Tady bych jenom uvedl pozor jaký router budeš kupovat né všechny umí na pppoe vlany!
To že se za to připojuje vdsl modem mají asi na mysli ty vdsl modemy které umí na ethernetu (rj45) vytáčet pppoe s vlan.
Tady bych jenom uvedl pozor jaký router budeš kupovat né všechny umí na pppoe vlany!
To že se za to připojuje vdsl modem mají asi na mysli ty vdsl modemy které umí na ethernetu (rj45) vytáčet pppoe s vlan.
nečetl jsem úplně celou debatu, možná to tu padlo ale je dobrý říct že terminátor nemůžete zapojit kde vás napadne.
potřebuje dvě linky, takže to lze udělat jen tam kde do do domu/zásuvky vedou dva telefonní páry.
a ano terminátor čistě modem - krabička co spojí dvě linky a převede z telefonního drátu na ethernet, za ní musí být ještě klasickej router co vytočí pppoe
Nejsem teď doma , takže se nemohu podívat jestli tam mám jednu linku nebo dvě. Předpokládám, že to jde zjistit okem.
Díval jsem se na po eshopech, nemohl by pro můj požadavek postačovat Zyxel VMG4005-B50A? Rozdíl vidím především v tom, že 60A je dělán pro bonding (který já nemám) a taky na vstupu 60A má RJ45 , 50A má RJ11 (kterou mám já).
no 4 dráty tam mít můžeš ale jestli jsou aktivní, ti řekne jen operátor / cetin.
Mohli je někde po cestě "odbočit" k jinýmu zákazníkovi.
prosímtě a k čemu to vlastně chceš ? terminátor ti udělá z dvou linek jednu "lepší" = bonding
k ničemu jinýmu určenej není - neumí vyždímat rychlejší internet bez bondingu. Pokud tedy píšeš že bonding nemáš, tak nepotřebuješ terminátor.
teoreticky můžeš používat terminátor jen jako modem na jedné lince aby si za něj mohl dát vlastní pppoe router - klidně třeba mikrotik. Ale netuším na 100% jestli s jednou linkou terminátor využít lze.
Chci přejít z modemu od T-mobilu na modem s bridge, abych si za něj mohl dát svůj router. T-Mobile modem má upravený firmware a nelze přepnout do bridge módu (modem Sercomm speedport).
Jinak teď mám rychlost 250/25 (bez bondingu) - tj. předpokládám, že tato by nejela na jednom páru, ale jsem lajk, nerozumím tomu tolik.
jcltm Nebyl bych si tím tak jistej, vlany třeba má, ale nejdou nastavit na pppoe už jsem na to narazil u tp-linku nevím jak je to teď používám mikrotiky.
A jak píše předemnou pokud máš jednu DSL linku že asi ano tak terminátor je nakonfigurovaný na 2 linky (bonding) a netuším zda se bude dát použít.
Pokud tě někdo terminátor zapůjčí na vyzkoušení OK, ale rovnou ho kupovat nevím.....
Tady bych fakt šel stylem:
1.) Kontaktovat ISP že chci ten modem přepnout do bridge a vypnout wifi - pokud to u tohoto modelu nejde vyměnit za jiný model - máš to v pronájmu (já mám VMG3312-T20A přepnutý na bridge a jsem taky u T-Mobile)
2.) Pokud ti nevyhoví tak prostě za originál modem dát svůj a všechny porty přesměrovat na ten svůj a na modemu vypnout wifi.
3.) Podle rychlosti pokud nepotřebuješ profil 35b tak koupit nějaký starší za pár korun co má profil 17a a jde přepnout do bridge.
EDIT:
Pokud máš 250/25 tak můžeš mít jednu linku, ovšem pak potřebuješ profil 35b, takže musíš pohledat modemy co umí tento profil a jdou přepnout do bridge, ovšem těch na našem trhu nebude mnoho.
soban Umí to fakt většina, možná to nebude umět nějaký superlevný TPlink krám, jinak problém nebude. Ať klidně pošle co tam chce dát za router, není problém to ověřit. I nové verze WR841N to umí. https://www.tp-link.com/cz/support/faq/2721/
S operátorem jsem mluvil - nejdřív mi sdělil, že to nebude problém, po nějaké poradě s technikem mi sdělil, že u mě nebude bonding, takže Terminátora dodat nemohou a jiný modem, který by uměl jen bridge údajně nemají.
