iTomB jj stary pojede hez balicku wifiwave2...proste bud a nebo 😉 soucasne samozrejme bohuzel nee ;( byt by to bylo super...ale treba to jeste vyjde,hodne je to mrzi

krystofklima Ani Figu.. Vždy jenom jeden Balíček.. Zaručeně to smaže nevratně starý setting a dle mého je ta Wave 2 hodně syrová. V každém případě jsem deployment mezi zákazníky zatím zastavil. Vypadává, ztrácejí se L0 tunely mezi Capsmanem a Capama, respektive nepřenášejí - jako by vypadly ARP tabulky na chvíli) a po chvilce se to rozjede.. Zlatý řešení o Hua s jejich Meshem, bohužel je to blackbox, ale za to je to rock stable, včetně R-kovýho protokolu..

Kolobok Ty jo, tak nevím, jestli to píšu tak nesrozumitelně nebo jiným jazykem, Stary CAPSMAN tedy CAPSMAN_v2 pojede při starém balíčku wireless. Pokud nainstalujete nový balíček tedy WifiWave2 který nahradí starý balíček Wireless.NPK tak se dá nastavit nový CAPSMAN_v3
      samozřejmě vše staré se smaže....ještě stále nejasné ??
      s tím deploymentem bych byl také opatrný, prostě je to poměrně nové, v každé nové verzi změna....takže zatím starý a po AC zařízeních. Stejně vše mají všichni ještě na starých AC....
      kde je to nové, tak tam dávám občas taky AX kusy a k tomu dvakrát právě RB4011 jako řiditel, ale to jsem zatím instaloval dvakrát...a nikdo si nestěžuje, tak žiju v bublině, že je to OK ;-)

Kolobok capsman v3 dělá nějaký "tunely"? Vzhledem k tomu že se z toho stala prachobyčejná vzdálená konfigurace wifi rozhraní tak přišla už i o tunely, i o vlany, všechno se musí nastavit předem přímo na Cap jednotkách. Multi SSID po vlanech s tím bude harakiri.

Jo a taky mi to padá, Přijdu domů a telefon píše, internet nedostupný. Někdy se to rozhodně i v půlce dne kdy jsem s telefonem nikam nešel.

Taky to dávat mezi zákazníky nebudem.

hapi co jsem dal 7.9 tak mi to taky dělá nějaký trable, nechce se to přepínat mezi jednotkami když před tím s tím problém nebyl. Propustnost podle mě taky klesla. Když něco přidají tak něčemu uberou nebo totálně domrv**. Ostatně klasický Mikrotik a nové produkty. Ale už mě to moc nebaví. Jasat nad novýma vecma a pak čekat 2 roky na dolazeni. Přitom ten CAPsMAN by měla být pro ně priorita jestli chtějí konkurovat ostatním systémům. Epické YouTube video nestačí .

to víš, když musíš točit videa na youtube tak už ti moc času na ostatní věci nezbývá a že těch videí posledních dobou je relativně hodně. Aktuální stav napovídá, že staré věci zůstanou na capsman v2 a nové na capsman v3. Jak říká wikina tak na RB4011 s wave2 nefunguje 2GHz wifina... cool

hapi Ne VLANy na virtualech fungujou 😉 Aj pridani do bridge 😉 Co nefunguje, tak je na bridge VLAN filtering.
        Ohledne nedostupnosti, mas zaple RSTP?
        Jeste testuju a pak to sem hodim. Zatim nejvetsi problem mam s konfiguraci CAPsMANa a lokalnich radii.

myslím to tak že na capsman v2 stačilo všechno ovládat na capsmanu a cap jednotka si vytvořila sama i vlanu kterou to posílala ke gw. To už ted nejde, nebo už jo?

hapi Vsak si projdi co jsem psal, funguje to, otazka je, jak to donastavis ...

o 2 měsíce později

krystofklima Nevíte o nějakém plánu, zda je alespoň snaha na straně Mikrotiku to dotáhnout tak, aby Capsman byl schopný řídit jak starší N či AC jednotky, tak i nové AX bez ohledu na to, jaký ovladač (balíček) síťové karty jednotka používá? Mít dva kontrolery rozdělené podle typu zařízení přece nedává smysl, navíc když ani nemůžou být souběžně nainstalované na jednom RB.

