která to chce dělat z přesvědčení komunitně, neziskově ? Jet formou spolku má výhody i nevýhody a není to tak jednoznačné ...
Od jaké velikosti už to nemůže být spolek a musí to být firma ? Rozhoduje tedy velikost ?
Jakou má subjekt zvolit právní formu, pokud chce fungovat neziskově ? Hlavním cílem firmy je podnikání a zisk ...
Jak se má spolek transformovat ve firmu, aby to bylo právně v pořádku ? Přeci jen vlastníky sítě jsou všichni členové ...
V čem je ISP segment jiný než třeba sport, myslivci, rybáři ?
kozlicek např. Sokol, Junák nejsou úplně malé spolky a stejně tak u těch rybářů stačí aby vlastnili nějaký ten rybník a už tam lítají nemalé peníze. Když si myslivci nebo pejskaři zvednou příspěvky, aby si vybudovali zázemí - klubovnu nebo tak něco, tak je to špatně ? Je někde limit obratu pro spolek ?
Naprosto špatně je pokud někdo kreje podnikání spolkem, o tom žádná. Jen říkám, že velikost není známka neziskovosti nebo podnikání. Takový červený křiž taky funguje neziskově a přitom je docela velký / známý.
kozlicek
Ano.
I malý rybářský spolek má cca 1000 členů (město 10 tis obyvatel). Pokud si spočítám členství 400–1200,- (zavádějící je, že pokud je člen udržovací nebo aktivní, tak ma jinou hodnotu) mělo by to být jednotný. Roční povolenka 1000,-, brigády 800,- Takže jsi hned na příjmu 2,5M a pokud to hned utratí, tak je obrat 5M. Nehledě na to, že spousta rybářských spolků prodává ryby, prodává povolenky nečlenům a i tak z to daň neodvádí. Nechci hájit PilsFree. Na druhou stranu pokud přijmu členský příspěvek a otočím ho do sítě, tak mám uznatelný náklad a vysledek daně je 0. Horší je to s neuznatelnými náklady jako jsou právě valné hromady.
Když už tedy postavíme rovnocenně Pilsfree (a jemu podobné "komunitní spolky"), Červený kříž, Junák, myslivce (což je dle mého názoru nesmysl, ale budiž ), může taková černá (nebo bílá?) ovce, být třeba s.r.o., které všechen zisk vrátí do rozvoje sítě, co nejde proinvestovat tak formou sponzorského daru dá jinémým místnímu spolkum na provoz (třeba dobrovolným hasičům), třeba tak.
Vážně si myslíte, že PilsFree s nějakými 38 tisíci členy je čistě komunitní záležitost?
Jinak jak transformovat spolek ve firmu. Právník nejsem, ale nemyslím, že něco jako transformace je možná. Ale zase si dokáži představit model:
V momentě, kdy si řeknu, že z toho budu mít komerční business a ne pouze komunitní záležitost, založím svoji firmu a spolku nabídnu, že odkoupím majetek (který se rozdělí mezi členy spolku) a zajistím kontinuitu dodávané služby všem, kdo o to budou mít zájem. To by legální a férové být mělo.
selic
Souhlasím se zásluhami spolku, ale tak stejně zde byli (a ti co neprodali případně neskončili jsou) malí lokální operátoři, kteří začali v době, kdy u nich nic rozumného nebylo.
Nevím, kdo jsou podle vás velcí kluci, já pracuji pro operátory (párkrát jsem měnil) s počtem klientu v rozmezí 5-20 tisíc zákazníků a spolky, které jsem uváděl jsou mně trnem v oku.. tak nevím jestli jsem taky ten velký kluk .
michal92 Kdo má být s.r.o. ? Červený kříž nebo Junák ? Pokud někdo je neziskový subjekt, tak by měl mít právní formu neziskovou a ne udělat firmu (tj. subjekt založený za účelem zisku) a následně se chovat neziskově. Neziskovka maskovaná za firmu je stejná prasárna jako podnikání maskované za spolek.
Počet členů není rozhodující, ostatní zmiňované ne-ISP spolky s tisíci členy nikdo nezpochybňuje. Tim neříkám, že to je v konkrétním případě tak či tak, ale počet členů není argument. Je jasné, že řadoví členové se více vezou a vedení více maká.
