mtw
Zdravím, jestli jsem někde neodpověděl, pak proto, že jsem to nejspíš přehlíd, ne že bych se odpovědi bál. Přece jen na tomhle fóru nejsem denně a svojí práce mám docela dost.
Než odpovím na zbytek, předem předestírám, že nejsem příznivec regulací a řízené ekonomiky, tuhle diskuzi si nechme jinam, budu odpovídat z čistě pragmatického úhlu pohledu. Telekomunikace jsou (nejen) v EU silně regulovaný business a pokud v nich chci podnikat, musím z toho vycházet, ač politicky patřím do přesně opačného rohu ringu,
Jo a bude to delší ...
Popsat jak se dělá lobbing na veřejném fóru plném anonymů (a nic ve zlém, ale ani ve Vašem případě nevím s kým mluvím, a tohle osobně považuju za velký mínus tohohle fóra, já se pod svoje posty podepisuju) asi není úplně dobrý nápad a upřímně na to nemám moc chuť, alespoň jít do podrobností.
Předně si člověk musí stanovit nějaký cíle, srovnat je s reálnýma možnostma. Pak musí pro prosazení těch cílů většinou hledat spojence, občas se to hraje něco za něco. K tomu musíte sbírat informace a vědět, jinak Vás spousta lidí umí tahat za nos. Věšet na nos bulíky umí v tomhle oboru (skoro) každej. Mluvit se zainterosavanýma - politiky, úředníky, opionion makery, novináři a dál. Vysvětlovat co a proč chcete. Konzultovat a hledat cesty. K tomu všemu musíte jednak rozumnět právu, telekomunikacím, ideálně obchodu a ještě na to mít povahu (tu já nejspíš nemám, neumím být za dobře se všemi). Někdy je to složitý, někdy poměrně jednoduchý. Občas narazíte na lidi, co nemaj problém vás pochopit, a najdete cestu - to se nedávno podařilo u jedné celkem zásadní věci, která se části trhu velmi intezivně týkala. I ti uředníci jsou občas normální lidi. Občas narazíte na stěnu se kterou se nedá hnout. To se stalo třeba u §82 a §84 hazardního zákona, kdy Závodský nebyl ochoten poslouchat jakékoli argumenty a Andyho hlasovací mašinerie to projela natvrdo. Ale povedlo se z původní představy DPI filtrů (což by vás stálo miliony) přesvědčit MF k v podstatě neškodné a nenákladné cestě přes DNS. Na tomhle tehdá makalo spousty lidí a díky tomu nemuseli ISP ty kačky utrácet. Proběhlo několik snah zpoplatnit pásma s generální licencí pro komerční použití. A hromada dalšího proti čemu je pár formulářů prkotina. Nemám problém se někdo potkat na kafi a popovídat si o konkrétnostech, ale na tohle fórum k tomu víc psát nebudu. Sorry, doufám že to chápete.
K tomu všemu potřebujete prostředky - těmi jsou čas a peníze. Proto vznikají asociace, protože je to drahá sranda. Důvodů pro asociace je víc, páč stát nechce jednat napřímo s komerčním sektorem. EU lobbing tady skoro nikdo nedělá, mimo DT/TM, matky VDF a možná PPF páč to je fakt drahá sranda. To co se děje u nás, se ovlivnit dá. Velmi často úřady něco co přichází z venčí totálně zvojtí. Příkladem je srovnávač - kodex říká, že v zemi má být alespoň 1 nezávislý srovnávač telco služeb. ČTÚ nic neřešilo a hned se hrnulo do implementace. Jak to dopadlo víme všichni. A tohle se třeba dalo změnit. Jen by se tomu musel někdo věnovat. Velký trojce to nevadilo, takže jejich asociace mlčely ...
To že je někde nějaká asociace nestačí. Jednak každá asociace je o kompromisech a pak členové s tou asociací musí mluvit. Moje zkušenost z ISPA byla "velký ticho", prostě spousta lidí nesledovalo co se děje a i když jsme jim něco rozeslali buď to ignorovali nebo pustili hned druhým uchem ven. A pak se divili ...
K těm asociacím - už to tady částečně padlo - je ČAEK (PPF a TM), APMS (mobilkáři), APKT (kabelovky, řeší hlavně autorský práva, TV vysílání), VNICPT (Dial, Vodafon, menší ISP). Pak ISPA, kde jsme IMHO do regulatory svýho času docela dělali, zakládali jsme VNICPT (kam nakonec odešel Jakub Rejzek) a další, ale po odchodu Rosti Kocmana na post předsedy ČAEK (což o jeho práci a její kvalitě taky něco říká) je činnost ISPA v tomhle spíš ... no radši se hodnocení zdržím, přece jenom jsem v tom byl kdysi interesovanej. Pak je tu Klastr, který zastupuje zájmy Martina Šiguta a.k.a. PODA. Částěčně jsou aktivní další spolky - ICT Unie, SPIR, HK, ... Vím, že něco má ještě Michal Peterka, ale upřímně Michal je někdy až moc buldozer. Má hromadu dveří zavřenejch, lobby se dělá jinak.
Buď si vyberete nebo můžete založit další a nebo ... těch cest je prostě víc. To co jsem se snažil říct je prostě to, že DLE MÉHO NÁZORU obecně alternativci regulatory dost podceňujou a pak se tady diví co zase přišlo, často i rok s křížkem po funuse.