Tx powet nikto neriesi a cela registracia je uplne k prdu....najlepsie ked mas sajt kde mas btsku orange, montuju ptp nray zakaznikom a hoc registruju tak sa kanaly aj azimuty casto prekryvaju...takze registraciu a vykony neprezivam.....osobne si myslim, ze vykon sa nemeni, ubnt wave ci 60lr resp vsetko s peraso cipom vie mat signal aj -30dbm takze nejaka regulacia ako je na qualcomme asi neni, ten ma proste -50 signal ci je to 100m alebo 1km spoj. Zmenou krajiny sa zmenia hlavne moznosti pouzitia kanalov.

tulo Tady asi došlo k nepochopení harmonizované legislativy. Pokud je mi známo, tak legislativa udává maximální spektrální hustotu EIRP. Tedy výkon/MHz. Dále je nutné zmínit, že se tato hodnota vztahuje ke střednímu ekvivalentnímu izotropicky vyzářenému výkonu (mean, tj. střední e.i.r.p.), tj. výkonu po dobu vysílání, který odpovídá nejvyššímu výkonu, resp. ke střední spektrální hustotě, tj. střednímu e.i.r.p. na 1 MHz. Po přepočtu na 2GHz šířky pásma dostaneš hodnoty, které se limitu nepřiblíží ani náhodou.
Tedy nP v 10MHz je oproti -1MHz o já nevím cca 8,5dB nižší proti 100MHz o -17dB u 1 GHz -25dB et vice versa.
Po přepočtení na 250/500/1000/2000/4000MHz kanál je tedy energetika někde úplně jinde..
Další věcí je, že se jedná o střední výkon, Je to walkie talkie, tedy klíčovací pomě 50/50 ti snižuje nP o další 3 dB, nedej bože, když budeš využívat TX v klíčovacím poměru 1/10 tak si o další 10dB dole. Vez, že v Perasu se harmonizaci věnují opravdu důkladně a ani takovej bastlíř jako je UBNT na tom moc nezmění, protože ty moduly prostě víc neumí.

V neposlední je nutné vzpomenout, že uvedením na trh se notifikovaná osoba zaručuje posuzovanému, že parametry zařízení jsou v souladu s harmonizovanou legislativou. 🙂

Kolobok Ja som chlapec z dediny, ktorý chcel zapísať poctivo do registračnej tabuľky v SR Wave AP a Wave micro + jednotlivých klientov. V tabuľke odo mňa chce teleoff vyplniť zisk antény + Tx do antény nič viac nič menej. Prezrel som si existujúce zariadenia, kde píšu iní operátori podľa mňa hocijaké bludy. Tak som preštudoval datasheet, tam som nenašiel nič, tak som sa opýtal supportu na ubnt, dostal som tiež šalamúnsku odpoveď.

Spektrálna hustota a pod. ma veľmi nezaujíma/nerozumiem jej,(predpokladám tak ako 3/4 ľudí čo sem chodia, len to nepriznajú) chcem to len zapnúť a používať, preto kupujem hotové riešenia.

• gemb replied to this.

tulo riesenie je jednoduche. Nic neregistruj a ked chces aby ten multipoint chodil co najlepsie aj tak treba freq 66 alebo 68GHz. Tieto ani nezaregistrujes u nas...zbytocne sa tym zdrzujes...nikto to nekontroluje, nic z toho nemas a ochrana voci ruseniu tiez neexistuje aj ked to mas regnute....moc riesis...

Takže si to zhrňme , ako prinútiť af 60 LR , aby používal maximálny výkon ? Z regiónu Severná Amerika ?Kde je povolený maximálny výkon . Funguje regulácia na základe GPS ??? Tam sa im potom lámu rekordy v dĺžke spojov . Keby tam dorobia aspon ATPC , nech si to v ťažšom počasí vyhúli výkon . Bol by vcelku dosť dobrý spoj na 3km .

• gemb replied to this.

