• Ostatní
  • Elektromobilní polemika (Bylo: Huawei se vrátil do Evropy)

okoun Však taky první bod desatera Motoristů je "1. Automobil není nepřítel." Nerozlišují mezi spalovacím a elektrickým.

zdeneksvarc ne vůbec nerozlišují jen mají jako lákadlo levnější PHM, myslím že je to dost očividné co borci prosazují...

okoun A kdo by neslyšel na levné PHM? Na levném benzinu je postavena polovina vnitropolitického úspěchu v USA. U nás podobně. Levné PHM se nevylučuje se skrytou, otevřenou nebo pasivní podporou EV. Očividný je akorát nový sponzor IVK, který se zhmotnil do bodu číslo 5 "Uhlí není nepřítel". Ale mají pravdu, uhlí fakt není nepřítel. Akorát ho nemusíme pálit napořád.

zdeneksvarc ten kdo nemá na první místě money tak na to neslyší, asi tak....
        ale trochu mi to zavání tím, že před 60 lety soudruzi lákali na párky s pívem 🙂 a o koblihách už raději vůbec nemluvit 🙂
        "Levné PHM se nevylučuje se skrytou, otevřenou nebo pasivní podporou EV" to já netvrdím
        Myslet si však že někdo z motoristů (české politické strany) podporuje BEV je trochu úsměvné to jsou všecho lidi co hltají autoforum a autolživě, že 🙂

okoun to jsou všecho lidi co hltají autoforum a autolživě

No a tyto weby bohužel trpí naprostou zaslepeností a/nebo je prostě sponzoruje někdo z řetězce co vydělává na spalovácích...

midnight_man A ty jsi pozorně poslouchal? Protože jestli ano, tak jsme se oba dozvěděli, jak obtížné a neefektivní je mezikontinentálně přenášet vodík a syntézní plyny. Jak slabou energetickou hustotu má baterie i budoucí technologie baterií. Plus nějaká omáčka okolo. A hlavně, že bez dalších miliard napumpovaných do výzkumu s tím elektrochemici moc nezmůžou. Takže pořád myšlení ve starých vzorcích. Do Evropy budeme odněkud dovážet energii, skladovat ve stabilních úložištích a dejte nám finance. Ani slovo o decentralizaci, ani slovo o řízení sítě, ani slovo o V2G. Ale to je v pořádku. Byla to přednáška elektrochemika z akademického prostředí.

Je to tak. Vzdyt jen v bojlerech je zhruba 10 GWh kapacity, se kterou se dá flexibilně hýbat…

Co teprve BEV, tepelka, baterky ve FVE… mame tu nějakých by oko 200k domácích FVE. I kdyby byla průměrná baterie 5 kWh, což je samozřejmě víc, tak je to další 1 GWh služby aFRR+-….nemluvě o další spoustě zdrojů….

Těch šancí je… jenom nad tím mít správné řízení.

cmgn řízení je super, ale to co chybí jsou (budou) zdroje. Pokud se v CZ budeme neustále stavět k větrníkům podle hesla NIMBY, tak nám nic jiného, než draze dovážet ele nezbyde. Bohužel fosilní strejdové mají pořád silný hlas, a jejich "u nás vítr není - nejde to" vyvolává v hlavách většiny pepíků pocit, že jediná spása je jaderka za 20 let... Jenže elektrifikace, která nás čeká, tu nebude za 20 let, ale mnohem dříve. Jedna z cest jsou úspory a mimochodem to je důvod, proč se dotace z "FVE" v létě přesunuly na "Zateplení" v zimě.

TTT souhlas ve všem 👍 přesně tak

TTT A nebo taky ne. Fofrník ani FVE čechách prostě ekonomicky nevychází. Ať se to líbí nebo ne, tak uhlí vyrobí elektrřinu a ještě odvede spoustu daní do rozpočtu. U FVE tak nějak nula od nuly pojde a prostřednictvím daní a dotací chudí zasponzorují bohaté. A fofrník je na většině plochy čech černá díra na peníze a likvidaci nakonec zadotuje daňový poplatník.
                Ta neviditelná ruka trhu tomu stejně nakonec nafackuje. Otázka je, jestli ta facka bude od číňanů, indů nebo američanů ve formě SMR nebo se objeví ještě něco jiného (ZPM?).
                Ostatně tahle sranda není nic nového pod Slunce. Velice poučné čtení jsou v tomhle ohledu paměti prof. Vladimíra Lista 🙂 Doporučuji alespoň zbězně prolistovat.

selic nerozumím proč FVE v čechách ekonomicky nevychází? jako kvůli 3 měsícům v roce kdy to moc nevyrobí? co to je, že nevychází? já mám FVE bez dotací a vychází mi to na 10 let, to je špatný? takovej les vychází investičně na mnohem více let, několik generací....

Ty tři měsíce kdy nejedou panely mi vydělávají baterie, když je cikluju dle SPOTu. Podle mě je blbost slunce nevyuzivat.

okoun Kde se daří vinné révě, tam se daří i solárům. Kde se daří olivám, tam se daří dvakrát tolik 😄

Tak u nás se začalo dařit fikům. To se taky pocita?

helapc přesně tak!

A ještě když je člověk řídí na aFRR / mFRR, tak to je úplně jiný vejvar…. I když dnešní noc bude pro spot taky zajímavá

📡 Telekomunikace.cz