Vcelku zajímavou zkušenost mám z Malorky, kde existuje síť veřejných nabíjecích stanic, které jsou zdarma.. Většinou to má výkon pár kW, maximální doba stání je tam tuším 2 hodiny a jsou to obyčejné sloupky na ulici s modrým šrafováním. jako primárně je příjemné, že máte stání zdarma ve středech měst, ale problém je, že je to nějaký municipialitní program, který asi tak trochu zafungoval jako pumpa na peníze a po čase a v celkem významném počtu byly tyto stanice, ačkoliv byly vcelku nové, nefunkční. Výkon od 7 do 14kW na sloupek, takže když si tam stouply 2 auta, tak se člověk dostal občas na 3,5kW, ale zase bylo v aplikaci vidět, kolik to tam hrne.
Když měl člověk trochu drzosti, tak tam auto nechal přes noc a to už šlo dobít cca 40kWh. Měl jsem tam Mach E a faktem je, že to auto skutečně na nabití dalo to, co mělo deklarované a za celý pobyt jsem nabíjel zadarmo kromě jedné nabíječky, kde jsem pro dojezd musil natlačit pár kilometrů. Dobrý taky bylo, že se auto mohlo vrátit v rámci programu vybité free of charge. Ekvivalentem k tomu bylo Maseratti Levante GT a po cca 400 km v Golfkart jsem vcelku litoval, že jsem si nevzal jeho. Na druhou stranu, když jsem si půjčoval Teslu poprvé vcelku mě mile překvapil počet nabíječek na východním pobřeží a skutečně byly k dispozici v podstatě u každého většího obchodního centra nebo na parkovištích, naopak u hotelů byly nabíječky akorát tak pro vztek, protože to mělo většinou do 3 kW výkonu a ani přes noc se kolikrát auto nenabilo ani z poloviny. Takže po přeletu na západ rychle zase do benzínu a byl klid, protože středozápad je na tom co se týče nabíječek fakt blbě a Tesla care s benzínovým generátorem tam byly na každém rohu 🙂