ludvik Hele to co je spolek a co je firma je asi jasne ... Ono by slo klidne udelat i spolek uvolenych strev a misto verejnych zachodku to bude ZS ... proste nez pujdes vykonat potrebu, budes muset byt zaregistrovan ci se hned zaregistrovat, uhradis denni poplatek a pujdes vykonat
Kdyz byl covid a zavrene hospody, tak proc nikdo nedelal ZS dobreho jidla ... preved si to na stejny priklad o par radku vys
ZS dobreho jidla bych videl tak, ze by kazdy mohl prijit i s potravinama, uvarit, podelit se s ostatnima "zadarmo" a zas jindy by nekdo dalsi uvaril pro ostatni ... Ne ze za "prispevek" dostanes uplne kompletni sluzbu a kdyz neco budes chtit ci potrebovat, tak zvednes telefon a proste si to obejdnas
(PilsFree) Tváří se jako spolek a zisk za připojení k internetu nedaní
V tvé hlavě bych tedy žít nechtěl ...
- Upraveno
iTomB Naneštěstí tvá neznalost je očividná a patrně si to musíš vybíjet animozitami. Já se k tomu snižovat nehodlám. Takže se to pokusím uvést na pravou míru, nikoliv podle dojmů, ale podle skutečnosti. Mimochodem sdružení, které působí v internetu, jsem uváděl jako podporu toho, že internet je plný spolků a sdružení a neměl to být argument kdo co platí, nebo neplatí. Špatně konotuješ
1) Zájmová sdružení, která mají za členy organizace / subjekty, nikoliv fyzické osoby, nebyla nikdy osvobozena od dani z příjmů za členský příspěvek. Proto platí CESNET NIC.CZ atd. Zákon pravý, že spolky co sdružují členy (fyzické osoby), jsou osvobozeny od daně z příjmů z platby za členský příspěvek.
2) DPH spolky začaly platit v momentě změny zákonů o DPH, tuším od roku 2019. Změnil se zákon, spolky začaly odvádět DPH. Ale o DPH daný spor není, jen ty ho občas vytáhneš na podporu argumentu, jakou měli komerční "připojovatelé" nevýhodu.
Tvrdit tady, že spolky něco měly platit a neplatily dle zákona je zcela mimo. Ukaž mi prosím ten zákon, který spolky porušují.
Spor o který tu jde je to, zda budování sítě / internetu a poskytnutí možnosti se členům spolků k síti / internetu připojit, je podnikání či nikoliv. Zda internet je komodita, kterou mohou provozovat a budovat je komerční subjekty a stát. Protože podnikání ve spolku jako primární cíl je nezákonné.
Myslím si, že Internet není komodita a není jen komerční, nebo státní a sítě, které tvoří internet, byly a jsou jak komerční, státní, soukromé (ve smyslu jedné osoby), tak i spolkové. Z toho vyvozuji, že pokud je něco špatně a pokud tu někdo nadává na spolky a stěžuje si, jaký je komerční poskytovatel chudák, pak byste měli spíše nadávat na zákony a zákonodárce, kteří to umožnili, nikoliv na spolky, které sdružují fyzické osoby a řídí se také zákony.
Osobně mne tato snaha ze strany FU připadá jako snaha "komercializovat" internet a děsí mne to nejen z podstaty svobodné a bezproblémové výměny dat mezi sítěmi, ale i s ohledem na síťovou neutralitu, jako se to stalo v USA.
vzhledem k tomu že tu máš registraci 7 dní a obhajuješ plnou silou jednu stranu tak už víme kam patříš.
- Upraveno
hapi - A kam patřím, když mám jiný názor než někdo jiný? Proč to vlastně píšeš? Co je to za argument? Něco věcnějšího k tématu nemáš?
PS: A myslet si, že nějaká osoba je tu "krátce", protože její účet je tu krátce ...
Ono bylo i logické např. sdílení informací, rad a tak mezi různými poskytovateli internetu. Teď je spousta komerčních možností, lze si to objednat jako službu, outsourcovat, zaplatit.
Toto fórum bylo myslitelné před deseti, dvaceti lety. Dnes už ne. Mělo by se vypnout. Každý dotaz obírá o peníze někoho jiného a nepřímo i stát.
- Upraveno
FYI: Provozovatel fóra je společnost Mona Ventures a.s., Příkop 843/4, 602 00 Brno
Příjmy i výdaje jistě poctivě účtuje a případný zisk daní. Včetně DPH.
Pointa byla jinde.
honzam No za mě je ta argumentace Sokolem validní, třeba rybáři jsou taky něco podobného. Taky tam je 95 %+ členů jen kvůli výhodám a k obojímu existují komerční alternativy. Jasně, platit daně by měly samozřejmě i spolky, ale jinak spolku jako takovém nic špatného nevidím, i když tam bude 95 % členů jen kvůli výhodám.
On by asi nikdo nic nenamital, kdyby ta jejich infrastruktura byla odstrizena od internetu. Proste jen takova velka lanka, aby mohli parit a sdilet fotky.
Taky by pak ale meli 35 clenu misto 35k.
okoun Komerčních tělocvičen/venkovních sportovišť taky existuje dost. Komerčních rybníků taky. Je to tedy důvod zakázat sokola?
A ta elektřina? Úplně stejnou logikou je doplněk připojení sítě PilsFree do internetu...
Chápu, že pro mnohé zde jsou spolky "konkurence", ale prostě na nich nic špatného nevidím. Samozřejmě s tím, že daně by měli platit jako kdokoli jiný.
Dodám, že nejsem členem žádného internetového spolku.
jcltm diskuze ale přece není spolek ano či ne. Spolek a spolková činnost je naprosto cajk, jen ať vznikají. Spor je o to co je a není komerční činnost a komerční služba.
Tady v tom navařil bramboračku předevčším stát, který vytvořil dost nejednoznačný pravidla a sám se v tom plácá. Chápu co tím zákonodárce na začátku myslel, ale moc se to nepovedlo.
Pokud vykročím ze svojí bubliny (páč daně nejsou nic jiného než násilná loupež), pak by IMHO podmínky měli být nastavené stejně pro všechny včetně (ne)placení daní s lepší možností snižování daňového základu při dobročinnosti. Třebas podobně jako v případě vědy a výzkumu (což teda slušně zničili finančáky pod vedením Andyho, Šíleny a jejich kata Janečka). Tenhle princip byl fajn a celej problém by transparentně řešil.
"Kurva", já bych tu tak rád diskutoval, ale bojím se, že jakmile napíšu do tohoto vlákna, tak se tu hned objeví ta entita se spousty smajlíkama a včera vytvořeným profilem.
Tak se těm, co mě znají a předpokládají, že se k tomu budu vyjadřovat omlouvám.