Puski Unifi jsem zažil ve větší síti o počtu zhruba 20ks. První věc mě naštvala, když ukončili support starších zařízení, možná jsem byl mimo, ale měl jsem pocit, že ještě rok před ukončením se daly normálně koupit (tuším AP LR nebo jak se jmenovali). Další věc je ten hrozný omalovánkový management, kde se fakt blbě hledají pokročilejší funkce. A když se to člověk naučil, tak změnili celý GUI k horšímu. Naštěstí to šlo provozovat se starým GUI. A zásadní vada je nevyzpytatelnost těch krámů po různých upgradech. Někdy byl potřeba downgrade, někdy bylo potřeba vlézt do jednotky přes SSH a kompletně vyresetovat, protože si po upgradech pamatovala nesmysly a blbla, přes management to samozřejmě opravit nešlo. Celkově to na mě působilo spíš jak řešení na doma nebo do firmy o pěti lidech. Jedno nebo dvě AP celkem dobře fungují, když člověk složí maturitu z ovládání. Celkově mám z Unifi pocit, že cena hrubě neodpovídá kvalitě. U starších AP pak ještě byla prasárna s 24V PoE, to už snad vymýtili. Ještě bych k tomu přihodil, že provozovat Unifi Controller na Windows byl zážitek, to vůbec neměli nabízet a měli nechat pouze verzi pro linux. Jedno z mála plus byla široká nabídka modelů včetně venkovních a opravdu solidní dosah.
Trnec CAP AC mám, dosah nic moc, CAP AX bude stát podobně jako výše jmenovaná konkurence. Vzhledem k tomu, co Mikrotik předvádí u těchto AP a jak neodladěný jsou poslední dobou firmwary, tak hledám u konkurence.