A bohužel neznám v mém okolí nikoho, kdo by mi toho Terminátora mohl zapůjčit. Jediné co mě napadá tak zakoupit oficálně na eshopu Zyxel VMG4005-B50A a v přápadě, že by nefungoval, tak bych jej mohl do 14 dní vrátit. Cena toho modemu není zrovna nízká cca 2.500,-, ale jsem ochoten to obětovat.
pisek3 To si kup radši na bazaru Terminátora, dá se sehnat výrazně levněji. Případně tedy ten Zyxel, na pronájmu se ti ta cena stejně vrátí. Fungovat bude, není důvod proč by nešel.
Jinak Terminátor se dává i na linky bez bondingu, a evidentně to lze i u T-Mobile - je ale potřeba na ně zatlačit...
drwiza
"nečetl jsem úplně celou debatu, možná to tu padlo ale je dobrý říct že terminátor nemůžete zapojit kde vás napadne.
potřebuje dvě linky"
wtf ? a od kdy ? muzu si jej napojit kde chci na 1 linku a bude se chovat jako bezny lepsi VDSL modem. A ohledne bondingu... Ale to uz tu bylo psano
pcwifi
kdyby si přečetl další příspěvky tak se to už vysvětlilo.
pro mě je terminátor zařízení určený v prvé řadě pro bonding, tak je všude i prezentnovaný, je fajn že si stejně jako už několik lidí před tebou řekl že lze použít i pro jednu linku.
je to jen o konektoru, prodávají se i redukce (pokud by si chtěl, není potřeba) a mají jednoduchý zapojení.
drwiza pro mě je terminátor zařízení určený v prvé řadě pro bonding, tak je všude i prezentnovaný, je fajn že si stejně jako už několik lidí před tebou řekl že lze použít i pro jednu linku.
Tohle je blbost. Většina operátorů Terminátor nasazuje na VŠECHNY nově zřizované VDSL linky, ať už s bondingem či bez. Na mnoha místech ho takto mám. To že někteří nenažraní jako O2 a TMO furt cpou vlastní modemy (často i za Terminátor) za šílené měsíční pronájmy je věc druhá. Ano, Terminátor umí bonding, ale taky umí na jednom páru profil 35b, což eliminuje koupi mnohdy dost drahého vlastního modemu. A pokud ho odpálí kdykoli bouřka, CETIN dovalí celkem rychle nový.
Redukce je k ničemu, RJ-11 do RJ-45 zapojit lze. U Terminátoru obzvlášť, protože v tom RJ-45 má jenom 4 prostřední piny.
Lidi, nedělejte z toho vědu, Terminátor i Zyxel umí bonding, ale fungují i na jedné lince. Naopak zařízení z ním musí umět VLANy, jinak to nebude fungovat. Třeba pro Mikrotik se dá bez problémů najít několik návodů, jak ho správně nastavit a normálně to funguje.
pro me je Terminator v 1 rade VDSL2 / 35b modem a az pak je ze umi i bonding. Prezentace ho jen jako bonding modem only je zcestna a jak tu uz leckdo rekl, me nevyjimaje, operatori ho davaji ( fyzicky doda Cetin) i k single linkam. Za me ho maj jen 2 lidi na single 250M, ale od osazeni jede paradne. Dalsich 20 lidi bonding linky a taky gut. Nechat si byt jen k 20M netu vnutit cokoliv jineho ( nejaky pasqil Zyxel ci ZTC za par stovek apod.) je u me temer nepripustny pokud tu sluzbu zarizuju pro zname apod. proste zkusenost je narozdil od jinych modemu skvela a toho se drzim.
Tak děkuji všem za rady a názory. Jsem tak nějak rozhodnut zakoupit starší Terminátor z druhé ruky, kdybych měl snad problém se zprovozněním, tak zde určitě napíšu.
📡 Telekomunikace.cz