Ad transformace - pokud si řeknu, že z toho chci mít podnikání, tak musím celou síť koupit a ona by měla následně generovat zisk, aby se mi moje investice vrátila a alespoň nějak zhodnotila. Správná spolková síť zisk negeneruje - živí sebe a svůj rozvoj. Navíc ten kdo by o tohle podnikání měl zájem, je angažovanej v tom spolku (např. na pozici radního nebo i předsedy), takže by prodal síť sám sobě ?
Netuším co nás vede k té nenávisti ke spolkům.
Rozhodnutí velké části nás co tu jsme bylo jasné, buď budeme budovat něco svého (SRO).
Nebo budeme stavět něco komunitě (sdružení, spolek) ale s tím, že nám to nikdy patřit nebude.
U spolku není běžné, že to člověk na důchod prodá a 20 let práce přemění třeba na chatu u moře.
V samé podstatě, i velká část SROček je členy nějakého sdružení, např. NIX.
Nemalá část nás vyrůstala třeba jako skauti, v pokročilém věku někoho třeba oslovila myslivost nebo rybaření.
Je důvod k likvidaci spolku, že činnost kterou vykonává se postupem času stala běžným účelem podnikání?
Nebylo by více férové, kdyby stát jasně určil pravidla, například úpravou zákona, kde by bylo jasně napsáno, zda členské příspěvky podléhají dani či ne ?
Před patnácti lety jsme byli rádi, že nemusíme vytáčet dial-up a s tím nám pomohly podobné spolky, které doplnily v té době nefunkční telecom.
Vydávaly se oslavné články o tom, jak si komunita buduje vlastními silami výrazně lepší síť než byla dostupná komerčně (i když se to plácalo v podstatě z ničeho), lidi to nutilo spolupracovat, což by mělo i pro dnešní roztříštěnou a sobeckou společnost dost ozdravný efekt.
Postupem let se však nálada ve společnosti změnila směrem, kdy si vše zaplatíme, nemáme důvod spolupracovat a někdy i do stavu kdy si dělají lidé naschvály.
Často je pro "dnešního" člověka problém pochopit, že někdo něco dělá dobrovolně, jen pro to, že ho to baví nebo je to prostě potřeba.
Úspěchy některých spolku netkví v tom, že neplatí daně (ono kolik daní si vezmete na subjektu, který každý rok z principu začíná a končí s 0) , ale spíše o motivaci lidí něco vybudovat, bez ohledu na svou odměnu.
Spolek by byl asi v pořádku, ale ukaž mi jiný spolek který má přes 30000členů. Myslivci ani skauti by tohle nedali podle mě ani celorepublikově.
Oni hranice jsou dané, ale spolek by to musel vykazovat jako klasickou činnosti - členové (technici a všemožné profese členové klidně s odměnou)a zbytek mít jako klasickou výdělečnou činnost. To že to schovali za členské příspěvky a budou se tvářit že to je ok byla jen otázka času.
Kdysi bylo kdysi a bylo to jak píšes, že se parta nadšenců dala dohromady a udělali něco co komerční sféra neuměla. Ale všechno je taky o velikosti.
Proto mají spolky daleko volnější pravidla protože se počíta s tím že to je jen "hrstka" lidí a není důvod je přece drtit papírama. Ale pokud je "spolek" desetitisícové stádo tak to už není uplně v pořádku ne?
dantasik
Skauti 73 000 členů
https://www.skaut.cz/skauting/fakta-a-cisla/
Sokol 160 000 členů !
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sokol_(spolek)
Myslivci aktuálně 60 000 členů, ale bývaji jich i 2x tolik.
https://www.lidovky.cz/domov/mladym-se-do-kamizoly-nechce-pocet-myslivcu-se-v-cesku-propada.A200115_161512_ln_domov_ele
ČSTV 1,3 milionů členů !
https://www.czechtop100.cz/cs/projekty/mapa-uspechu/videa/detail/ceska-unie-sportu-10914
Počet členů Pilsfree sám o sobě zas tak unikátní není.