• xDSLVDSL
  • CETIN a rychlost max 20 Mbit, přitom sousedi mají 100 Mbit

janconka jj, to se taky stalo ... Bohuzel dotazy dal a porad dokola ... Tak par lidi reagovalo ostreji a ja se nedivim ...

Vsem, kteri poskytli cenne rady, moc dekuji za ochotu a nasmerovani.

o 11 dní později

gawagandalf
možná by jste se měl ptát s pokorou, lidi kteří jzde jsou a snaží se poradit ve velké části začínali jako garážníci, a ne nás urážet u názorů co se vám nelíbí.
ps: kvalita kabelu může být různá ikdyž je doveden do několikda domů (může tam být zatečená spojka , může být poškozen při pokládce, může tam být souběh se silovým vedením, může být už "moc" služeb ...) nebo také může být chyba v systému a špatně se zobrazovat (to jsem řešil minulý měsíc nam mapami v cetinu) a asi nejjednodužší je si pár dní počkat na odpověd vašeho poskytovatele

oooo jak tady by se hodil vztyčený prst... dolu? .👎

Tak mu konečně někdo napište, že tohle je fórum pro telekomunikační operátory a nee support pro jejich zákazníky 😂

mac78 na starém fóru je přímo sekce "Dotazy od zákazníků" 😃

gawagandalf pohoda, mi to nevadí, jen říkám že na old fóru na to byla přímo sekce 😃

gawagandalf A jakej ty jsi pracovnik ci nadsenec v oblasti telekomunikaci? 😃 Ty jsi jen end user, co chce lepsi internet pres VDSL na strukture cetinu ... 😃

iTomB presne tak a melo by se to FAQ zmenit.

o měsíc později

Tak pro info, jak to vse nakonec dopadlo. I kdyz byl DSLAM doslova za rohem, tak jeste nebyl pripojen a vsechny linky vedly do ustredny nekam kilometr daleko. Proto to slo pomalu, dalo se z toho vymacknout nejakych 35 Mbit (co staci na typickou rychlost linky 50 Mbit u operatora). Donesli Terminator (pry pro jistotu, ten umi daleko vic nez jen obyc modem), tak si rikam, kdyz uz, tak dejme bonding. V mezidobi jsem predelal kabelaz a najednou to slo 55 Mbit. Mylne jsem si myslel, ze to bylo tim mym zasahem do kabelu. Oni v ten samy den napojili ten DSLAM za rohem :-) Tak objednan 100 Mbit, po bondovani daval uplne v pohode 120. Technik rikal, ze je to min nez 300 metru k DSLAMu podle jejich analyzeru, tak si muzu objednat plnou linku. Objednano, zprovozneno, vali to 250/25 jak vino.

Mimochodem je tu mimo Cetin jak OmegaPlus (80/15), tak Tlapnet, ten dokonce i s 60GHz bezdratem (pry az 400Mbit), ale kabel je kabel a cenove by to bylo nastejno. Dalsi stace uz jen optika, treba jednou... :-)

Diky vsem za pomoc.

iTomB V dnešní době bych do ničeho jiného než do optiky nešel (na VDSL je prostě žalostně nízký upload), takže 60G je pěkná alternativa pokud ta optika není.

RandomUser No ale to ja nerozporoval ... Tady se resilo xDSL vs bezdrat.
          Dalsi pohled, ke kolika lidem dostanes se 60G vysoke rychlosti a ke kolika optikou? ...

iTomB Sry, já jsem chtěl odpovědět mu 😃
            Ale pravda, na 60G jde saturovat daleko více lidí, pokud to není panelák.
            Taky mám teď 60G 100/100Mbit a přes víkend jsem tahal zálohy, a jelo to tak 50Mb, ale to není problém technologie, ale jinde 🙂

Ja by som s kludom radsej to dsl. Na slovensku je to sci fi - vdsl nad 100Mbit, bonding sa nerobi. Ten kto ma stastie ma vdsl nad 60Mbit maximalne. Poviem uprimne. Na dsl je jediny a hlavny limit telefonny kabel nic ine. Kazdy dslam je na optike. Mikrotik 60g s limitom 8 klientov per sektor, limitom vzdialenosti, max 2 pouzitelne frekvencie... limit pocasia. Dalej limit uplinku sajtu, v idealnom pripade tak na 2x hop....proste vdsl bonding by som si s kludom dal. Ale sme prevazne na wisp fore takze dsl tu nemate moc radi 😃

gemb gemb Tak jasný, u nás je na DSL de facto vyhrazená rychlost podle CETINu. U mě na adrese konkrétně 100/20Mbps v bondingu, ale to je prostě pomalé.. Navíc kopáči tu kdysi překopli kabel, takže fyzicky tu ani žádný není.

gemb Dobře postavená 60ka co ti dá 99 % času rychlosti přes 800/800 s pingem do Prahy 4 ms je za mě o několik levelů výš než VDSL, kde ti i u vedení v zemi odpálí větší bouřka modem (a může s sebou vzít i něco dalšího - kolik z vás má přepěťovku např. https://www.elima.cz/v/64915/a07120-dl-vdsl3-prepetova-ochrana-vysokorychlostnich-linek-adsl2-vdsl2-vdsl2-vdsl3-saltek - na bonding třeba dvě) nebo ti to minimálně na pár desítek minut spadne.
              Mám na monitoringu jak 60G PtMP přípojku tak VDSL a mohu říct, že ta 60ka padá míň než to VDSL.

jcltm ale kolko ludi s tym obsluzis...aj z pohladu ISP...par kusov pri sucasnych MK. VDSL obsluzi kludne kazdy dom v dedine.

📡 Telekomunikace.cz