sniper1 myslim si, ze to maximalny vykon vyuziva stale, na uisp desing si vies nahodit spoj a +- to sedi. Vykon na zaklade regionu si myslim, ze nie je...ak by aj bol tak k dobru mozno par dBm. GPS s regulaciou nema pri UBNT nic spolocne, jedine kde to fungovalo a obmedzovalo bola MIMOSA. Rekordy sa lamali aj v CZ niekde okolo 20km ale to nie su spoje na realnu prevadzku skor iba ukazka kam to dostreli a spoji sa. Treba si uvedomit ze V band rovnako ako E band su pasma kde to takto nefunguje a vykon uz voci zlemu pocasiu moc nezmoze. Na 3km silny lejak zhodi V aj E band spoje bez ohladu na vykon, je to skor o stasti ako prsi, ci na celej trase akym smerom atd. Jedine riesenie spolahlivosti je zaloha inym spojom nic viac, preto taka rada Wave ma integrovane aspon nejake 5GHz radio. Kde navysovanie vykonu na zaklade atpc ma vyznam su pasma 10-30GHz cca. Tam pridanie napr o 10 ci 15dbm ma velky zmysel a spoje preziju...pridat tento vykon na V a E bandoch ma ovela nizsi efekt + tieto spoje maju hranicu rozpojenia v rozmedzi okolo -70dBm, taka 11 ci 18tka bude drzat aj na -85 aj ked v biednej kapacite ale bude. Takze suma sumarom pri tychto vysokych frekvenciach je nizsia citlivost a zaroven vysoky utlm pri zlom pocasi...(dazd)

gemb No prostě se to chová už spíš víc jako světlo než jako rádio...

No to je fyzika. Vlna o delce 30mm (10GHz) je odolnejsi proti destovym kapkam vice, nez vlna 5mm (60GHz), ktera je snaze pohlcena.

Svetlo je jeste mnohem dal na spektru, pokud bych vzal jako referenci treba 1310nm, tak to je ~ 229THz (~ 229000GHz) 🙂

o 5 dní později

gemb Dám tam sólo spoj na 5Ghz Acckach , ako zálohu pre prípad pádu v lejaku . Musím vymyslieť , nejako aby sa to preplo na zálohu pri výpadku . Ideálne by to bolo routovať cez osfp , ale nechce sa mi tam dávať dva routre navyše . Aké sú skúsenosti s RSTP na mrkvotikoch ?

Chlapi ďalšia vec ktorá ma napadla pri 60Ghz rádiách ubnt . Má význam na to dávať radóm ? Tak sombnejak rozmýšľal čo sa deje pri daždi , ak by bola na plaste súvyslá vrstva vody asi to pri tejto frekvencii spoju nepomôže , keď má v ceste hneď vodnú bariéru

jcltm bohužel čerstvá zkušenost u af60 lr záda na sever a sítem se dostal nános sněhu. To stejné i v dešti

sniper1 Dám tam sólo spoj na 5Ghz Acckach , ako zálohu pre prípad pádu v lejaku . Musím vymyslieť , nejako aby sa to preplo na zálohu pri výpadku . Ideálne by to bolo routovať cez osfp , ale nechce sa mi tam dávať dva routre navyše . Aké sú skúsenosti s RSTP na mrkvotikoch ?

Uz je tomu niekolko rokov, ale RSTP na Mikrotikoch bol dovod, preco Mikrotik do nasej siete v podstate nesmie. RSTP fungovalo zvlastne, veci zobrazene v GUI nezodpovedali tomu co sa deje na sieti. Mesiace komunikacia fungovala (napriek divnostiam v GUI) a potom niektoremu z Mikrotikov drblo a sposobil zakruhovanie siete. Nasledne technici obiehali siet a vypinali/zapinali mikrotiky az kym nenasli ten, ktoremu drblo. Ked sa to stalo v priebehu roka asi tretikrat, zakazdym na inom zariadeni, vsetky Mikrotiky isli prec bez kompromisu.

A s OSPF na mikrotiku to bolo tiez nejake divne, ide, ide, az zrazu prestane, a nezistis preco. Firemny zakaznik ma ako router Mikrotik. Tiez sa muselo po nejakom case strcit do cesty Cisco, OSPF sa riesi na Ciscu, a voci Mikrotiku to ma staticky routing.

basty To je bohužel pravda, škoda že nedělají kryt i na záda, i když to můžou rovnou dodávat plnou parabolu...

jcltm dělá mi to jenom v jedné lokalitě kde je to výš. Půjde tam wave LR...

basty Je pravda že na mnoha místech to tam nenafouká...

pixall OSPF používám na Mikrotiku roky a žádný problém.
                      RSTP fakt jednu domu blblo strašně, povypínal jsem to a je klid.

CRS3xx, CRS5xx series switches, and CCR2116, CCR2216 routers are capable of running STP, RSTP, and MSTP on a hardware level.
                      Neviem ako na starych verziach ale na switch chipoch nam RSTP ide bez problemov.

RSTP jede ok, problém je v tom že nevíš jestli ubnt pojítko zrovna ten rstp paket nezahodilo což se stává docela běžně. AFxx to ale nedělají ale většinou ty 5GHz backupy na ubnt to zmrví a loopne se to protože někde neprojsou RSTP pakety. Když je backup mikrotik ve station bridge tak se to nikdy nestane. Samozřejmě diagnostika RSTP je velmi mizerná.

📡 Telekomunikace.cz