iTomB Naneštěstí tvá neznalost je očividná a patrně si to musíš vybíjet animozitami. Já se k tomu snižovat nehodlám. Takže se to pokusím uvést na pravou míru, nikoliv podle dojmů, ale podle skutečnosti. Mimochodem sdružení, které působí v internetu, jsem uváděl jako podporu toho, že internet je plný spolků a sdružení a neměl to být argument kdo co platí, nebo neplatí. Špatně konotuješ 😉
1) Zájmová sdružení, která mají za členy organizace / subjekty, nikoliv fyzické osoby, nebyla nikdy osvobozena od dani z příjmů za členský příspěvek. Proto platí CESNET NIC.CZ atd. Zákon pravý, že spolky co sdružují členy (fyzické osoby), jsou osvobozeny od daně z příjmů z platby za členský příspěvek.
2) DPH spolky začaly platit v momentě změny zákonů o DPH, tuším od roku 2019. Změnil se zákon, spolky začaly odvádět DPH. Ale o DPH daný spor není, jen ty ho občas vytáhneš na podporu argumentu, jakou měli komerční "připojovatelé" nevýhodu.
Tvrdit tady, že spolky něco měly platit a neplatily dle zákona je zcela mimo. Ukaž mi prosím ten zákon, který spolky porušují.
Spor o který tu jde je to, zda budování sítě / internetu a poskytnutí možnosti se členům spolků k síti / internetu připojit, je podnikání či nikoliv. Zda internet je komodita, kterou mohou provozovat a budovat je komerční subjekty a stát. Protože podnikání ve spolku jako primární cíl je nezákonné.
Myslím si, že Internet není komodita a není jen komerční, nebo státní a sítě, které tvoří internet, byly a jsou jak komerční, státní, soukromé (ve smyslu jedné osoby), tak i spolkové. Z toho vyvozuji, že pokud je něco špatně a pokud tu někdo nadává na spolky a stěžuje si, jaký je komerční poskytovatel chudák, pak byste měli spíše nadávat na zákony a zákonodárce, kteří to umožnili, nikoliv na spolky, které sdružují fyzické osoby a řídí se také zákony.
Osobně mne tato snaha ze strany FU připadá jako snaha "komercializovat" internet a děsí mne to nejen z podstaty svobodné a bezproblémové výměny dat mezi sítěmi, ale i s ohledem na síťovou neutralitu, jako se to stalo v USA.