radek_kovacik na toto odpověď mám a to oficiální. Že se o to velice snažili, ale nepodařilo se jim zachovat žádnou možnost kompatibility.
            ono je pravda, že přestup z obyč wifi na Wifiwave2 je asi sto let kupředu...pořád jsme nadávali, jak jsou pozpátku, tak jsou nyní trochu napřed ;-)
            a je to samozřejmě blbé, to je jasné. ale ty dva ovladače se prostě hádají, když běží současně /si myslím, jelikož to by asi byla jediná cesta/

krystofklima Spis to neumi ...
              V2 by si jen prebrala konfiguraci z noveho nastaveni (coz se da, ty udaje tam jsou), bezela by jako oddelena komunikace a zaroven by byla na jinem komunikacnim portu ... 😃 to je cele 😃 Pripadne by byla na stejnem portu, ale musel by byt pred ni wrapper pro ochraneni a spravnem rozdelenim zda V2 ci V3 ...

nic takového řešit nemuseli. Driver je jedna věc a konfigurace druhá. Stačilo striktně oddělit capsmana jako službu které je jedno jaký ovladač běží na caps. Tak jak se to dělá všude. Takhle není prakticky možné aby v jedné síti běželo ac a ax zároveň.

Problém je hlavně spíš tom že nemají dostatek lidí ve vývoji.

Tímto se krásně vyřešilo to co jsem říkal roky. MK na AP je prostě špatně

hapi v jedne siti to tak mame 😉
                RB5009 dela capsmana V2 a prvni AX dela V3.

já vím, ale to už si můžu napsat script který z hlavního zařízení (disc ac) vybere přes telnet/ssh/snmp ssid a klíč a nastaví si to solo bez capsmanu. A to vlastně můžou bejt ručně nastaveny všechny a nemusím se starat. Každopádně cesta zpět.

hapi Driver je jedna věc a konfigurace druhá. Stačilo striktně oddělit capsmana jako službu které je jedno jaký ovladač běží na caps. Tak jak se to dělá všude.

hapi
                  Přesně totéž si myslím taky. Navíc nutnost více Capsmanů totálně zabíjí původní myšlenku a důvod vytvoření celého tohoto systému:

1. Centrální správa všech CAP jednotek
                  2. Určitá inteligence při automatizovaném způsobu řízení všech Caps ohledně rozhození frekvencí, nastavení výkonu atd.

Více kontrolerů nebude vzájemně spolupracovat, tudíž bude automatika u každého z nich nastavovat nesmyslný frekvence a další parametry.

o 2 měsíce později

tak si s tím hraju 2 dny ve verzi 7.11.2 a katastrofa.

Přidám konfiguraci, nastavím provisioning, povolím cap i capsman, přepnu u wifin manager na capsman/capsmanOrLocal a nic se nestane. V popisu je že se to připojilo ke capsmanu (managed by capsman). V záložce Radios přibydou dvě další radia takže tam jsou celkem 4 ale radia jsou stále nefunkční. Musím označit dvě původní radia a stisknout Provision. Pak zmizí dvě radia co jsou na víc a radia začnou vysílat. Následně už nelze přímo u wifi iface cokoliv změnit a třeba je i zakázat nebo je vypnout z capsmanu nejde. Ok, vypnu capsman i cap a iface jedou vesele dál. Stále nelze ani zakázat přímo iface. Stisknu provising v záložce Radios a stále nic a to přitom už je cap disabled. Musím ještě zakázat provisioning položky (WTF?) a pak znova stisknout provisioning a radia úplně zmizí a za chvíli se objeví zase ty co se dají konfigurovat. Ovšem vyresetována.

o měsíc později

hapi Jo, tak to jsme už min. dva. Dostal jsem se do bodu, že obě wifi1 a 2 jsou "Managed by CAPsMAN", ale nevysílá to vůbec SSID, pokud wifi nastavím bez capsmana, tak běží. HW C52iG-5HaxD2HaxD

Takže obě AP vracím.

Dokonce jsem se dostal do bodu, kdy jsem z https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/WifiWave2 použil jejich základní konfiguraci a stejný stav, bez SSID. Na podporu jsem napsal, ale nepočítám, že mi někdo odpoví.

📡 Telekomunikace.cz